Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Drago Cotar Matjaž Kek NK Maribor NK Maribor Marcos Tavares

Četrtek, 28. 3. 2019, 4.00

5 let

Dinastija Tavares in slovenska nogometna reprezentanca

Fifa s pismom strla Tavaresu srce

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Maribor Ljudski vrt Žoga Zbližuje Mastercard | Marcos Magno Morales Tavares, ki bo v soboto dopolnil 35 let, je spregovoril o svoji nikoli uresničeni želji. | Foto Matjaž Vertuš

Marcos Magno Morales Tavares, ki bo v soboto dopolnil 35 let, je spregovoril o svoji nikoli uresničeni želji.

Foto: Matjaž Vertuš

Vedno nasmejani kapetan NK Maribor Marcos Tavares se dobro spominja enega najbolj žalostnih dni v karieri. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ga je obvestila, da lahko pozabi na igranje za slovensko reprezentanco in s tem v slabo voljo spravila tudi tedanjega selektorja Matjaža Keka.

Maribor Ljudski vrt Žoga Zbližuje Mastercard
Sportal V Mariboru se bo 11. maja pisala zgodovina

Razočaranje je bilo neizmerno, saj je Marcos Tavares tako vzljubil Slovenijo, da ji je želel vrniti za vse lepe trenutke z nastopom v državnem dresu.

''Žal sem igral za brazilsko selekcijo do 23 let. Ker jo Fifa upošteva kot člansko reprezentanco, zaradi tega nisem mogel igrati za Slovenijo,'' se dolgoletni kapetan, ljubljenec navijačev in talisman uspehov NK Maribor, ki bo v soboto dopolnil 35 let, spominja enega najbolj žalostnih trenutkov v karieri.

Zaradi Čeferina hitro prejel potni list

Bil je v resnih načrtih, da bi zaigral za Slovenijo pod vodstvom Matjaža Keka. | Foto: Matjaž Vertuš Bil je v resnih načrtih, da bi zaigral za Slovenijo pod vodstvom Matjaža Keka. Foto: Matjaž Vertuš Ni jih bilo veliko, takrat, ko je prebiral sporočilo Mednarodne nogometne zveze (Fife), pa je začutil zares veliko bolečino in praznino, saj so se mu v trenutku razblinile sanje.

''Prejel sem pismo Fife, v njem pa je bilo navedeno, da nimam dovoljenja za nastop za Slovenijo. Selektor Matjaž Kek, ki je zelo dober trener in odličen človek z velikim potencialom, je poskušal, da bi lahko zaigral za reprezentanco, trudil se je tudi takratni predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin. Prav zaradi njega sem prejel tako hitro potni list. A žal se ni izteklo. Res škoda, pa tako sem si želel nastopiti za Slovenijo,'' se je spomnil na obdobje, ko bi lahko zaigral za Kekovo četo, takšna je bila tudi želja mariborskega stratega, a je zaradi birokratskih razlogov padla zamisel na sušna tla.

''Želja je bila velika, pripravljenost, da se naredi vse, tudi. Na žalost se ni izteklo, ampak že samo želja, doba Tavaresa v slovenskem nogometu in nove generacije Tavaresov, ki prihajajo in so že nekje tukaj v osnovnih selekcijah, so prava pot. Tudi njegov način komuniciranja je takšen, da bi se lahko marsikdo zgledoval po njem,'' se je obdobja, ko je želel napad izbrane vrste začiniti še z ambicioznim Brazilcem, strelskim kraljem slovenskega prvenstva, spominjal selektor.

Bi Marcos Tavares v svojih najboljših letih predstavljal dodano vrednost slovenski izbrani vrsti?

  • Da
    92,21 %
    3194 glasov
  • Ne
    7,79 %
    270 glasov
Oddanih 3464 glasov

Kek je omenil, da prihajajo nove, obetavne generacije Tavaresov. Da bi lahko posegli visoko do zvezd, je prepričan njihov oče. ''Ni kaj, bo pa za slovensko člansko reprezentanco zaigral moj sin,'' napoveduje, kako je pred njegovim še ne 15-letnim prvorojencem Marcosom mlajšim velika nogometna kariera.

