Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2016,
22.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Goni Pony

Sobota, 14. 5. 2016, 22.04

6 let, 7 mesecev

Poišči si Pony in ga goni na Vršič … če si upaš!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Pony | Foto Stanko Gruden/Red Bull Content Pool

Foto: Stanko Gruden/Red Bull Content Pool

Le še trije tedni nas ločijo od druge izvedbe skupinskega naskoka z 20-palčnimi kolesi brez prestav na najvišji slovenski cestni prelaz, ki bo potekal v soboto 4. junija.

Prvi junijski konec tedna bo drugič zapored združil dve klasiki slovenske kolesarske zgodovine – Vršič in legendarno kolo Pony. Najpogumnejše tekmovalce tudi letos čaka 13,5 kilometra vzpona z 801 metrom višinske razlike. Lani je zmagovalec na 1611 metrov visoki Vršič prigonil v 47 minutah in 47 sekundah. Za odgovor na vprašanje, če lahko letos pade rekord, bo potrebno počakati do 4. junija. Štart je predviden ob 15. uri.

 

Program:
11.00 – registracija, tehnični pregled ponijev in ocenjevanje retro oprave.
13.45 – tehnični sestanek za tekmovalce
14.45 – priprava na start.
15.00 – štart
18.00 – podelitev
18.30 - afterparty z Magnificom

Organizatorji svetujejo

Če se s ponijem vzpenjaš na Vršič, potrebuješ moč. Sedenja bo bolj malo, ob poganjanju stoje pa delajo vse mišice na nogah, zadnjica, pa še hrbet in roke z rameni. Če iščeš bližnjico do nekaj moči v nogah, ti bodo razen skoka v fitnes pomagali že počepi in izpadni koraki.

 

Poleg moči potrebuješ še nekaj vzdržljivosti. Le najhitrejši za vzpon potrebujejo manj kot uro, večina pa precej več. Če si dvakrat ali trikrat tedensko privoščiš aktivnost, pri kateri boš imel utrip srca povišan kakšno uro in pol, si na pravi poti.

Na Vršič se s ponijem dokazano da prikolesariti, ne da bi stopil dol. Najbolj pomaga vijuganje po vsej širini ceste. A v resnici si na vrhu hitreje, če malo kolesariš na vso moč in nato malo hodiš ter si tako nabereš novih moči za naslednji kolesarski šprint. Tek je prepovedan. | Foto: Stanko Gruden/Red Bull Content Pool Na Vršič se s ponijem dokazano da prikolesariti, ne da bi stopil dol. Najbolj pomaga vijuganje po vsej širini ceste. A v resnici si na vrhu hitreje, če malo kolesariš na vso moč in nato malo hodiš ter si tako nabereš novih moči za naslednji kolesarski šprint. Tek je prepovedan. Foto: Stanko Gruden/Red Bull Content Pool

"Najdi si vsaj kakšen kilometer dolg vzpon, podobno strm, kot je Vršič (povprečno 7,25 %, največ 10,8 %), in pelji konjiča na sprehod. Poskusi, s kakšnimi obrati gre najbolje v klanec. Navadiš se tudi na oko oceniti naklon, da se lažje odločiš, ali moraš vzeti zalet in dvigniti obrate, ali bo šlo na vztrajnost. Pa še šunke se bodo malo okrepile. Gotovo ugotoviš tudi, da moraš na kolesu še kaj nastaviti, spremeniti, zategniti ..." so hudomušno v vabilu še zapisali organizatorji nadvse inovativnega dogodka.

Kolo Pony
Klasika mnogih generacij slovenskih in jugoslovanskih pionirjev ter mladincev že od konca šestdesetih let. Zložljivo kolo z 20-palčnimi obročniki in brez prestav je bilo najboljše darilo ob birmi ali odličnem šolskem uspehu.

Ne spreglejte