Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
11.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Matjaž Debelak

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 11.56

8 let

Matjaž Debelak po uspehu Prevca: Enkratno je, da nisem več edini

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kakšna je razlika med Matjažem Debelakom in Petrom Prevcem? Zadnji je osvojil olimpijsko medaljo leto dni mlajši. Junak Calgaryja je z velikim veseljem pospremil uspeh Prevca, ki ga zelo ceni.

Pisalo se je leto 1988, ko je Matjaž Debelak v Calgaryju kot prvi Slovenec skočil do skakalne medalje. Na večji skakalnici je bil bronast. 26 let smo nato čakali na novo posamično odličje, vmes pa se veselili še ekipnega srebra iz Calgaryja (Matjaž Debelak, Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Miran Tepeš) in brona iz Salt Lake Cityja (Primož Peterka, Peter Žonta, Robert Kranjec, Damjan Fras).

"Mislim, da ima pred seboj še dolgo in uspešno pot"

Peter Prevc je tisti junak, ki se je s srebrom na srednji napravi v Sočiju veselil najboljše slovenske posamične uvrstitve na olimpijskih igrah. Z 21 leti je celo leto mlajši, kot je bil Debelak ob dosežku kariere.

Zdaj ni več edini s posamično medaljo. "Enkratno je, da nisem več edini. Tako sem vesel te medalje. To je uspeh celotne ekipe in uspeh slovenskih skokov. Vidi se, da smo na dobri poti – tako reprezentančni kot klubski. Pomembno je, da se vse skupaj dobro povezuje. Plod tega so rezultati, kakršne dosegajo naši skakalci," je uvodoma ob srebru Prevca dejal Debelak in nadaljeval: "Peter je prijeten fant. Upam, da bo ostal takšen. Da bo sledil temu, kar mu je dano. Mislim, da ima pred seboj še dolgo in uspešno pot, na kateri bo še veliko dobrih rezultatov."

Čeprav Prevc šteje šele 21 let, deluje neizmerno miren. Kot bi imel za seboj že deset let kariere. In to je opazil tudi Debelak: "Ko sem jaz osvojil medaljo, je bilo takrat presenečenje. Čez noč se je zgodila. Peter je bolj izkušen, čeprav je bil ob uspehu leto mlajši od mene. Postopno stopnjuje svoje rezultate. Vidim, da je iz pravega testa. Če ga bodo pravilno vodili, je pred njim še bogata športna pot. Ta je lepa, a tudi naporna."

"Slej ko prej se bo to zgodilo"

Izvrsten dosežek na srednji napravi bo dal vsem slovenskim skakalcem zagon za večjo skakalnico, na kateri se bodo pomerili na vnovični posamični kakor tudi ekipni tekmi. "Če bodo naši spravili na ekipni tekmi skupaj takšne skoke, kot jih znajo, ne dvomim, da se ne bi veselili novega odličnega uspeha. Vendarle so že med sezono dokazali, kako močni so kot ekipa. Vemo, kam spadajo, če se jim vse poklopi. Tega se zavedajo tudi sami. Na posamični tekmi pa mislim, da imajo še večje možnosti za boljše rezultate," poudarja prvi slovenski skakalni dobitnik medalje.

Z njim pa smo se ozrli tudi malce v prihodnost, saj bi lahko bil ravno Prevc tisti skakalec, ki bi lahko ponovil dosežek Primoža Peterke in osvojil veliki kristalni globus v svetovnem pokalu. Trenutno je drugi mož za Poljakom Kamilom Stochom. "Veliko je okoliščin, ki vplivajo na končni rezultat. Ni odvisno vse le od Petra. Tudi drugi dobro delajo. Slej ko prej se bo to zgodilo," je optimističen Debelak, ki bo z največjim veseljem stiskal pesti za naše tudi na naslednjih skakalnih preizkušnjah.

Ne spreglejte