Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2014,
16.19

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre slovenska hokejska reprezentanca Rusija

Četrtek, 13. 2. 2014, 16.19

2 leti, 3 mesece

Rusi si bodo zapomnili Slovence, Žiga Jeglič pa zgodovinska zadetka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska reprezentanca je olimpijski led prebila s porazom z 2:5 proti gostiteljem in dokazala, da je lahko trn v peti tudi velesilam. Zgodovinski zadetek oziroma kar dva je dosegel Žiga Jeglič.

Selektor Matjaž Kopitar je olimpijsko premiero proti gostiteljem začel z Robertom Kristanom med vratnicama, kot rezervni čuvaj mreže je tekmo spremljal mladi Luka Gračnar, medtem ko je Andrej Hočevar tokrat sedel na tribunah. Podobno kot mlada Miha Verlič in Anže Kuralt.

Potrebovali zgolj 77 sekund

Izkušeni slovenski vratar je že na samem uvodu občutil mogočnost zbornaje komande, ki si pred obračunom ni belila glave z majhno Slovenijo, za Ruse, ti pred seboj vidijo le olimpijsko zlato, bodo namreč bolj pomembni prihajajoči spopadi. Le 77 sekund so potrebovali izbranci Zinetule Biljaletdinova, da so gledalce v Ledeni dvorani Bolšoj, ki sprejme 12 tisoč gledalcev, spravili na noge. Aleksander Ovečkin je po lepi podaji Jevgenija Malkina na levo stran z natančnim strelom med stičiščem prečke in vratnice dokazal svoje mojstrstvo. In ni preteklo prav veliko časa, ko je moral Lix še drugič po plošček v svojo mrežo. V četrti minuti je namreč "udaril" Malkin, ki ga je Žiga Pavlin lahko le nemočno pogledal, ko je spremenil rezultat na semaforju na 2:0.

Vse je kazalo, da bo to lahka in visoka zmaga gostiteljev, saj so Slovenci le s težavo prihajali do strelov – redki izjemi sta bila Žiga Jeglič in Anže Kopitar –, Rusi pa so svojo moč dokazovali s hitrimi prehodi iz nevtralne v napadalno tretjino. A Kristan je očitno našel recept za nasprotnike, saj je enega za drugim zaustavljal poskuse velikih hokejskih imen, kot so Dacjuk, Kovalčuk, Ovečkin, Radulov, klonil ni niti ob dveh slovenskih izključitvah. Kljub silovitemu obleganju slovenskih vrat, razmerje v strelih prve tretjine je bilo 18:4, so Slovenci na prvi odmor odšli z zaostankom dveh zadetkov.

Žiga Jeglič za zgodovino

Očitno je bil odmor za slovensko reprezentanco več kot koristen, saj so se vrnili povsem prerojeni. O začetni tremi in prevelikem spoštovanju nasprotnikov ni bilo več ne duha ne sluha. Ob mnogo bolj odločni igri je v 22. minuti prišel zgodovinski zadetek Slovenije na olimpijskih igrah. V glavni vlogi pa odlično razpoloženi Žiga Jeglič, ki je po podaji branilca Mitje Robarja ustrelil z vrha krogov, in Semjon Varlamov je bil prvič premagan. Slovenija je še naprej pretila in bila celo bolj nevaren tekmec, a je ruski čuvaj mreže spretno zaustavil poskusa Anžeta Kopitarja in Roka Tičarja. Rusi so le čakali na priložnost, da se spet oddaljijo, in dočakali so jo v 38. minuti, ko je na kazenski klopi sedel Jeglič. Številčno premoč je izkoristil Ilja Kovalčuk, ki je kot tretji premagal Kristana.

A risi se niso dali. Še enkrat je svoje bravure pokazal Žiga Jeglič, ki si bo olimpijsko premiero še kako rad zapomnil. Po podaji Roberta Saboliča je preigral tako Nikito Nikitina kot Antona Belova in soigralce na drugi odmor popeljal z zaostankom enega zadetka.

Potrdili zasluženo zmago

Zadnjih 20 minut se je spet začelo po ruskih željah, saj je Valerij Ničuškin, pokrival ga je Mitja Robar, z zadnjimi močmi pospravil plošček med nogami našega vratarja in se po sodniškem ogledu videoposnetka veselil zadetka za vodstvo s 4:2. Lepo priložnost za znižanje je imel Jan Urbas, a mu ni uspelo prelisičiti Varlamova. Je pa še petič uspelo Rusom, in sicer je Anton Belov slovensko usodo zapečatil z zadetkom z modre črte. Kopitarjevi varovanci se niso dali, ob power-playu sta Jan Muršak in Blaž Gregorc še poskušala znižati zaostanek, a so se njuni poskusi izjalovili.

Rusi so zasluženo slavili s 5:2, Slovenci pa dokazali, da jih prav nihče ne sme podcenjevati. Prvo priložnost, da komu odščipnejo točko, bodo imeli že v soboto ob 9. uri zjutraj, ko jim bodo nasproti stali Slovaki, ki so jih Američani na prvi tekmi odpihnili s 7:1.

Ne spreglejte