Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
17.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Bossman Michael Essien

Sreda, 21. 5. 2014, 17.42

8 let, 3 mesece

Župan Pirana je zaljubljen v zvezdnika Milana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Gane, ene najboljših afriških reprezentanc, bodo na svetovnem prvenstvu v skupini z ZDA, Nemčijo in Portugalska. O njih smo se pogovarjali s piranskim županom Petrom Bossmanom.

"Seveda bom spremljal svetovno nogometno prvenstvo," pravi Peter Bossman, župan Občine Piran, rojen v Gani, za katero bo tudi stiskal pesti. Tretjič do zdaj bodo Ganci igrali na svetovnem prvenstvu. V Nemčiji pred osmimi leti so se ustavili v osmini finala. Brazilija, takrat je veljala za prvega favorita za naslov, je bila prevelik zalogaj.

Pred štirimi leti so šli v Republiki Južni Afriki še korak dlje. V četrtfinalu so izpadli in bili povsem blizu zgodovinskega dosežka. Da bi se kot prva afriška reprezentanca prebili med najboljše štiri. Proti Urugvaju so imeli v zadnji minuti drugega podaljška na voljo enajstmetrovko za zmago, a so jo zapravili. Zdaj jih čaka zahtevna naloga. Pomerili se bodo z Nemčijo, ta spada med favorite za naslov, Portugalsko Cristiana Ronalda in vedno neugodnimi ZDA. Bodo napredovali?

Pred štirimi leti ni bilo sreče

"Pred štirimi leti je Gana prišla med najboljših osem in res nesrečno izgubila proti Urugvaju. Res je, da je tokrat v zelo zahtevni skupini, a verjamem, da bo napredovala v drugi krog tekmovanja," je optimističen politik, sicer tudi športni navdušenec, ki je v mladosti igral nogomet in ragbi. "Zdaj rad spremljam nogomet. Predvsem špansko in angleško ligo," je razkril.

Ko je beseda nanesla na zdajšnjo zasedbo črnih zvezd, ime, na katero med navijači že nekaj časa slišijo najboljši ganski nogometaši, je bil redkobeseden. "Od zdajšnjih reprezentantov nikogar ne poznam osebno, sem pa seveda slišal za vse. Najbolj mi je pri srcu Michael Essien," je Bossman priznal, da je zaljubljen v nogometno znanje 31-letnega vezista Milana, ki je bil v preteklosti član številnih drugih slovitih evropskih klubov. Igral je tudi za Real Madrid, Chelsea in Lyon.

Tudi v Gani se bo življenje ustavilo

Da se bo med svetovnim prvenstvom tudi v Gani življenje vrtelo predvsem okoli nogometne žoge, ni skrivnost. "Tudi v Gani je nogomet daleč najbolj popularen šport," z odgovorom ni presenetil 55-letnik, ki je v Sloveniji že več desetletij. Ga bodo rojaki, ki se bodo v Južni Ameriki čez nekaj tednov bojevali za svetovno slavo, razveselili?

Ne spreglejte