Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2022,
21.44

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

2

Natisni članek

Nova KBM Branik Liga MEVZA Calcit Volley

Sreda, 23. 2. 2022, 21.44

2 leti, 2 meseca

srednjeevropska liga, zaključni turnir, polfinale

Kamničanke s težavami upravičile vlogo favoritinj, Mariborčanke brez finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

2

Calcit Volley, Eva Pavlović Mori | Kamničanke so se vendarle uvrstile v finale. | Foto Klemen Brumec

Kamničanke so se vendarle uvrstile v finale.

Foto: Klemen Brumec

Potem ko so pretekli konec tedna prvaki srednjeevropske lige postali odbojkarji ACH Volleyja, ki so se na zaključni turnir uvrstili brez poraza, se za lovoriko v sredo in četrtek potegujejo tudi odbojkarice. Slovenija bo imela v finalu na Dunaju enega predstavnika, saj so odbojkarice Calcita Volleyja v drugem polfinalu s 3:2 (22, 7, -22, -20, 11) premagale dunajski Post Schwechat, domačina zaključnega turnirja. Pred tem pa so odbojkarice Nove KBM Branika na prvem polfinalnem obračunu z 1:3 (21, -19, -13, -26) izgubile proti madžarskemu Vasasu Obudi. 

ACH Volley Ljubljana A.J. Fonte Bastardo
Sportal ACH Volley do 12. naslova srednjeevropskih prvakov!

V ženski konkurenci srednjeevropske lige je na sporedu le še sklepno dejanje, zaključni turnir najboljše četverice, ki ga v sredo in četrtek gosti Dunaj. Ob gostiteljicah SVS Post Schwechat, ki so prvi del tekmovanja končale na petem mestu, sodelujejo še najboljše tri ekipe rednega dela: Calcit Volley, Vasas Obuda in Nova KBM Branik.

Odbojkarice Calcita so v polfinalu upravičile status favorita in se, potem ko je Nova KBM Branik izgubil proti Vasasu, kot edini slovenski predstavnik uvrstile v finale. Kamničanke v rednem delu lige niso niti enkrat izgubile, Avstrijke so bile predzadnje, a so se na turnir uvrstile kot domačinke. Nihče jim možnosti za presenečenje ni pripisoval, toda očitno so v pravem trenutku izboljšale svojo formo, odkrile kakšnega novega aduta in zelo namučile slovensko vrsto, ki ni bila najbolj razpoložena.

Odbojkarice Calcita so upravičile status favorita. | Foto: Klemen Brumec Odbojkarice Calcita so upravičile status favorita. Foto: Klemen Brumec

Avstrijke so zagotovo presenetile tabor slovenskih prvakinj. Sproščene gostiteljice, pri katerih igra malo avstrijskih igralk, so v prvem nizu vodile z 18:14 in v končnici tudi 22:21, ko pa je bilo najbolj potrebno, pa so bile Slovenke dovolj zbrane, da so prišle do vodstva z 1:0. Napaka gostiteljic, točka v napadu Fatumate Sillah, blok Katje Mihevc in as Eve Pavlović Mori so jim zagotovile štiri zaporedne točke.

Povsem drugačno predstavo so gostje pokazale v drugem nizu, v katerem so tekmicam prepustile le sedem točk, od tega dve po izidu 24:5. Tudi v tretjem ni kazalo, da bi imele lahko težave, saj so vodile z 10:4, nato pa so se prehitro zadovoljile, dovolile, da domače povedejo s 15:12, nato pa po izidu 22:22 dobijo tudi končnico. V njihove vrste se je prikradel strah, posledica je bil poraz v četrtem nizu, tako da so se morale reševati v "tie breaku".

Tudi v njem ni bilo lahko, še pri vodstvu Kamničank 11:10 je bilo vse odprto, toda dve zaporedni točki Andjelke Radišković sta umirili roke igralkam Calcita, ki so se vendarle rešile.

Mariborčanke brez finala Odbojkarice Nove KBM Branika ne bodo še petič osvojile srednjeevropske lige.  | Foto: CEV Odbojkarice Nove KBM Branika ne bodo še petič osvojile srednjeevropske lige. Foto: CEV

Odbojkarice Nove KBM Branika ne bodo še petič osvojile srednjeevropske lige. V polfinalu zaključnega turnirja so na trenutke pokazale dobro igro, a nekaj slabih trenutkov je bilo dovolj, da so morale za zmago čestitati Madžarkam. Na dvoboju med Vasasom in slovenski podprvakinjami izrazitega favorita ni bilo. Redni del so sicer višje končale igralke Vasasa, varovanke Bruna Najdiča so predvsem na tekmi v Mariboru pokazale, da se z njimi lahko enakovredno kosajo.

To je potrdil prvi niz, v katerem so Mariborčanke imele stvari pod nadzorom. Z dobrimi servisi Taje Gradišnik Klanjšček, dosegla je tudi as, so povedle s 3:0, prednost pa držale do konca. Vodile so že za sedem točk, tekmice so se nekajkrat približale dve točki zaostanka, nazadnje pri izidu 16:18, toda nato jih je z neugodnimi začetnimi udarci presenetila Ajda Augustovič, njen as je pomenil vodstvo 21:16, ki ga Slovenke niso izpustile iz rok.

Bankirke so tudi drugi niz odprle z vodstvom 3:0, se nato držale do izida 17:17, blok Madžark pa je bil zaslužen za tri zaporedne točke, ki jih Branik ni več nadoknadil. Servis in blok sta bila tista elementa pri Vasasu, ki sta poskrbela, da so Slovenke v tretjem nizu osvojile vsega 13 točk.

V četrtem so se Mariborčanke spet zbrale, po odličnem obdobju vodile s 16:10, vendar nato zapadle v krizo in dovolile, da so jih tekmice na 18. točki ujele. Do izide 25:24 so nato vodile za točko, toda blok in na koncu as Ajšane Abdulazimove sta zmago zagotovile Madžarkam.

Lani zaključnega turnirja ni bilo, nazadnje smo ga spremljali v sezoni 2019/20, ko je slavil Calcit Volley.

Tekma za tretje mesto bo v četrtek ob 10.30, finale se bo začel ob 13. uri.

Liga MEVZA, zaključni turnir, ženske (Dunaj, Posthalle)

Polfinale

Sreda, 23. februar 
Vasas Obuda : Nova KBM Branik Maribor 3:1 (-21, 19, 13, 26)
Bannister 24; Lorber Fijok 16, Gradišnik Klanjšček 14, Velikonja Grbac 11

Calcit Volley : VB NÖ Sokol/Post Schwechat 3:2 (22, 7, -22, -20, 11)
Kostić 20, Sillah 19, Radišković 16; Chrtianska 12

Finale in tekma za 3. mesto

Četrtek, 24. februar
10.30 tekma za 3. mesto, Nova KBM Branik Maribor - VB NÖ Sokol/Post Schwechat
13.00 finale, Vasas Obuda - Calcit Volley

ACH Volley
Sportal Po novi lovoriki misli že pri novem izzivu: Želimo še dlje, kot nam je uspelo do zdaj
Ne spreglejte