SiolNET. Sportal Rekreacija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Priprave na ljubljanski maraton – 42 km (še 4 tedni do štarta)

Čas je za najdaljši tek v sklopu priprav #načrt

0

termometer

tek splosna

Do ljubljanskega maratona vas čakajo še štirje tedni treninga. Vse, ki se boste pomerili na 42-kilometrski preizkušnji, konec tedna čaka najdaljši trening v sklopu priprav.

Pred vami sta še dva naporna tedna treningov, ki vam bodo olajšali delo na samem tekmovanju. Vsak teden vas čaka približno 100 kilometrov teka. Morda bo kdo rekel, da je to celo premalo, a vam ne želimo že na treningih zbiti vse motivacije in volje do teka. Želimo, da boste do maratona pripravljeni preteči razdaljo in ne postavljati rekordov. Poleg tega upoštevamo, da tek ni vaša primarna obveznost dneva. Predpostavljamo, da večina preživi tretjino dneva v službi.

Poskusite preteči 35 kilometrov

V tem tednu vas čaka en težji trening intervalov, ki ga lahko opravite na atletskem štadionu ali pa izven njega, če imate odmerjeno razdaljo ali pa uro, ki vam razdaljo izmeri. Ostali treningi ostajajo osredotočeni predvsem v nabiranje kilometrov.

V nedeljo vas čaka dolgi tek, kjer hitrost ni tako pomembna, pomembno je, da razdaljo brez težav pretečete in noge navadite na napor, ki vas še čaka na tekmi. Konec tedna poskusite preteči 35 kilometrov.

Dan Trening
Ponedeljek iztek 10 km
Torek ogrevanje, 5 x (1000 m hitro + 1000 m počasi), iztek, raztezanje
Sreda iztek 15 km
Četrtek daljše ogrevanje, 2 x 15 x 200 m (lahkotno), odmor 200 m počasnega teka, serijski odmor 5 min, iztek
Petek 60 min teka po razgibanem terenu (kros), tekaške vaje, 10x stopnjevanje, raztezanje
Sobota aktivni odmor (pohod, nordijska hoja, plavanje, rolanje ...), masaža, valjčkanje
Nedelja daljši enakomerni ali rahlo progresivni tek 35 km, raztezanje

Če sami težko izvajate treninge, še posebej dolge teke, ki so psihološko precej zahtevni, bi bilo dobrodošlo, da si najdete sebi primernega trening partnerja ali se pridružite kakšni od organiziranih tekaških skupin in izkoristite prednosti takšnega načina vadbe. Na tokratnem najdaljšem teku vas lahko spremlja tudi nekdo na kolesu.

Načrt za tekače, ki se boste na ljubljanskem maratonu lotili 42-kilometrske razdalje, predvideva ogromno tekaškega predznanja oziroma predpriprave. Načrt je namenjen predvsem tekačem, ki imajo namen razdaljo uspešno preteči in ob tem nimajo posebnih rezultatskih ciljev.

Če ste čez poletje lenarili in ste trenutno slabo pripravljeni, bi bilo pametno premisliti, ali ste se prijavili na primerno razdaljo. Maraton ni mačji kašelj in le primerno pripravljeni v njem ne boste pretirano trpeli, pretiranega užitka pa, roko na srce, ne pričakujte v nobenem primeru. Bo pa zadovoljstvo v cilju toliko večje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin