Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
8.32

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Medex

Foto: Thinkstock, Medex

Natisni članek

prehrana tek advertorial športna vadba kolagen Medex nagradna igra

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 8.32

2 meseca

Ko ljubezen do teka prekine bolečina

Vsebino omogoča Medex

Foto: Thinkstock, Medex

koleno | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Naše telo, kosti in sklepi se za svojo obliko, moč in trdnost lahko zahvalijo edinstveni beljakovini, ki je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca. To je vsem dobro znani kolagen, ki ga telo ob staranju in telesni aktivnosti proizvaja vedno manj.

Zdrav način življenja ima lahko tudi neprijetne posledice

Pri redni telesni aktivnosti se lahko srečujemo s podobnimi težavami, kot nas doletijo ob staranju – čeprav ima redno gibanje številne pozitivne učinke na počutje in telo, se ob dolgotrajnih obremenitvah lahko pojavi prezgodnja obraba sklepnega hrustanca.

Stanjšan hrustanec povzroča bolečine in manjšo gibljivost sklepa, zato je sklepe dobro krepiti z ustreznimi vajami, pomaga pa tudi z beljakovinami in vitamini bogata prehrana.

rentgen koleno | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kolagen – najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu

Eden glavnih gradnikov hrustanca in drugih vezivnih tkiv je kolagen, najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Z leti se njegova količina v telesu zmanjšuje, kar sicer običajno najprej opazimo na koži kot gube, manjša količina kolagena v telesu pa vpliva tudi na prožnost in gibljivost sklepov.

Kako se izogniti obrabi hrustanca?

olje maščobe ribe hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hrustanec, ki je prisoten v sklepu na koncu kosti, blaži obremenitve. V primeru stanjšanja ali obrabe sklepa pa se kosti lahko začnejo med seboj drgniti, kar občutimo kot bolečino. Najprej se bolečina pojavlja samo občasno, če težav ne začnemo pravočasno odpravljati, pa lahko preide v kronično.

Med živili, ki spodbujajo obnavljanje hrustanca, so ovseni kosmiči, proso in ječmen. Ne smemo pozabiti na zadosten vnos beljakovin, ki skrbijo za ohranjanje mišične mase. Zelo pomemben za normalno delovanje sklepov je tudi vitamin C, zato je priporočljivo uživati veliko s tem vitaminom bogatega sadja, kot so na primer kaki, kivi, pomaranče in ananas. Za sklepe lahko poskrbimo tudi z zadostnim vnosom zdravih polinenasičenih maščobnih kislin, ki so prisotne v olivnem olju, oreščkih, lanenem olju in mastnih ribah. Vidnejše rezultate pa dosežemo tudi z uživanjem prehranskega dopolnila s kolagenom, saj tako telesu vračamo gradnike, ki jih v naravnem procesu staranja samo izgublja.

Sklepom pa bo zagotovo najbolj koristila redna in zmerna vadba, s katero bomo okrepili kostno in mišično maso.

Nasveti za zdrave sklepe:

šport ženska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Redno gibanje je vedno priporočljivo. Aktivnost prilagodimo svoji telesni pripravljenosti. Če dolgo sedimo, poskusimo čim večkrat razmigati telo in spremeniti položaj telesa.
  • Naša kolena in drugi sklepi so veliko bolj obremenjeni, če imamo preveliko težo. Razbremenili jih bomo s postopnim hujšanjem, najbolje pod nadzorom zdravnika.
  • Ogrevanje pred telesno vadbo je nujno, saj bomo veliko lažje delali, če bomo telo ogreli na delovno temperaturo. Hladne mišice se hitro poškodujejo.
  • Z vajami za moč okrepimo svoje mišice, ki bodo telesu zagotavljale še več opore in bodo sklepi tako veliko manj obremenjeni.

kolagenflex medex | Foto:

Kolagenflex iz Medexa vsebuje kolagen Fortigel®, beljakovino z nizko molekulsko maso, pridobljeno s posebno patentirano tehnologijo. Vsebuje majhne delce kolagena, ki se v telesu izjemno dobro absorbirajo.

Kolagen predstavlja 30 odstotkov vseh beljakovin v človekovem organizmu in je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu. Nahaja se v hrustancu, kosteh in kitah. Hrustanec je čvrsto in prožno tkivo, ki v sklepih blaži udarce in obremenitve ter zadržuje sklepno tekočino.

Kolagenflex poleg kolagena Fortigel® vsebuje še vitamin C, ki ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca in kosti. Z rednim uživanjem Kolagenflexa lahko nadomestimo zmanjšano količino kolagena v telesu.

Priporočena dnevna količina je vsebina 1 vrečke (10 g).

 

Nagradna igra je končana. Srečni nagrajenci so:

Brane Grobljar
Jelka Kreutz
Karolina Mrak

Čestitamo!
Ne spreglejte