Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 5. 2021,
12.03

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Tokio 2020

Petek, 21. 5. 2021, 12.03

2 leti, 11 mesecev

Član Mednarodnega olimpijskega komiteja Richard Pound razblinil dvome

"Vse kaže, da olimpijske igre bodo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
olimpijsk eigre tokio bojkot | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Član Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), Kanadčan Richard Pound, kljub dvomom med gostitelji Japonci o smiselnosti izvedbe poletnih olimpijskih iger v Tokiu to poletje zaradi pandemije covid-19  vztraja, da vse kaže, da igre bodo. "Glede na to, kar vemo danes, igre bodo," njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V izjavi po sestanku Moka z japonskimi organizatorji v četrtek je veteran olimpijskega gibanja ponovil mnenje krovne zveze, da je vse pripravljeno za izvedbo iger. "Nič ne kaže na to, da ne bi bili na tekočem z vsemi pomembnimi zadevami," je dodal član Moka z najdaljšim stažem.

Več javnomnenjskih anket na Japonskem je v zadnjih tednih pokazalo, da so prebivalci dežele vzhajajočega sonca večinoma proti izvedbi iger v predvidenem terminu med 23. julijem in 8. avgustom zaradi strahu, da bi lahko epidemija ušla izpod nadzora.

Tokio olimpijske igre | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Javnost za preložitev ali odpoved iger

Javnost na Japonskem tako večinsko podpira bodisi ponovno preložitev iger bodisi njihovo odpoved. Anketa tiskovne agencije Reuters je ugotovila, da podobno menijo tudi v japonski gospodarski skupnosti. Med 230 velikimi in srednje velikimi podjetji, ki so bila zajeta v anketo, izvedeno med 6. in 17. majem, se jih je 37 odstotkov izreklo za odpoved iger, 32 odstotkov bi jih igre preložilo.

Japonska devet tednov pred začetkom iger izvaja stroge ukrepe za zajezitev epidemije. V večjem delu države je do konca meseca razglašeno izredno stanje, saj je na nekaterih območjih zaradi števila obolelih že ogrožen zdravstveni sistem. Vsemu skupaj ne pomaga niti počasno izvajanje programa cepljenja, saj je do zdaj precepljenih le štiri odstotke prebivalcev, še poroča AFP.

"Nikakor ne bo vseh dodatkov, ki smo jih bili vajeni do zdaj," je dejal Richar Pound, "bomo pa imeli olimpijsko tekmovanje, na katerem pričakujemo sodelovanje športnikov iz vseh 206 držav." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Nikakor ne bo vseh dodatkov, ki smo jih bili vajeni do zdaj," je dejal Richar Pound, "bomo pa imeli olimpijsko tekmovanje, na katerem pričakujemo sodelovanje športnikov iz vseh 206 držav." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pound ob tem poudarja, da so načrti za igre že močno prilagojeni za namen omejevanja širjenja virusa. Sodelujoči športniki bodo tako redno testirani, njihovo gibanje bo omejeno, po koncu tekmovanj pa bodo morali hitro zapustiti Japonsko. Dodatno je zmanjšano število podpornega osebja, ne bo niti tujih navijačev.

"Nikakor ne bo vseh dodatkov, ki smo jih bili vajen do zdaj," je dejal in dodal: "Bomo pa imeli olimpijsko tekmovanje, na katerem pričakujemo sodelovanje športnikov iz vseh 206 držav."

Če pa bi vendarle odpovedali igre, bi to bilo "veliko razočaranje tako za športnike kot tudi za ljubitelje športa po vsem svetu, da ni bilo mogoče izkoristiti te priložnosti", je dejal Pound.

Visok bi bil tudi finančni strošek odpovedi, a so za to možnost tako Mok kot tudi uradni nosilci televizijskih pravic in tudi "skoraj vsi preostali, ki nosijo tveganje, povezano s tem", zavarovani, je dejal nekdanji plavalec. "Zato mednarodni šport in olimpijsko gibanje ne bi bila v škripcih zaradi odpovedi."

Ne spreglejte