Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
13. 2. 2013,
9.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nordijska hoja rekreacija

Sreda, 13. 2. 2013, 9.44

7 let, 12 mesecev

Nordijska hoja: pravilne tehnike se je potrebno naučiti

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V preteklih člankih smo spoznali vse glavne značilnosti nordijske hoje, sedaj pa je čas, da se vprašamo, kako se nordijske hoje lotiti.

Večkrat smo že poudarili, da se nordijska hoja razlikuje od navadne hoje in pohodništva. Pravilno izvajanje je v praksi redko, nepravilnosti pa lahko tudi škodujejo. Zato se je pravilne tehnike potrebno naučiti. Šele s pravilno tehniko uporabe palic omogočimo intenzivnejšo hojo, s čimer povečamo delo mišic zgornjega dela telesa, hkrati pa vključimo tudi ostale mišice.

Tečaj nordijske hoje

Najbolj preprosta možnost, da se naučimo pravilne tehnike nordijske hoje, je obisk tečaja. Kako slednji poteka smo povprašali Bojana Kristana, učitelja nordijske hoje druge stopnje, ki takšne tečaji tudi vodi: "Tri pedagoške ure dolg tečaj, ki ga nudimo v podjetju GiBit je sestavljen iz kratkega dela teoretičnih vsebin in daljšega dela učenja pravilne tehnike. V prvem delu predstavimo ustrezno opremo in glavne pozitivne lastnosti nordijske hoje. Sledi prikaz in izvajanje vaj za razgibavanje, krepitev in ravnotežje, pri čemer uporabljamo palice. V glavnem delu se posvetimo osnovni tehniki, ki se imenuje dvotaktni diagonalni korak, predstavimo in preizkusimo pa tudi ostale tehnike, ki so dvo- in trokorak s soročnim odrivom, tekaški korak in hoja po bregu navzdol. Zaključimo s kratkim pohodom in razteznimi vajami z uporabo palic."

Ko tehniko enkrat obvladate, ste pripravljeni na nove podvige, ki vam jih nordijska hoja ponuja. Lahko se na potep v naravo podate sami, v družbi, lahko pa vadite tudi v skupini. "Vadba z nordijsko hojo traja dobro uro. Vadbo sestavljajo ogrevanje, glavni del in raztezanje s sproščanjem. Glavni del vadbe je posvečen tako izpopolnjevanju pravilne tehnike in učenju novih tehnik, kot tudi vajam za krepitev moči, vzdržljivosti, ravnotežja in gibljivosti. Glavni pripomoček na vadbi so seveda palice za nordijsko hojo, dostikrat pa trenerji popestrimo vadbo tudi z elastikami in TRX trakovi. Izvajamo jo celo leto in v vsakem vremenu," kako poteka skupinska vadba še razloži Kristan.

Ne spreglejte