SiolNET. Sportal OI Tokio
Najboljše storitve v prvem omrežju omogoča Telekom Slovenije
  • Messenger
  • Messenger
pot slovenske bakle

Bakla pomagala odpreti nov športni park

Slovenska bakla
Foto: OKS/Jan Gregorc
Najboljše storitve v prvem omrežju omogoča Telekom Slovenije

Soboto je bakla preživela v objemih kozolcev ter rek Mirna in Temenica, saj je gostovala v Šentrupertu, na Mirni in v Trebnjem.

Dežela kozolcev, očarljivo središče Šentruperta, je bila začetek in konec poti plamenice po občini, poimenovani po svetem Rupertu, katerega ime nosi tudi znamenita župnijska cerkev iz 15. stoletja, ena največjih gotskih cerkva na Slovenskem. Tekači in kolesarji, med njimi tudi predstavnik paralimpijcev Vinko Ahlin, so že nestrpno čakali, da se podajo v svoj krog, dolg skoraj pet kilometrov. Ob Deželi kozolcev je nosilce bakle pozdravil gostoljubni župan Andrej Martin Kostelec, ki je tudi prvi poprijel za baklo in ob aplavzu občanov z njo odtekel prve metre.

Slovenska bakla Foto: OKS/Jan Gregorc

Pridružili so se mu mladi in manj mladi, člani športnih društev, učenci OŠ dr. Pavla Lunačka in upokojenci, tekači in kolesarji, in nekateri po predajah bakle kar niso odnehali, tako da je bila skupina vse večja in večja. Bakla je tekla mimo Muzeja kozolcev proti Slovenski vasi, mimo Križevega pota proti Veseli Gori do Barbove graščine ter skozi Škrljevo mimo Knezove hiše nazaj do kozolcev. Zmagali so prav vsi, saj je na cilj po priložnostna darila, spominske zapestnice Jeklene volje Skupine SIJ, prišlo vseh 27 nosilcev bakle.

Slovenska bakla Foto: OKS/Jan Gregorc

Kmalu se je stemnilo in na Mirno je bakla prišla z dežnimi kapljami. Tam jo je srečala olimpijka in večkratna športnica občin Mirna in Trebnje, smučarska skakalka Maja Vtič, ki jo je po nagovoru župana Dušana Skerbiša ponesla na pot proti občinski meji s Trebnjem. Sledile so predaje z domačimi športniki in otroki, pot jih je vodila iz Športnega parka Mirna po rekreacijski stezi Trimmigo skozi Brezovico, Hudeje, Račje Selo in Pekel mimo Cvibelj do Športnega parka Trebnje.

Slovenska bakla Foto: OKS/Jan Gregorc

Ker sta občini Mirna in Trebnje dodobra povezani tudi na področju športa, vsako leto skupaj organizirata izbor in podelitev športnika leta, in bakli je pripadla čast, da je bila slavnostna gostja na dogodku. Na stadion jo je prinesla Eva Logar Bastardi, prav tako smučarska skakalka in olimpijka, predala jo je paralimpijcu Tonetu Kancu, na oder pa so jo prinesla mlade domače nogometašice. Baklo je pozdravil Alojzij Kastelic, župan Trebnjega, ki je zatem tudi simbolno predal namenu novo središče športa v občini. Bakla, ki je vselej vesela športnih pridobitev, saj vzpodbuja zdrav način življenja, rekreacijo in jekleno voljo, je na odru pred očmi Trebanjcev še bolj veselo utripala in se ob koncu prireditve podala na zasluženi počitek.

Slovenska bakla Foto: OKS/Jan Gregorc

Ob nedeljah slovenska bakla nabira energijo za nov teden, že v ponedeljek pa bodo pred njo nove pustolovščine v občinah Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Straža in Žužemberk.

Vsebino omogoča Telekom Slovenije.

olimpijska bakla, črnomelj Sportal V Beli krajini tudi starodavni olimpijski športi Slovenska bakla Sportal Iz mesta 550 do Petra Klepca slovenska bakla Sportal Baklin slalom med harmoniko, mažoretkami in pihalno godbo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin