SiolNET. Sportal Rekreacija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najbolj zabaven in najbolj zimzelena na ljubljanskem maratonu

1

termometer

Kdor hodi na tekaške prireditve, ju pozna. O tem ni dvoma. Pika. Helena Žigon je sivolasa eminenca slovenskega teka, Marko Roblek pa zaradi svojih izjav in oprave med najzabavnejšimi na progi.

Helena Žigon je eden najbolj prepoznavnih obrazov slovenskih tekaških prireditev. Verjetno tudi tisti, ki je vedno sprožal najglasnejši aplavz in vzklike spodbude. Nastop na lanskem ljubljanskem maratonu naj bi bil uradno njen zadnji tekmovalne narave, a se je ob našem telefonskem klicu izkazalo drugače.

"Morda pa se mi uspe pripraviti za tek na deset kilometrov," je zvenela izredno optimistično in si v koledarček zabeležila 25. oktober 2015, dan, ko se bodo maratonci v središču Ljubljane na štart podali že dvajsetič.

Gospa Helena še vedno teče. Za osebno zadovoljstvo in zadoščenje. S prijateljico Radojko vsak ponedeljek pretečeta ali prehodita od štiri do pet kilometrov. Žigonova, ki je lani izgubila svojega dolgoletnega moža, je 13. aprila 2015 dopolnila 87 let. Pravi, da se zdravstveno kar dobro drži, a hkrati priznava, da vrtnih opravil ne zmore več, tudi kosilo ji običajno pripeljejo od drugod. A ostaja optimistična. Da bi le bila zdrava … Njena življenjska zgodba je bila Jasmini Kozina Praprotnik navdih za knjigo Bela dama, sicer pa je navdih in vzgled, da leta niso in ne smejo biti izgovor za posedanje doma.

Ob omembi imena Marko Roblek najpogosteje zapišemo tri stavke.

Da je pionir bosega teka v Sloveniji, da je kot Vitez Dobrega Teka zagonski motor tekaške prireditve Nočna 10ka na Bledu in da je popestritev ljubljanskega maratona, kjer vedno poskrbi za hudomušno opravo – tek ni smrtno resen, kajne? – ter lov na kenijske maratonce.

Prejšnji konec tedna je v štirih urah bos pretekel berlinski maraton, kakšne razdalje se bo lotil v Ljubljani, še razmišlja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin