Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
8. 6. 2013,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gorazd Penko kolesarstvo

Sobota, 8. 6. 2013, 13.28

8 let

FOTO: Maraton Franja Italijanoma, ''vzdušje kot na Touru''

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več kot 7.000 udeležencev, upoštevajoč ves konec tedna, in okrog 3.500 v nedeljo je ponudil 32. Maraton Franja, ki je veliko več kot le rekreativna prireditev. Veliko Franjo dobil Andrea Chiminello.

Maraton Franja je pravi festival dobre volje, druženja in zdravega življenjskega sloga, a deloma tudi športa visoke ravni. Najdaljša 156-kilometrska preizkušnja je tokrat pripadla Italijanu Andrei Chiminellu, ki je v cilj prikolesaril v času 3:26;05.3. ''Za mano je fantastičen dan. Dirka je bila organizirana dobro, skoraj popolno. Občinstvo ob progi je bilo izvrstno, na koncu pa je odločil šprint. Hvala vsem Ljubljančanom,'' je po zmagoslavju dejal Italijan, ki je v zadnjih trenutkih dirke ugnal Mateja Lovšeta. ''Odpadel sem že 500 metrov pred ciljem, a dobil priliko, da vrnem udarec. Žal me je 'zmanjkalo'. Vse sem dal od sebe, a imel žal na koncu trde noge,'' je skomignil z rameni slednji. Najboljšo moško trojico je zaključil še en Italijan Devid Tronchin.

Bravo: zmagovalkin poklon osmoljenki

V ženski konkurenci je zmagala Danijela Svetik. V maniri velike športnice se je takoj poklonila Teji Gulič, ki je imela na progi obilico smole: ''Letos sem se odločila, da bom zaradi varstva – imam dva otroka – vozila malo manj, zato malce izbiram tekme. To je moja prva Franja, bilo je super, dirka je bila hitra. Na koncu nas je ujela večja skupina. Teji se je predrla pnevmatika, sicer bi zmagala ona.'' Druga je bila Andreja Jagodic, tretja pa Nemka Annika Seeg. S 97-kilometrskim kolesarskim preizkusom pa je najhitreje opravil Sandro Zambolin, pri dekletih pa Ana Majnik.

Leteči cilj izpil moči za pravega

Tomažu Kališniku so na odru (zmago)slavnih nadeli kar dve majici, za najboljšega hribolazca in za zmago na letečem cilju. ''Pričakoval sem podoben razplet, kot se je dejansko zgodil. Vedel sem, da za skupno zmago praktično nimam možnosti, ker so bili v prvi skupini trije kolesarji iz iste ekipe in so izkoriščali to premoč. Na klancu ni toliko taktike. Greš, kolikor lahko. Kar zadeva leteči cilj, je v tistem trenutku dirke tako naneslo, da sem lahko to dosegel in izkoristil priložnost. Skušal sem tudi zmagati, ampak me je ravno šprint (ob letečem cilju, op. a.) posrkal precej energije, ker je bil le tri kilometre pred ciljem. Nato ni bilo več energije, pravih nog,'' je v cilju ugotovil trener kolesarstva in profesor športne vzgoje.

Glas ljudstva

In še mnenje naključnih mimoidočih, pardon, mimovozečih. ''Dirka je bila pričakovano težka. Na koncu so me malo zdelali krči, ampak glede na kratke priprave sem zadovoljen. Drugo leto se znova vidimo,'' je dejal Jure, ki je podobno kot naša druga sogovornica prekolesaril veliko Franjo. ''Bilo je super. Vozili smo varno, s časom sem zelo zadovoljna, predvsem pa s tem, da sem prišla cela. Treniram ne toliko, kot bi si želela. Absolutno bom še šla. Odlično je, ker lahko vadiš vožnjo v skupini. Peljala sem se po svojih zmožnostih, tako da lahko grem s kolesom še domov,'' pa je povedala Tjaša.

"Vzdušje kot na Touru"

Sklepna beseda pripada tistemu, ki je najbolj odgovoren za maraton, njegovemu direktorju Gorazdu Penku. ''Nekaj padcev je bilo, a nič hujšega. Klasične poškodbe, roke, ključnice ... A to je prisotno tudi pri tistih, ki se s kolesarstvom ukvarjajo še bolj resno kot rekreativci. Zame je vsak maraton novi izziv. Delo ob cesti nas, ki smo odgovorni za organizacijo prireditve, je v zadnjih dneh potekalo fenomenalno. Z gasilci, policisti in ostalimi smo postali že prava velika ekipa. Vzdušje ste lahko začutili tudi sami. Na malem maratonu je bilo bojda podobno, čeprav je šla skozi nekoliko manj naseljena področja. Ampak na veliki Franji, v večjih naseljih je ob cesti kot na Touru,'' je dejal Penko, ki je potrdil, da se je prireditve v vseh dneh udeležilo prek 7.000 kolesarjev.

Ne spreglejte