Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
14. 5. 2013,
17.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Darko Milanič

Torek, 14. 5. 2013, 17.41

8 let

Zlatko Zahovič: zbiratelj lovorik in čuvaj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po novem, že četrtem naslovu državnega prvaka, odkar je leta 2007 prišel v klub, Zlatko Zahovič pazljivo izbira besede in pazi, da ambicije Maribora ne bodo previsoke.

Vzpon Maribora se je začel pred slabimi šestimi leti, ko je v Ljudski vrt prišel eden izmed najboljših, kar jih je dal slovenski nogomet. V vlogi igralca je bil mojster, nič drugačen ni niti v vlogi športnega direktorja. Odkar je prišel v Maribor, je ta začel nabirati lovorike. Uspeh ni prišel čez noč, a vijoličasti zdaj žanjejo plodove trdega in predvsem pametnega dela v zadnjih letih. V tem času so osvojili štiri naslove slovenskega državnega prvaka, dvakrat zmagali v pokalu, dvakrat v superpokalu in se dvakrat uvrstili v ligo Europa. Zadnja lovorika v njegovem obdobju je v vitrine Maribora priromala v soboto po velikem derbiju z Olimpijo, ko so Mariborčani pred številnimi navijači premagali velikega rivala in si štiri kroge pred koncem prvenstva zagotovili enajsti naslov prvaka. ''Malce smo bili živčni, a to je na derbijih normalno. Toda z energijo, ki je vladala na štadionu, je bilo nemogoče, da ne bi zmagali. Uresničili smo želje naših navijačev. Premagali smo velikega rivala in pred polnim štadionom ob fantastičnem vzdušju navijačem prinesli tisto, kar so si zaslužili,'' se je nekaj dni nazaj zazrl Zlatko Zahovič. ''Nabiranja lovorik se nikakor ne moremo naveličati,'' je še povedal mož, ki ga že nekaj let častijo v Mariboru, in v nadaljevanju opozoril: ''Morda se komu zdi, da je to lahko, a ni. Spet smo bili v ligi Europa, osvojili smo naslov, igramo v finalu pokala. To ni samoumevno in ni lahko. Dobro se zavedamo, da je tako, zato se vseh uspehov vselej iskreno veselimo.''

Spomladi pričakovano slabši

To, da je Maribor v drugem delu sezone na nekaj tekmah prikazal manj od pričakovanj, ga ne preseneča.

Zahovič, ki je v času igralske kariere branil barve klubov, ki so se borili za najvišja mesta v najboljših evropskih ligah in tekmovanjih, dobro ve, kako se rečem streže v nogometu in pravi: ''Naše igre v drugem delu sezone že nekaj časa niso bleščeče. Predvsem zato, ker se spomladi pripravljamo na evropske tekme. Imamo nekaj novih igralcev, ki prihajajo iz dobrih klubov, a niso vajeni tako intenzivnega dela, kot ga imamo pri nas. Zato je razumljivo, da potrebujejo nekaj časa, da se prilagodijo. Tudi zato je pomembno, da si jeseni naberemo veliko prednost pred zasledovalci v prvenstvu in lahko potem novim fantom damo čas, da se prilagodijo novim razmeram.''

Pritisk lige prvakov in lige Europa je utopija

Do konca sezone bodo nogometaši pod vodstvom Darka Milaniča odigrali še pet tekem. Pomembna bo predvsem tista v finalu pokala, v katerem se bodo pomerili s Celjani in skušali ponoviti uspeh izpred leta dni – osvojitev dvojne krone. Potem bodo misli usmerili proti Evropi. Lani so se še drugič zapored prebili v skupinski del lige Europa in v tem tekmovanju pustili dober vtis, bili so tudi zelo blizu lige prvakov. Jasno je, da navijači sanjajo o tem, da bi v Ljudskem vrtu v naslednji sezoni po skorajda 15 letih spet gostovala najmočnejša nogometna liga na svetu, s podobnimi mislimi se ubadajo tudi nekateri nogometaši Maribora, ki tega ne skrivajo, a izkušeni Zahovič umirja strasti in ostaja na realnih tleh.

''Vedno se trudimo, da bi ponovili uspehe iz minule sezone. Do zdaj nam je to uspevalo. Kljub temu, da to morda koga preseneča, pa naši cilji v Evropi ostajajo isti, kot so bili v zadnjih sezonah. Želimo si odigrati šest evropskih tekem,'' pravi 42-letni nekdanji nogometaš beograjskega Partizana, Porta, Valencie in Benfice, ki se zaveda, da bi bila že ponovitev te evropske sezone, ko so vijoličasti odigrali kar dvanajst evropskih tekem, odličen rezultat. ''Uvrstitev v ligo Europa ni kar tako. Res je, da smo v kakovosti dela, treningih in delovni vnemi konkurenčni preostalim kandidatom za preboj v skupinski del obeh evropskih tekmovanj, a po finančnih zmožnostih smo žal še vedno daleč za njimi. Če se jim bomo kdaj približali tudi po tej plati, bomo lahko govorili o tem, da se moramo uvrstitvi v ligo Europa ali v ligo prvakov. Vse ostalo je utopija,'' je še povedal Zahovič, ki vseskozi pazi, kaj napoveduje in govori, a ima v mislih zagotovo tudi višje cilje. Kot igralec je bil nogometaš, ki se ni bal nikogar in nikomur ni priznal, da je boljši. Predrzen in neustrašen. Prepričani smo, da tudi zdaj ne razmišlja nič drugače. Toda ker se dobro zaveda, da prevelike obljube nikoli ne prinesejo nič dobrega, vseskozi čuva, da jih ne bi v Ljudskem vrtu (pre)pogosto slišali.

Ne spreglejte