Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2013,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gore

Torek, 19. 3. 2013, 11.21

8 let

Imate vso opremo? Pred odhodom še enkrat preverite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tokrat se bomo sprehodili skozi vodnik opreme, ki je nujna za varno pot v gore. Ne le obleka in obutev, pomembna je tudi tehnična oprema, ki ne sme manjkati v vašem nahrbtniku.

V prejšnjem članku smo pisali o izboru ture in ključnih stvareh, na katere morate biti pred odločitvijo o smeri poti pozorni. Zdaj se bomo ustavili pri opremi, brez katere se po priporočilih Planinske zveze Slovenije ne smemo odpraviti na turo.

Sodobni materiali in primeren čevelj

Najbolj osnovni, a še zdaleč ne najmanj pomembni, so obleka in obutev. Sistem oblačenja, na katerem temeljijo sodobne zahteve gorniških oblačil, je večplastni čebulni sistem. To pomeni, da ima vsaka plast oblačila svojo funkcijo (prevajanje znoja, toplotna izolacija, učinkovita zaščita pred dežjem, vetrom, mrazom). Več plasti oblek omogoča, da si ob toplem vremenu slečete plast za plastjo in se tako izognete toplotnemu presenečenju, v hladnejših okoliščinah pa si oblečete plast za plastjo in se tako izognete pregretju. Oblačila naj bodo iz modernih tkanin, ki imajo majhen volumen in težo, zaradi česar bo tura prijetnejša. Aktivno perilo iz sodobnih materialov se lepo prilega telesu, posledično pa zmanjšuje možnost, da bi se kam zapeli in padli. Zapomnite si, da bombaž ni primeren za gorske ture, saj je hladen in slabo odvaja pot.

Na izbiro ustreznega planinskega čevlja vpliva več dejavnikov. Od tega, kje in kdaj ga boste uporabljali, do tega, koliko kilometrov so vaše noge že naredile. A osnovno pravilo je, da mora biti čevelj visok, saj tako ščiti gležnje pred mehanskimi poškodbami. Čevelj mora imeti narebren podplat iz kakovostne gume, ki je tog, da se pri obremenitvah ne zvije. Pomembno je tudi, da ni premajhen ali prevelik, saj mora enakomerno oprijeti nogo spredaj in s strani. Če se še odločate za nakup planinskega čevlja, pri nakupu čevelj razrahljajte in nogo potisnite vanj do konca, (s konicami prstov se dotaknite sprednjega dela). Če je med peto in petnim delom čevlja prostora za palec, so čevlji dovolj veliki.

Brez obvezne opreme se ne odpravljajte od doma

Vsak planinec bi moral v svojem nahrbtniku, ne glede na to, na kakšno turo se odpravlja, imeti naslednjo obvezno opremo: aluminijasto folijo, bivak vrečo, komplet prve pomoči, čelno svetilko in rezervne baterije, mobilni telefon in polno baterijo, beležko in navaden svinčnik, svečo in vžigalice v nepropustni vrečki ter železno rezervo. Železna rezerva je hrana, ki ima visoko energijsko vrednost, dolg rok uporabe, je lahka in ima majhen volumen. Za razbremenitev kolen in zaposlitev mišic ramenskega obroča vam bodo prav prišle tudi zložljive palice, a če v gore med zimo niste zahajali, na prvih spomladanskih turah raje palice pustite doma. Noge se bodo namreč privadile svojemu delu in korak bo zanesljivejši.

Med opremo pohodnika pa morajo biti tudi tehnične stvari: zimska tehnična oprema za prečenje snežišč, čelada, ki si jo nadenete na planinskih poteh, ki so izpostavljena padajočemu kamenju, in pri vzponih oziroma sestopih, ki potekajo po melišču. Plezalni pas in varovalni komplet vam bosta prav prišla na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh. A ni dovolj, da imate našteto opremo le varno spravljeno v nahrbtniku, pač pa jo morate znati tudi uporabljati. To znanje morate pridobiti, če ga seveda še nimate, pred odhodom na turo v planinskih društvih ali pri vodnikih.

Preden se podate na turo, še enkrat preverite, ali ste res vzeli vso opremo. Pomembno je tudi to, ali ste jo pravilno razporedili. Na vrhu morajo biti stvari, ki jih boste potrebovali med prvimi. Če nimate veliko izkušenj s turami, vzemite s seboj nekoliko več opreme, izkušnje pa vam bodo povedale, katerih stvari nosite premalo ali preveč.

Ne spreglejte