Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smučanje Sandi Murovec

Petek, 3. 2. 2017, 11.43

6 let, 6 mesecev

Iz arhiva: smučarski #nasvet

Dolžino smuči izbirate na podlagi telesne višine? Napaka!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sandi Murovec | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Preden se zakadite v nakup novih ali rabljenih smuči, s katerimi boste osvajali snežne poljane, preverite nekaj nasvetov za nakup smuči. Svetuje prekaljeni smučarski maček Sandi Murovec.

Na vrhuncu smučarske sezone smo iz arhiva obudili članke iz serije smučarskih nasvetov s poznavalcem Sandijem Murovcem Murijem.

Sandi Murovec, specialist za učenje smučanja z zarezno tehniko, med katero smučar s pridom izkorišča poudarjen stranski lok in zavoje opravlja na robniku oziroma v smučarskem žargonu na kanti, svetuje, da pred nakupom smučarske opreme upoštevate najmanj tri parametre:

1. Smučarsko znanje 

Glede na to, da so smuči prilagojene določenim ravnem znanja in le tako omogočajo optimalen zavoj, skušajte svoje smučarsko (pred)znanje čim bolj objektivno oceniti. Pri oceni ne bodite preskromni, niti ne pretiravajte. Svetovalec vam bo na podlagi smučarskega predznanja lažje ponudil smuči iz razreda, primernega vašim sposobnostim.

2. Telesno težo smučarja

Dejavnik telesne teže je še posebej pomemben pri ljudeh s čezmerno telesno težo. Če spadate v razred "težkokategornikov", je bolje izbrati smučko iz razreda, ki je nekoliko višji od tistega, ki mu sicer pripadate po znanju, predlaga Murovec, oče koncepta učenja s podaljševanjem smuči, ki je kot demonstrator v preteklosti sodeloval tudi s Tino Maze in Andreo Massijem.

3. Pričakovanja oziroma namembnost smuči

Smuči so po svoji konstrukciji in geometriji prirejene določenim končnim voznim lastnostim, kar pomeni, da dolžine smuči v osnovi ne izbiramo glede na svojo telesno višino, temveč funkcionalno zmožnost zadovoljitve naših pričakovanj ob upoštevanju zgoraj naštetih parametrov.
 

Pri izbiri smučke je ključna tudi širina, poudarja Murovec. | Foto: Klemen Korenjak Pri izbiri smučke je ključna tudi širina, poudarja Murovec. Foto: Klemen Korenjak

Zakaj šteje tudi širina smuči?

Seveda pa ni vse v dolžini, pri izbiri prave smučke je ključna tudi širina.

"Ravno širina smuči v veliki meri določa 'agresivnost' smučke in hitro odzivnost predvsem v fazi menjave robnikov oziroma prehajanja z enega v drug zavoj. Če povem drugače, smuči, ki so pod čevljem ožje (od 65 do 70 milimetrov), omogočajo hiter prehod na nasprotni robnik, oprijem s podlago in s tem začetek izpeljave zavoja brez oddrsa. Sliši se atraktivno, kar tudi je, a na drugi strani skriva veliko agresivnosti, od smučarja zahteva hitre reakcije in ne dopušča napak," pojasnjuje Murovec, avtor športno-izobraževalnega filma Na kanto, ki se osredotoča na sodobno tehniko alpskega smučanja in filma 7 to heaven, v katerem skupaj s Tino Maze razkriva skrivnosti njene smučarske tehnike.

Smuči, ki so pod čevljem širše (72 milimetrov in več), omogočajo počasnejši prehod na nasprotni robnik, manj agresiven oprijem s podlago v prvi fazi zavoja in s tem nekaj več časa za pripravo izpeljave zavoja po robniku v nadaljevanju.

Po besedah Murovca so torej primerne za tiste, ki jim sodobna zarezna tehnika ne ustreza in se, kot temu radi rečemo, spogledujejo z nekdanjim načinom smučanja.

Ne spreglejte