Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 4. 2015,
13.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Istrski maraton

Petek, 10. 4. 2015, 13.10

6 let, 7 mesecev

Na Istrskem maratonu vas bo pričakalo sonce in vabljivih 19 stopinj Celzija!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta konec tedna se bo slovenska Obala preoblekla v tekaške barve. Na (razprodanem) 2. Istrskem maratonu bo v nedeljo, 12. 4., teklo več kot tri tisoč tekačev.

Na Obali je vse pripravljeno na veliki tekaški praznik, sporoča Marijana Sikošek, predsednica organizacijskega odbora Banka Koper 2. Istrskega maratona. Ta je že lani, v svoji prvi izvedbi, na slovensko Obalo zvabil več kot 2.500 tekačev in tekačic iz vseh koncev in krajev, kar dokazuje, da sredina aprila še zdaleč ni prezgodnja za slovenske tekaške zanesenjake.

Tekači so lani štartali v Kopru, letos se je štart preselil v Izolo, na Lonko, kjer bo tudi cilj. Tek na 10 kilometrov večinoma poteka navzdol, polmaraton je dokaj ravninski, maraton pa ima kar 280 metrov višinske razlike.

V soboto bodo tekli otroci in mladinci

Pestro dogajanje se bo začelo že jutri, 11. aprila, ko se bodo ob 14.30 začeli Vzajemnini otroški in mladinski teki s Tomažem Klepačem, ves dan pa bodo na sporedu tudi ustvarjalne delavnice za otroke.

Po vzoru testeninke z ljubljanskega maratona bo ob 17. uri Pašta party, namenjena druženju in obnovitvi glikogenskih zalog ter koncert skupine Gedore, ki se bo končal ob 21. uri, ravno prav, da se bodo tekači lahko še pravočasno odpravili k počitku.

Rana ura – v nedeljo zlata ura

V nedeljo, 12. aprila, bo namreč budilke treba nastaviti zelo zgodaj, štart teka na 10 kilometrov je namreč že ob 9.40, avtobusi pa bodo na Lonko, kjer bo štart, vozili samo do 8.45. Ob 9.00 bodo cesto Izola–Korte zaprli. Prevoz bo brezplačen.

Štartne številke bo mogoče prevzeti že ob 7. uri, in sicer na Srednji šoli Izola na Ulici prekomorskih brigad 7.

Štart rekreativnega teka na 10 kilometrov bo ob 9.40 na Kortah, polmaraton in maratona pa na Lonki v Izoli ob 10.00. Ogrevanje bo vodil priznani tekaški trener Urban Praprotnik, ki je eden od ambasadorjev Istrskega maratona.

V tej elitni skupinici so še Praprotnikova življenjska sopotnica Jasmina Kozina Praprotnik, avtorica knjige o Heleni Žigon, Bela dama, ki je nastajala prav na lanskem Istrskem maratonu, tekačica Mojca Pečnik Dessardo, nekdanja veslačica, danes pa triatlonka in gorska tekačica Giulia Della Zonca, dolgoletni direktor in lastnik podjetja Kolektor iz Idrije Stojan Petrič, najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar in direktorica izolskega hotela Delfin Nina Golob, ki jim je skupno to, da so pristaši teka, rekreacije in zdravega načina življenja.

Letos bo ekološki

Istrski maraton se je letos pridružil evropskemu projektu Zero Waste Events and festivals, kar v praksi pomeni, da si bodo organizatorji prizadevali, da bo v času tekaškega praznika v ozračje odromalo čim manj škodljivih emisij. To pomeni, da se bodo vsi odpadki ločevali, da bodo romali v predelavo oziroma na kompostiranje, da bo organiziran bo skupinski prevoz in da bo vanj vključenega čim več lokalnega prebivalstva.

Na maratonu bo pomagalo več kot 800 prostovoljcev (lani jih je bilo 500), ki bodo prisotni na okrepčevalnicah, sprejemnih službah, informacijah, parkiriščih, skratka povsod, kjer bo njihova pomoč potrebna.

Ob progi pa bodo prisotni tudi Petrini "angelčki", skupina 34 študentov kineziologije in Fakultete za vede o zdravju, ki bodo tekače spodbujali na najzahtevnejših predelih in zadnjih kilometrih poti ter skrbeli za lajšanje težav in hitro prvo pomoč. Več o tem si lahko preberete v prispevku z naslovom Nad tekači bodo bdeli Petrini angelčki.

Kliknite še za predstavitev prog (zemljevid, slika, profil, video):

10 km 21 km 42 km

Ne spreglejte