SiolNET. Sportal Odbojka
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Letos imamo verjetno celo najmočnejšo reprezentanco doslej"

1,01

termometer

Zbor odbojkarske reprezentance Kranjska Gora
Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je zbrala v Kranjski Gori, kjer se bo pripravljala na začetek evropske lige. Pomlajena izbrana vrsta, katere cilj bo uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice najmočnejšega evropskega tekmovanja, je v dvorani Vitranc motivirano začela delo.

Vabilu na priprave se je odzvala velika večina igralcev s seznama, na zbor pa je danes prišlo 11 odbojkarjev, ki so že prvi dan začeli treninge pod vodstvom selektorja Slobodana Kovača. Srbski strateg bo z reprezentanco ostal nekaj dni, nato pa bo delo predal pomočnikoma Samu Miklavcu in Sebastijanu Škorcu.

Evropska liga idealna za preizkus novih igralcev

"Evropska liga je idealna, da s štabom vidimo, kako se bodo odrezali novi igralci in koliko lahko računamo nanje. Vodenje ekipe na tekmah bo prevzel Samo, saj z njim zelo dobro sodelujeva. Je strokovnjak, kar kažejo tudi rezultati. Tako smo se dogovorili z Odbojkarsko zvezo Slovenije in mislim, da je to prava odločitev, saj bodo najboljši igralci na priprave prišli spočiti in motivirani," je dejal Kovač.

Prvi teden priprav bo namenjen telesni pripravi in vadbi tehničnih elementov. Prve treninge bo vodil Kovač, v nadaljevanju pa bo delo prevzel Miklavc.

Čim bolj uigrati ekipo in šest tekem odigrati na najvišji ravni

"Mislim, da smo naredili najboljšo mogočo potezo in dali priložnost igralcem, ki so vsa ta leta tvorili jedro mladih reprezentanc. Igralci bodo s tem dobili možnost, da se dokažejo v evropski ligi, hkrati pa se je strokovni svet pri Odbojkarski zvezi Slovenije odločil, da vodenje tekem v evropski ligi zaupa slovenskim trenerjem, torej nama s Sebastijanom, z nami ostajajo tudi vsi člani štaba, Carlo Sati, Milan Simojlović in Haris Babič, vseskozi pa bo delo pod Kovačevim nadzorom. Reprezentančna akcija bo podlaga za prihodnost, saj se bo prej ali slej zgodila menjava generacij. V teh tednih do prve tekme bomo poskušali čim bolj uigrati ekipo in šest tekem odigrati na najvišji ravni, cilj pa je tudi uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice. Ve se, da v Sloveniji z mladimi selekcijami dobro delamo, in zanimivo bo videti, kje smo v primerjavi s konkurenco. Zame bo delo v reprezentanci zato še toliko bolj zanimivo," je povedal Miklavc.

"Reprezentančna akcija bo podlaga za naprej, saj bo slej kot prej prišlo do menjave generacij." "Reprezentančna akcija bo podlaga za naprej, saj bo slej kot prej prišlo do menjave generacij." Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Kapetanski trak bo nosil Jan Klobučar

Eden od nosilcev pomlajene izbrane vrste bo sprejemalec Jan Klobučar, ki bo v evropski ligi nosil kapetanski trak: "Pred nami je čisto nov položaj, v katerem tudi sam doslej še nisem bil. V reprezentanci je veliko novih fantov, večini starejšim je trenutno namenjenega več počitka, da se spočijejo po neskončnih letih igranja za reprezentanco. Bomo videli, kako bo. Osebno mislim, da zelo uspešno, ker so vsi mladi fantje in tudi preostali, ki smo tukaj, zelo zagnani za delo. Verjamem, da se bo iz te akcije izkazala dobra zgodba, tudi za naprej, za prihodnost."

Priložnost za dokazovanje na mestu podajalca je dobil Matija Jereb, ki je bil sicer že nekaj let uvrščen na širši reprezentančni spisek: "Zelo sem hvaležen za poziv v reprezentanco. To si štejem v posebno čast in upam, da bom priložnost izkoristil tako kot znam in da se bom pokazal v najboljši luči."

Kdo je prišel, koga ni?

Zaradi študijskih obveznosti se vabilu selektorja niso odzvali Matej Kök, Aleš Kök in Diko Purić, še en novinec na seznamu pa je podajalec Žan Beravs, ki se bo izbrani vrsti pridružil po potrebi. Jan Kozamernik, Tonček Štern, Dane Mijatović in Matic Videčnik, ki so za počitek dobili nekaj dodatnih dni, se bodo izbrani vrsti priključili v četrtek.

Sta pa reprezentančne soigralce v Kranjsko Goro prišla pozdravit Alen Šket in Jani Kovačič, ki se bosta, tako kot Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Gregor Ropret in Alen Pajenk, na julijske priprave na svetovno prvenstvo pripravljala po individualnem programu.

"Še vedno smo razočarani, ker ne bomo igrali v Ligi narodov." "Še vedno smo razočarani, ker ne bomo igrali v Ligi narodov." Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

"Lepo je bilo po dolgem času videti fante in pozdraviti tudi mlajše, novince, ki jih je tokrat res precej. Mislim, da je program dobro začrtan, saj bo nam, starejšim, zelo prav prišel počitek in bomo tako s kar največ motiva prišli na priprave za svetovno prvenstvo," je ob obisku v Kranjski Gori dejal Alen Šket.

Glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo

Čeprav bo prihodnjih nekaj tednov namenjenih nastopom v evropski ligi, Kovač načrtuje tudi že program priprav za svetovno prvenstvo, ki bo v letošnji sezoni glavni cilj.

"Vse je drugače kot lani. Še vedno smo razočarani, ker ne bomo igrali v Ligi narodov. Po drugi strani mora biti to za nas še večji motiv, da na svetovnem prvenstvu igramo kar najbolje in da dosežemo dober rezultat. Program in vse preostalo v povezavi z reprezentanco je usmerjeno v ta cilj. Letos imamo verjetno celo najmočnejšo reprezentanco doslej, saj so imeli vsi igralci v svojih klubih vodilno vlogo in mislim, da so zelo napredovali. Pričakujem, da bodo igralci, ki ne bodo igrali evropske lige, na julijski zbor prišli spočiti in motivirani, hkrati pa tudi dobro telesno pripravljeni," je še dodal Kovač.

Prva tekma evropske lige bo 20. maja, ko se bodo slovenski odbojkarji v gosteh pomerili z Nizozemsko.

Spisek slovenske reprezentance:

Podajalci:
 1  Planinšič Uroš, Maribor (SLO)
 3  Matija Jereb, Salonit Anhovo (SLO)

Korektorji:
 4  Vrtovec Matic, Salonit Anhovo (SLO)
 5  Detela Jernej, Maribor (SLO)
 6  Štern Tonček, Blu Volley Verona (ITA)

Blokerji:
 7 Mijatović Dane, Noliko Maseik (BEL)
 8 Kozamernik Jan, Trentino Volley (ITA)
 9  Štalekar Sašo, Calcit Volley (SLO)
10 Videčnik Matic, ACH Volley Ljubljana (SLO)

Sprejemalci:
12  Okroglič Jure, Calcit Volley (SLO)
13  Vidmar Primož, Calcit Volley (SLO)
14  Klobučar Jan, MKS Bedzin (POL)
15  Štern Žiga, Stade Poitevin (FRA)

Prosta igralca:
17  Toman Urban, Triglav Kranj (SLO)
18  Hribar Klemen, Calcit Volley (SLO)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin