Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 16.41

8 let

Grosu posebno priznanje, športnikom denarne nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na izvršnem odboru Olimpijskega komiteja Slovenije v Ljubljani so sprejeli poročila in programe za letošnje ter sprejeli dokumente o nagrajevanju športnikov.

Spregovorili so tudi o olimpijskih igrah v Pekingu in skupnem zasedanju ministrov za šport in predsednikov nacionalnih olimpijskih komitejev Evropske unije, ki bo 17. marca na Brdu pri Kranju po finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, glavna tema pa bo dialog med civilno sfero in politiko. Uvodoma je Jelko Gros, ki je bil devet let direktor Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, dobil posebno priznanje OKS za svoje delo. V njegovem mandatu sta bila med drugim obnovljena objekta OKS v Seči in Planici, ki sta bila dolga desetletja sramoti slovenskega športa, zdaj pa sta po Kocijančičevih besedah sodobna športna centra na visoki mednarodni ravni.

Zlato na OI je vredno 1044,69 evra neto

Dobitniki kolajn na OI in SP v olimpijskih disciplinah bodo dobili denar iz Sklada vrhunskih športnikov vsak mesec (v višini dveh povprečnih bruto plač v Sloveniji). Zlato na OI je vredno 1044,69 evra neto, srebro na OI 783,52, bron pa 522,23 evra. Zlato odličje na SP v olimpijskih panogah bo naneslo 689,49 evra neto, srebro 511,9, bron pa 344,75 evra. To je novost, ki je namenjena socialni varnosti najboljših posameznikov in bo v mnogih primerih omogočila podaljšanje športnih poti najboljšim. Letos bodo v OKS za dosežke v letu 2007 podelili tudi denarne nagrade v višini 3500 evrov bruto (enkraten znesek) za zlato olimpijsko medaljo. Srebro na OI in zlato na SP v olimpijskih panogah je vredno 85 odstotkov omenjenega zneska, brona na OI in srebro na SP ter zlato na EP 70 odstotkov, četrto mesto na OI 60 odstotkov, peto na OI in srebro na EP pa s 50.

Za dosežke so do nagrad OKS upravičeni Čop in Špik (srebro na OI), jadralec Vasilij Žbogar in judoistka Raša Sraka (oba brona na OI), telovadca Mitja Petkovšek (zlato na SP) in Aljaž Pegan (srebro na SP), deskar na snegu Rok Flander (zlato na SP), atlet Primož Kozmus (srebro na SP), smučarska tekačica Petra Majdič (srebro na SP) in jadralec Gašper Vinčec (bronast na SP), judoistki Urška Žolnir (srebro na EP) in Lucija Polavder (bron na EP), kajakaš Peter Kauzer (srebro na EP) in strelec Rajmond Debevec (brona na EP). Nagrade bodo dobili tudi njihovi trenerji.

Vodja slovenske olimpijske delegacije Andraž Vehovar je dejal, da večina dejavnosti pri pripravah poteka nemoteno. Pripravili so tudi "zdravstveni potni list", v projekt bo v prvi fazi vključenih prek 100 slovenskih športnikov, kandidatov za OI v Pekingu in Vancouvru. Sistem naj bi med drugim zagotavljal hitrejše diagnosticiranje in zdravljenje. Potekajo tudi priprave na Slovensko hišo, v kateri bodo potekala srečanja in drugi dogodki med OI.

Ne spreglejte