Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2020,
16.04

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

smučarska oprema smučanje Lidl Slovenija PR članek

Sreda, 14. 10. 2020, 16.04

3 leta, 6 mesecev

Kako bo letos izgledalo smučanje v Sloveniji, Avstriji in Italiji?

Oglasno sporočilo

Nihče ni oporekal doktorici Andrei Ammon, direktorici Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, ki je v izjavi za angleški The Guardian dejala, da so smučarska središča, predvsem tista v Italiji in Avstriji, bistveno pripomogla k širitvi novega koronavirusa. Za problematične je označila predvsem kabinske žičnice.

Lidl Slovenija | Foto:

Zato je pred začetkom nove smučarske sezone na mestu vprašanje, ali bo smuka to zimo sploh mogoča. Zaenkrat kaže, da, seveda ob upoštevanju preventivnih ukrepov in ob predpostavki, da se epidemiološko stanje ne poslabša bistveno.

Avstrijski žičničarji brez omejitev števila smučarjev

Konec septembra je avstrijski kancler Sebastian Kurz napovedal, da bodo avstrijska smučišča to zimo odprta. Turisti bodo lahko jedli v restavracijah, bari pa bodo lahko stregli hrano in pijačo le gostom za mizami. Prepovedane bodo sicer zabave v smučarskih središčih, ta se bodo za javno življenje zaprla ob 22. uri.

Zadnja, konec septembra izdana priporočila za avstrijska smučišča tem nalagajo, da bodo morali poskrbeti za vsaj 1 meter varnostne razdalje. Število ljudi na sedežnicah in kabinskih žičnicah naj ne bi bilo omejeno, obvezna pa bo uporaba zaščitnih mask, ki morajo prekrivati tako usta kot nos. Pri tem se bolj kot na maske, ki bi si jih obiskovalci morali nadeti ob vsaki vožnji z žičnico, cilja na uporabo bandan ali ovratnih šalov. Zaradi zagotavljanja boljšega prezračevanja bodo okna v kabinskih žičnicah odprta.

Zaposlene v smučarskih središčih, predvsem tiste, ki prihajajo v stike z obiskovalci, bodo redno testirali in jim ob prihodu na delo merili telesno temperaturo. Prav tako bodo telesno temperaturo merili gostom nastanitvenih kapacitet.

Lidl Slovenija | Foto:

V Alta Badii bo kabinska žičnica prvič vozila s polno hitrostjo

Podobna pravila naj bi veljala tudi na italijanskih smučiščih. Pri tem pa še ni jasno, ali bodo kapacitete sedežnic in kabinskih žičnic omejene. Smučarsko središče Alta Badia naj bi omejilo število uporabnikov kabinskih žičnic oz. gondol. Izgubo zaradi manjše zasedenosti kabin bodo poskušali omejiti s povečanjem hitrosti gondol, ki naj bi to zimo tako prvič obratovale z največjo dovoljeno hitrostjo.

V Sloveniji se čaka na morebitno posodobitev priporočil NIJZ

Za obvezno uporabo mask se zavzemajo tudi pri Združenju slovenskih žičničarjev, le tako lahko upajo na polne kabinske žičnice brez dodatnih omejitev kapacitet gondol. Svoj predlog za delovanje v prihajajoči zimi, ki je nastal v sodelovanju s kolegi iz sosednjih držav, so naslovili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Slovenski žičničarji se bojijo omejitev števila smučarjev, v primeru prevelikih omejitev bi bila lahko celo ogrožena smučarska sezona.

Zadnji uradni dokument NIJZ z začetka maja podaja higienske zahteve za domača smučarska središča. Priporočena medosebna razdalja je meter in pol, kar velja tako za čakanje v vrsti kot za vožnjo v kabinski žičnici, kar je seveda nemogoče izvesti brez občutnega zmanjšanja kapacitet. NIJZ opozarja še, naj »potniki nihalnih žičnic in vzpenjač ves čas vožnje nosijo obrazno masko, ki prekrije nos in usta«. Podobno kot v Avstriji tudi NIJZ priporoča, da so okna v kabinskih žičnicah odprta.

Lidl Slovenija | Foto:

Kaj bo s cenami?

Četudi posamični smučarski center ne bo omejil števila smučarjev na napravah, je izpad prihodkov neizbežen. Zato se bodo verjetno cene marsikje zvišale, a predvidoma ne občutno. To dokazuje tudi že objavljeni cenik smučarskega centra Bad Kleinkirchheim, kjer so se dnevne cene vozovnic zvišale za par evrov. Podobno naj bi se za nekaj evrov zvišala tudi cena vozovnice Superski za smučanje v italijanskih Dolomitih.

Če nameravate ostati več dni ali rezervirati tedenski aranžma, je smiselno natančno prebrati pogoje sklenitve in morebitne odpovedi. Predvsem pa je priporočljivo skleniti riziko odpovedi, ki ga sklenete pri zavarovalnici.

Spremljajte epidemiološko stanje

Vse navedeno bo seveda obveljalo, v kolikor se epidemiološko stanje bistveno ne poslabša, kar bi lahko privedlo tudi do nekaterih dodatnih omejitev v smučarskih središčih, to pa bi lahko vplivalo na potek nove smučarske sezone.

Zavarujte se tudi pred poškodbami na smučišču

V času, ko je naš največji fokus varovanje zdravje pred virusom, pa zelo hitro pozabimo na pravilno smučarsko pripravljenost. Tako kot pri vsakem drugem športu je pomembno, da ima tudi smučanje nek začetek (ogrevanje), osrednjo aktivnost (smučanje) in zaključek (ohlajanje, raztezanje). Za več nasvetov obiščite Lidlovo Vitalnico, kjer boste našli še več za pravilno pripravo na spuščanje po pobeljenih strminah. 

Bandane in ostala smučarska oblačila pa od 15. 10. najdete v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji.

Naročnik oglasnega sporočila je Lidl Slovenija

Ne spreglejte