Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2012,
13.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija sladkor

Petek, 10. 8. 2012, 13.30

8 let, 1 mesec

Je sladkor res strup za naše zdravje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tokrat se bomo lotili osnov sladkorjev, ki jih marsikdo ne razume pravilno, in spotoma razložili še trditev v naslovu. Mislite, da je pravilna?

Je to sladkor? Najprej moramo razčistiti, kaj sploh sladkor je.

Vse več se besedo sladkor uporablja v širšem smislu. V tem primeru mislimo na monosaharide (glukoza, fruktoza, manoza, galaktoza) in disaharide, ki so sestavljeni iz dveh enot monosaharidov (saharoza, laktoza, maltoza). Sladkorji imajo sladek okus in se topijo v vodi. V koncentraciji nad 60 odstotkov imajo učinek konzervansa.

V nekateri primerih pa besedo sladkor uporabljamo v ožjem smislu, torej kuhinjski sladkor. Takrat mislimo na saharozo, ki je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov. Surovi sladkor (lahko tudi rjavi sladkor) je vmesni produkt ekstrakcije saharoze iz sladkornega trsa. Dober nadomestek za kuhinjski sladkor je med, ki vsebuje tudi veliko vitaminov, mineralnih snovi in encimov.

Sladkor je strup! Zanimiva trditev, ki v nekaterih primerih res drži, vendar je na splošno močno zgrešena. Če pogledamo nekaj vrstic nazaj in še enkrat preberemo definicijo sladkorja v širšem smislu, bomo hitro ugotovili, da sladkor ne more biti slab za naše zdravje. Sadje in zelenjava sta pravzaprav iz sladkorja!

Verjetno ste takoj pomislili še na definicijo sladkorja v ožjem smislu, torej na kuhinjski ali namizni sladkor. Na tem mestu je potrebne še veliko razlage, da bi razložili tako eno kot drugo plat medalje. Tokrat povejmo samo, kdaj je sladkor v ožjem smislu slab za naše zdravje, v enem od naslednjih člankov pa bomo to tematiko obravnavali podrobneje.

Sladkor z visokim glikemičnim indeksom (GI) oziroma še bolje z visoko glikemično obremenitvijo (GO), ki ga zaužijemo brez telesne aktivnosti, je slab za naše zdravje in če to počnemo pogosto in v dovolj velikih količinah, lahko trdimo, da je sladkor strup.

Ne spreglejte