Prvi polčas sin, drugi polčas pa oče

Predsednik NK Maribor Drago Cotar je v začetku meseca predal kapetanu nagrado za 500. nastop v dresu vijolic. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Predsednik NK Maribor Drago Cotar je v začetku meseca predal kapetanu nagrado za 500. nastop v dresu vijolic. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida ''Prepričan sem, da bo boljši od mene. V njegovih letih nisem bil tako dober. Junija bo dopolnil 15 let, pa že igra za reprezentanco U-15. Upam, da bom lahko z njim odigral vsaj eno tekmo skupaj. To bi bilo krasno,'' je razkril veliko željo, o kateri sanja že kar nekaj časa. ''Upam, da bomo to doživeli, da še ne bom šel tako hitro med upokojence,'' se je nasmehnil večkratni rekorder NK Maribor in 1. SNL ter pogledal predsednika vijolic Draga Cotarja.

Ta ga je pomiril z besedami: ''Dokler igra Marcos tako, kot igra, ga zagotovo ne bomo pustili nikamor še nekaj let. Bo pač igral le en polčas na tekmo, dokler ne pride sin, potem pa sledi menjava. Prvi polčas odigra sin, drugega pa Marcos, da popravi tisto, kar sin ni zmogel. Potem pa seveda zaigrata še skupaj,'' se je na koncu spomnil največje želje Brazilca z vijoličastim srcem, ki je tako navezan na Štajersko, da bo tu živel z družino tudi po koncu kariere.

Tako se je Marcos Tavares veselil s sinom Marcosom mlajšim pred devetimi leti. Zdaj je njegov najstarejši sin že slovenski reprezentant do 15 let! | Foto: Vid Ponikvar Tako se je Marcos Tavares veselil s sinom Marcosom mlajšim pred devetimi leti. Zdaj je njegov najstarejši sin že slovenski reprezentant do 15 let! Foto: Vid Ponikvar

Zakaj je kapetan vijolic prepričan, da bo najstarejši sin boljši od njega? ''Zato, ker mu venomer pomagam. Omogočil sem mu tudi zasebnega trenerja. Vsi delamo za to, da bo nekoč dosegel še več kot jaz. In zaigral za slovensko člansko reprezentanco,'' je zaupal izkušeni napadalec, ki uživa pri navijačih Maribora tako velik ugled, da ga že leta ni bolj primernega kandidata za kapetanski trak. Njegovim besedam preprosto gre verjeti.

Bilo je kar nekaj poskusov, komu dati potni list

Matjaž Kek ni zagovornik preočitne naturalizacije nogometašev. | Foto: Matjaž Vertuš Matjaž Kek ni zagovornik preočitne naturalizacije nogometašev. Foto: Matjaž Vertuš Kakšno pa je nasploh stališče selektorja Matjaža Keka za naturalizacijo tujih nogometašev, ki bi lahko s pridobitvijo drugega državljanstva kandidirali tudi za drugo reprezentanco?

''Že v mojem prvem obdobju, ko sem bil selektor, je bilo nekaj poskusov, da bi komu dali potni list. Bilo jih je kar nekaj, tudi Dominic Maroh, a ideja, takrat je bil pozvan, ni do konca zaživela oziroma dobila prave veljave. To so zadeve, o katerih moraš razmišljati individualno, posploševati pa je zelo težko, niti ni dobro. Vsak primer nosi za sabo svoje težave. Ko pa sta tu ideja in volja, se da marsikaj narediti,'' razmišlja 57-letni strateg, ki ga junija čakata novi kvalifikacijski tekmi za EP 2020.

Slovenski nogometaši se potegujejo za nastop na Euru, kjer bodo njihovi stanovski kolegi v košarki na prihodnjem velikem tekmovanju branili naslov. Leta 2017 je Slovencem do zlata pomagal tudi Američan Anthony Randolph, ki pa še zdaleč ni tako povezan z deželo na sončni strani Alp kot Tavares. ''O tem nisem razmišljal, ampak tisti Randolph in njegov način je takrat ustrezal slovenski reprezentanci. Kakorkoli, če bi se pa to razpaslo, nekatere države tudi to delajo in naturalizirajo vse živo, kar je možno, potem je to ena skrajnost, ki je ne podpiram,'' je pojasnil Kek, ko smo ga v torek zmotili po okrogli mizi v Ljudskem vrtu.

Sportal Predsednik NZS zažugal Mariboru
Saša Ivković
Sportal Mariborčani so se zaljubili v Srba, ki je unikat
Slovenija Supporters
Sportal Navijači ekspresno odgovorili predsedniku NZS in Matjažu Keku
Sportal Predsednik NZS pohvalil Keka in se dotaknil problematike navijačev #video
Matjaž Kek
Sportal Čeprav Matjaž Kek ni spremenil skoraj nič, srce spet bije
Slovenija Severna Makedonija Jan Oblak
Sportal Včasih so se mu izogibali, kot da bi bil kužen, zdaj se ga ne morejo znebiti
Ne spreglejte