SiolNET. Sportal Odbojka
2,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Fotozgodba o slovenskih odbojkarjih in svetovni ligi

Osem korakov Gianijevih fantov do zlata v svetovni ligi

2,93

termometer

Slovenski odbojkarji kar ne nehajo navduševati. Potem ko so Slovenijo na noge dvignili na lanskem evropskem prvenstvu v Sofiji s srebrno medaljo, so v tem poletju, ob svojem krstnem nastopu med elito, postali zmagovalci tretjekakovostnega razreda svetovne lige. 

Slovenci so nastopanje v svetovni ligi lovili zadnjih deset let, ta velika želja pa se jim je po prihodu italijanskega čudodelca Andree Gianija tudi uresničila. V lanskem poletju so osvojili evropsko ligo - v finalu so premagali Makedonijo - in si priborili vstopnico za nastopanje med elito.

Čeprav so Slovenci začeli v kakovostno najslabši skupini, je napredovati dokaj zahteven zalogaj. A Gianijevi četi je uspelo, v osmih korakih so odbojkarji prišli do tistega, kar so obljubljali že pred začetkom priprav.

Slovenci so ognjeni krst v svetovni ligi doživeli kar v Stožicah, kjer so pred maloštevilnimi gledalci brez večjih težav premagali Katar in vpisali zgodovinsko zmago. Slovenci so ognjeni krst v svetovni ligi doživeli kar v Stožicah, kjer so pred maloštevilnimi gledalci brez večjih težav premagali Katar in vpisali zgodovinsko zmago.

Nadaljevali so z zmago nad Tunizijo. Nadaljevali so z zmago nad Tunizijo.

Uspešen začetek nastopanja v svetovni ligi so končali z zmago nad neugodno Venezuelo, ki je slovenskim odbojkarjem odščipnila niz. Prve tri zmage so bile v žepu, Slovenci pa so se napotili na drugi turnir v Solun. Uspešen začetek nastopanja v svetovni ligi so končali z zmago nad neugodno Venezuelo, ki je slovenskim odbojkarjem odščipnila niz. Prve tri zmage so bile v žepu, Slovenci pa so se napotili na drugi turnir v Solun.

Tudi tam je za ogrevanje padel Katar. Slovenci so imeli na svojem računu že štiri zmage in 12 točk. Tudi tam je za ogrevanje padel Katar. Slovenci so imeli na svojem računu že štiri zmage in 12 točk.

Petič so se veselili ob zmagi nad Portorikom. Šlo je za igro mačke z mišjo, Slovenci so bili za nekaj razredov boljši tekmec, mladi in nizki Portoričani so bili brez kakršnihkoli možnosti. Petič so se veselili ob zmagi nad Portorikom. Šlo je za igro mačke z mišjo, Slovenci so bili za nekaj razredov boljši tekmec, mladi in nizki Portoričani so bili brez kakršnihkoli možnosti.

V zadnjem krogu skupinskega dela je sledil manjši šok. Slovenci so proti Grkom za prvo mesto v skupini potrebovali niz, kar jim je tudi uspelo, vseeno pa so na koncu morali čestitati domačinom. V zadnjem krogu skupinskega dela je sledil manjši šok. Slovenci so proti Grkom za prvo mesto v skupini potrebovali niz, kar jim je tudi uspelo, vseeno pa so na koncu morali čestitati domačinom.

Spet malce poseben sistem je določil, da se v polfinalu zaključnega turnirja v Frankfurtu ponovno srečata Slovenija in Grčija. Ta je bila v Nemčiji okrepljena s prvim zvezdnikom Mitarjem Đurićem, vseeno pa ni mogla resneje ogroziti Gianijevih fantov, ki so pokazali, da so najboljši, ko je to najbolj potrebno. Polfinalni dvoboj so dobili s 3:0 v nizih in se gladko uvrstili v veliki finale. Spet malce poseben sistem je določil, da se v polfinalu zaključnega turnirja v Frankfurtu ponovno srečata Slovenija in Grčija. Ta je bila v Nemčiji okrepljena s prvim zvezdnikom Mitarjem Đurićem, vseeno pa ni mogla resneje ogroziti Gianijevih fantov, ki so pokazali, da so najboljši, ko je to najbolj potrebno. Polfinalni dvoboj so dobili s 3:0 v nizih in se gladko uvrstili v veliki finale.

Na zadnji stopnički jih je od vstopa v drugi kakovostni razred ločila le še zmaga nad Nemčijo, ki je naši fantje do zdaj na uradnih tekmah niso še nikoli premagali. A Slovenci so pokazali, da je strokovno vodstvo spet odlično tempiralo formo, najboljše so prihranili za konec in spet navdušili. V prvih dveh nizih so pomendrali domačine, v tretjem so jim dovolili, da so prišli do častnega niza, v četrtem pa končali zgodbo. Slavje se je lahko začelo: "Drugi razred, prihajamo!'' Na zadnji stopnički jih je od vstopa v drugi kakovostni razred ločila le še zmaga nad Nemčijo, ki je naši fantje do zdaj na uradnih tekmah niso še nikoli premagali. A Slovenci so pokazali, da je strokovno vodstvo spet odlično tempiralo formo, najboljše so prihranili za konec in spet navdušili. V prvih dveh nizih so pomendrali domačine, v tretjem so jim dovolili, da so prišli do častnega niza, v četrtem pa končali zgodbo. Slavje se je lahko začelo: "Drugi razred, prihajamo!''

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 626
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin