SiolNET. Sportal Rekreacija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S pravilnimi copati zmanjšamo deformacijo stopal

4

termometer

Marsikdo se verjetno zaveda, kako pomembna pri teku je izbira copat. V specializiranih trgovinah imajo naprave, ki tekačem pomagajo izbrati prave copate.

V grobem obstajajo tri vrste stopal. Pronatorji zvračajo stopalo navznoter, supinatorji navzven, tretja oblika pa je normalna oblika. "Če copat narobe izberemo, lahko veliko prej pride do poškodbe. Če smo pronatorji, še dodatno poslabšamo položaj. Enako je pri supinaciji. V primeru, da izberemo pravilen copat, pronacijo ali supinacijo zaustavimo, ali pa jo celo izboljšamo," je dejal slovenski rekorder v maratonu in polmaratonu Roman Kejžar. In kako ugotovimo, kakšno obliko stopala imamo in kakšne tekaške copate potrebujemo? "Obstaja naprava, na kateri se lahko prepričamo in že v osnovi izberemo pravi copat," pojasnjuje Kejžar.

Vendar pa s tekaškimi copati ne rešimo vseh težav. "Copati niso vse. Pravilna tehnika teka gotovo pripomore k temu, da se izognemo poškodbam, poleg tega bo tudi naš tek bolj pravilen in hitrejši," je dejal Kejžar. Pravilne tehnike teka se lahko naučimo tudi s pomočjo nove vrste copat. "Na trg prihajajo tako imenovani barefoot copati. Z njihovo pomočjo se sami naučimo pravilno teči. To se pravi, da stopamo pod boki in priletimo na prstni del. Ta tehnika nam omogoča, da bomo brez kakršnega koli trenerja prišli do pravilne tehnike teka. Je pa dokaj zahtevno teči z njimi," je še dejal Kejžar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin