Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2020,
19.18

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

6

Natisni članek

Thomas Bach MOK Pierre de Coubertin Ališer Usmanov

Sreda, 12. 2. 2020, 19.18

4 leta, 2 meseca

Manifest Pierra de Coubertina

Ruski milijarder je podaril najdražji spominek v zgodovini športa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

6

Ališer Usmanov | Ališer Usmanov je decembra lani poskrbel za najdražji nakup kateregakoli predmeta iz zgodovine športa in ga ta teden podaril muzeju MOK. | Foto Reuters

Ališer Usmanov je decembra lani poskrbel za najdražji nakup kateregakoli predmeta iz zgodovine športa in ga ta teden podaril muzeju MOK.

Foto: Reuters

Eden najbogatejših Rusov Ališer Usmanov je ta teden muzeju Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) podaril manifest, ki ga je leta 1892 ob ustanovitvi MOK podpisal njegov ustanovitelj Pierre de Coubertin. S tem je razkril tudi skrivnost, kdo je kupec najdražje prodanega spominka v zgodovini športa.

"Danes pišemo zgodovino. Tja, kjer je doma, se je vrnil za olimpijsko gibanje zelo pomemben dokument," je ob tem povedal predsednik MOK Thomas Bach, ki je dokument dobil iz roke Ališerja Usmanova. Ruskega oligarha, ki v športnem svetu še zdaleč ni neznanka, saj je bil v preteklosti delni lastnik londonskega nogometnega kluba Arsenal, prejšnji mesec pa je kupil pravice imena stadiona Everton, ki ga bodo Liverpoolčani gradili v bližnji prihodnosti.

"Pierre de Coubertin je imel vizijo o enotnosti v svetu in športu, ki ga ne bosta ločila nobena vojna in nikakršni takšni in drugačni nesporazumi. Verjamem, da je olimpijski muzej pravi prostor za ta zelo pomemben dokument," pa je ob tem povedal radodarni ruski milijarder, ki je 14 strani dolg dokument kupil decembra lani na dražbi v New Yorku.

Thomas Bach in Ališer Usmanov sta cenjeni dokumentu prvič pokazala v javnosti:

Izklicna cena za ta za zgodovino športa izjemno pomemben dokument je bila milijon ameriških dolarjev, trije dražitelji pa so v 12 minutah poskrbeli, da je cena skočila na končnih 8,8 milijona, kolikor je zanj odštel 66-letni ruski jeklarski in rudarski magnat.

Cenjeni dokument po novem velja za najdražji spominek v zgodovini športa. Pred tem je ta naziv pripadal majici New York Yankees, ki jo je nosil legendarni ameriški bejzbolist Babe Ruth. Julija lani so jo prodali za 5,64 milijona ameriških dolarjev.

Prve olimpijske igre moderne dobe so bile leta 1896 v Atenah, letos poleti pa bodo v Tokiu že 32. po vrsti.

Jesse Owens
Sportal Zapuščina Jesseja Owensa polni žepe. Spet je z njo obogatel neki Američan.
Ne spreglejte