Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2011,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Univerzijada

Četrtek, 13. 10. 2011, 16.44

8 let

FISU zaskrbljena nad potekom priprav na univerzijado 2013

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) so te dni v Mariboru preverjali priprave na zimsko univerzijado, ki jo bo mesto gostilo leta 2013.

Nad videnim niso bili preveč navdušeni, zato bodo mariborske organizatorje konec novembra pozvali na zagovor v Bruselj, takrat pa bo tudi postalo bolj jasno, kakšna usoda čaka tekmovanje.

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci v Mariboru dejal generalni sekretar FISU Eric Saintrond, je Maribor ob kandidaturi obljubljal kompaktne igre, kjer bo večina dogajanja strnjena v okolici mesta. Ker gre za velik dogodek s 3000 udeleženci, v FISU pričakujejo tudi temu primerno kakovostno infrastrukturo.

"Vendar s tem, kar je bilo storjeno doslej in smo te dni videli, nismo najbolj zadovoljni, zato smo 15 mesecev pred začetkom univerzijade prepričani, da je zdaj čas, da se stvari premaknejo," je jasno povedal Saintrond, ki je dodal, da odpoved tekmovanja zaradi časovne stiske ni več mogoča, pa tudi sicer bi to bila za Maribor in Slovenijo velika blamaža.

Ob tem je Saintrond spomnil, da je za potrebe dogodka potrebnih pet ledenih površin, v Mariboru pa je trenutno še vedno samo ena. Za alpsko smučanje in tek na smučeh niso tako zaskrbljeni, urediti pa je potrebno še zadeve okoli biatlona.

"Pred 2013 je tako še zelo veliko dela, zato je FISU od organizatorjev zahteval, da 27. novembra pridejo v Bruselj, kjer nam bodo podrobno predstavili poročilo. Na podlagi tega se bomo odločali o nadaljnji usodi tekmovanja. Ne razmišljamo o selitvi drugam, želimo univerzijado v Sloveniji in Mariboru," je zatrdil generalni sekretar FISU.

Predsednik organizacijskega odbora univerzijade Tone Vogrinec je dejal, da si v Sloveniji 99 odstotkov ljudi ne zna predstavljati, kaj pomeni organizirati univerzijado. Po njegovem je le majhen korak do olimpijskih iger, zato jih vse skrbi, kako bodo dogodek izpeljali.

"Že večkrat sem v zadnjem času poudaril, da imamo v Sloveniji toliko dobrih organizatorjev in izkušenj, da smo v stanju dogodek pripraviti na ravni svetovnih pokalov. Res pa je, da to ni brezplačno, saj gre za 11 športnih panog in to zahteva določena finančna sredstva. Upamo, da bomo to lahko zbrali ter da bo stvar okoli financiranja rešena," je menil Vogrinec.

FISU je kritičen tudi do predlogov, kje tekmovanja izvesti. Od začetnih ambicij, kaj vse bo Maribor dobil, se je po Vogrinčevih besedah vse skrčilo na skromen obseg, ki pa po univerzijadi vseeno ne bo umiral, pač pa bo služil občanom Maribora in širši regiji. Kot najnujnejše tovrstne projekte je navedel biatlonsko-tekaški štadion pod Pohorjem, za to potreben cevovod za izdelovanje snega ter ledene površine.

"Ker smo praktično v letu 2012, nam do začetka univerzijade ostane le še dobro leto. Odlašanja več ne more biti, saj 27. novembra moramo reči bobu bob. Ni še vse zamujeno, ampak tudi če bomo dobili potrebna sredstva prihodnje leto, bo to verjetno prepozno, saj se nekaterih stvari več ne bo dalo izpeljati," je dejal Vogrinec.

Ob tem pa je predsednik organizacijskega odbora okrcal tudi Mestno občino Maribor, ki bi morala k projektu pristopiti bolj angažirano, mariborski župan Franc Kangler pa si tokrat ni vzel časa za srečanje s predstavniki FISU. "Ko je Maribor kandidiral za univerzijado, so bili vsi pogoji znani in vsi smo vedeli kaj nas čaka. Tri leta pozneje stokati o tem, kaj vse, da vključuje podpisana pogodba, je nesmiselno. Pri FISU nam gredo na roko, vendar cele pogodbe postaviti na glavo ni mogoče," je jasen Vogrinec.

Ne spreglejte