Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 10. 2012,
9.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tek športni copati poškodba

Sobota, 13. 10. 2012, 9.36

7 let, 12 mesecev

Boleča Ahilova tetiva trn v peti marsikaterega tekača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ene bolj pogostih težav tekačev so poškodbe povezane z Ahilovo tetivo. Gre za precej nadležno poškodbo, ki lahko zahteva dolgotrajno zdravljenje.

Pojavnost težav z Ahilovimi tetivami se je v zadnjih letih močno povečala, kar gre pripisati predvsem naraščajočemu številu rekreativnih tekačev.

Zagotovo ste že kdaj vstali iz postelje in vas je pri prvih korakih zabolelo nad peto, kasneje pa je bolečina izginila. To je prvi znak, da imate težave z Ahilovo tetivo. O drugi stopnji poškodbe govorimo, ko prvotna bolečina ne izgine, a smo vseeno lahko aktivni, v tretji stopnji so naše tekaške sposobnosti že omejene, pri četrti stopnji pa je tek nemogoč.

Če se tetiva popolnoma pretrga pa nismo zmožni niti hoditi. Pretrganje tetive spremlja glasen pok, kot bi prelomil desko. Gre za hudo bolečino, poškodovanec pa ne more več upogniti stopala ali stopiti na prste. V tem primeru je potrebna operacija.

Kaj so glavni vzroki za boleče tetive pri tekačih?

Vnetje Ahilove tetive se pojavi zaradi pretirane uporabe mišic, ki se pripenjajo na peto. Do tega lahko pripelje prevelika količina treninga v kratkem časovnem obdobju. Če želimo povečati količino treninga, moramo to delati postopno. Velika sprememba pogosto vodi v težave. Posebej previdni moramo biti na začetku sezone ali po daljšem mirovanju.

Vzrok lahko leži tudi v zakrčenosti mečnih mišic, kar preprečujemo z rednih raztezanjem mišic po treningih, pomaga pa tudi masaža. Podobno kot moramo biti previdni pri povečevanju količine in intenzivnosti teka, moramo biti pozorni tudi pri spremembi podlage tekalne površine.

Obremenitev na tetive in sklepe je bistveno večja na trdi podlagi, kot je asfalt. Če večino treningov naredite po mehki podlagi, je pri preklopu na asfalt potrebna previdnost. Če se pripravljate na ljubljanski maraton, je priporočljivo da že pred tekmo naredite kakšen krajši trening po asfaltu, da na dan tekme ne bi prišlo do kakšne nevšečnosti.

Zelo pomemben faktor pri preventivi pred poškodbo Ahilove tetive je tudi primeren športni copat, saj so slabo blaženi, ponošeni športni copat pogost vzrok za bolečine.

Če želimo odpraviti bolečino, je potrebno sprva najti vzrok težav. Lahko, da bo zadoščalo le nekaj počitka, če je poškodba še v začetni fazi. Izogibati se je potrebno intenzivnim, intervalnim treningom, treningom klancev, nekaj časa pa je priporočljivo teči le po mehki podlagi. Po teku je dobro boleče mesto hladiti z ledom in redno raztezati mečne mišice. Priporočljivo je preveriti tudi, če so športni copati, ki jih nosimo, primerni za naša stopala.

Ne spreglejte