Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
11.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Krka

Sreda, 13. 5. 2015, 11.19

6 let, 6 mesecev

Pet kilometrov: brez težav z najboljšo družbo na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predzadnji majski dan bo v ljubljanskem Tivoliju v znamenju rožnate barve. Ženske vseh starosti se bodo pognale čez štartno črto in v dobri družbi premagovale nekaj kilometrov. Boste zraven?

Že 10. tek za ženske bo tudi letos popestril gibanje po ljubljanskem Tivoliju. Ženske vseh starosti se bodo preizkusile na pet- ali desetkilometrski preizkušnji, ki poteka po mehki, delno tudi gozdni podlagi.

Glavni cilj teka za ženske ni tekma s časom, ampak predvsem prijetno druženje, je prepričan tekaški trener Peter Kastelic, ki bo imel tisti dan v Tivoliju posebno vlogo: "Moški bomo tisti dan bolj v vlogi navijačev."

Brez šale: vsak tek zahteva ustrezne priprave

Proga na teku za ženske je nezahtevna, predvsem zato, ker v celoti poteka na mehki, gozdni podlagi. To pa še ne pomeni, da se teka lahko lotite brez ustreznega treninga. "Za vsak tek, tudi če je krajši, se je treba pripraviti," opozarja Peter Kastelic. Priprave so priporočljive predvsem zato, da se izognemo morebitnim poškodbam in da se s štarta poženemo z večjo samozavestjo. "Vedno pa je tudi rešitev, da progo premagamo v kombinaciji teka in hoje."

Če boste letošnji tek zamudile, bo nova priložnost prihodnje leto. Da se boste ustrezno pripravile in progo pretekle tudi z vmesnim brezskrbnim govorjenjem, smo za vas pripravili program za pripravo na desetkilometrsko progo. Program je primeren tudi za vse tekaške začetnike, ki ne vedo, kako bi se lotili prvih tekaških korakov.

Mehka proga lahko skriva tudi kakšno past

Slaba vidljivost v gozdu in neenakomeren teren lahko skrivata tudi kakšno tekaško past. Na takšnem terenu so mogoči zvini, pogoste pa so tudi druge poškodbe. "Pogosti so tudi krči v stegenskih mišicah ali vnetja v predelu ahilove tetive," opozarja fizioterapevtka Blanka Koščak Tivadar.

Ker so tokrat v ospredju tekačice, nas je zanimalo, ali so ženske bolj dovzetne za določene poškodbe kot moški. "Ženske imamo glede na trup nekoliko krajše ude in nekoliko širšo medenico, posledično se lahko zgodi, da se kolki obrnejo navznoter, pogostejše pa je tudi tekaško koleno."

Ne spreglejte