Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
18.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Maraton treh src maraton 2016 Zdravilišče Radenci

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 18.20

5 let, 4 mesece

Po mnogo letih spet čez mejo, bo nova proga prinesla nov rekord?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Radenci | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Organizatorji v Radencih so uspešno pod streho spravili že 35 Maratonov treh src. Letošnji 36. bo na sporedu v soboto, 21. maja, vse skupaj pa se je začelo že leta 1981.

Prvi maraton v Radencih je bil organiziran leta 1981, gesli tekmovanja pa po 35 letih ostajata ''tekmuj sam s seboj'' in ''vsak je zmagovalec''. Ideja o Maratonu treh src se je rodila na Pomurskem kmetijskem sejmu leta 1980. Zaživela je leto pozneje, ko so se v različnih terminih od spomladi do jeseni na treh lokacijah v Sloveniji zvrstili teki v Radencih, Bovcu in Kranju.

Prvi maraton v Radencih je bil organiziran 30. maja 1981. Radenci, Bovec in Kranj so zadnji skupni projekt izpeljali leta 1985, nato pa sta zaradi upada zanimanja Bovec in Kranj organizirano tekaško dejavnost opustila. Maraton v Bovcu se letos spet vrača na tekaški koledar.

Leta 1987 so na vsakoletni prireditvi prvič organizirano nastopili najmlajši tekači, od leta 1992 pa se tek najmlajših udeležencev Maratona treh src tudi uradno imenuje Tek veveričk in srčkov.

Pobudo o planinskem pohodu, ki bi popestril tradicionalni Maraton treh src, so predstavili leta 1991 in jo z navdušenjem sprejeli. Istega leta je na 11. izvedbi prireditve prvič zmagal tuji atlet, Madžar Josef Pulai (2;35:34).

Po mnogo letih spet v Avstrijo

Mednarodno tekmovanje je med letoma 1992 in 2000 potekalo tudi čez mejo, v sosednji Avstriji. Čez mednarodni mejni prehod v Gornji Radgoni je bilo namreč po avstrijski strani speljane natanko 6.666 metrov proge velikega maratona, ki se je v Gederovcih vračal v Slovenijo. Letos bo nova maratonska proge tekače spet popeljala tudi v našo severno sosedo.

Videoposnetki maratona treh src iz leta 1992:

Na 13. Maratonu treh src so najboljšim prvič podelili denarne nagrade, kar je v Radence ob domačih privabilo tudi mnoge tuje tekače.

Leta 2004 so organizatorji uvedli še dodatni dve tekaški disciplini – teka na 5,5 kilometra in 10 kilometrov. Od tedaj se udeleženci praznika teka in rekreacije v Radencih lahko preizkusijo na štirih različnih razdaljah. Vse bolj pester je postajal tudi spremljevalni program prireditve. Vsako leto se prireditev konča s koncertom, letos bodo oder zasedli člani skupine Big Foot Mama.

Čas je že za nov rekord proge

S 26. izvedbo se je štart osrednje tekaške prireditve premaknil s popoldanske ure na jutranjo. Sprememba se je izkazala za zadetek v polno, saj se je teka udeležilo rekordno število tekačev (2.369), Kenijec David Biwott pa je postavil tudi rekord proge, (2;15:26). Ta je še vedno veljaven in po desetih letih bi bil čas, da ga nekdo izboljša.

V Radencih vsako leto na svoj račun pridejo tudi pohodniki in tekmovalci v nordijski hoji. | Foto: V Radencih vsako leto na svoj račun pridejo tudi pohodniki in tekmovalci v nordijski hoji.

Lani je na osrednjih štirih tekih progo preteklo 4.918 tekačev, v popoldanskih urah pa je ulice zavzelo še 1.138 otrok. Bo letos udeležba še večja?

Ne spreglejte