Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 12. 2008,
17.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 12. 2008, 17.08

8 let, 5 mesecev

Združenje 1. SNL in SPINS segla v roke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Obdobje, ko je možnost dogovorov med Združenjem 1. SNL in sindikatom SPINS nevarno visela na nitki, je za nami. Danes je bil dosežen sporazum o socialnem dialogu, naslednji cilj pa je enotna pogodba.

Še pred kratkim so bila novinarska črnila polna poročanj o nesoglasjih med Združenjem slovenskih prvoligaških nogometnih klubov (ZNPL) ter Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS), ki so bila še kako odmevna ob napovedi stavke igralcev v uvodnem krogu tekmovalne sezone 2008/09 PrveLige Telekom Slovenije.

Florjanič: Temeljni kamen je postavljen

Usklajevanje dogovorov o enotni pogodbi in socialnem dialogu se ni in ni premaknilo z mrtve točke, prva skupna tiskovna konferenca pa je vse skupaj postavila na glavo. ''Dialog med predstavniki delodajalcev (ZNPL) in igralcev (SPINS) je dolgo časa potekal na nasprotnih bregovih reke. SPINS je izražal želje, Združenje pa realne zmožnosti,'' je uvodoma dejal Branko Florjanič in označil ponedeljek, 22. december za zelo pomemben dan v zgodovini slovenskega nogometa. ''Obe strani sta šli v medsebojnem dialogu korak naprej. Enotno sta potrdili minimalne zahteve za enotno pogodbo, ki ga predpisuje Svetovna nogometna zveza (FIFA). Temeljni kamen socialnega dialoga je postavljen, zdaj pa ga moramo v prihodnje še dograditi z enotno pogodbo,'' je naznanil predsednik ZNPL in pojasnil, da v obdobju, ko je bil medijski slovenski prostor obsijan z opisi ''obračunavanj'' med obema predsednikoma na osebnostni ravni, stvari ni bilo možno izpeljati v dobro slovenskega nogometa. ''Zdaj je drugače. Dogovor smo tudi formalno sklenili, klubi pa ga morajo dosledno upoštevati. Seveda imajo še vedno svobodo za nadgradnjo, kar pa je odvisno od njihove dobre volje in pogodbene obveznosti do igralcev.'' Prvoligaški klubi po njegovih besedah vse zahteve izpolnjujejo, v zadnjem obdobju pa je nepravilnosti veliko manj tudi zaradi licenciranja, pa tudi delovanja neodvisnih in strokovnih komisij.

Stefanović: Pogodbe v Sloveniji se upoštevajo

Dogovor o minimalnih zahtevah je pozdravil tudi predsednik Sindikata slovenskih športnikov Dejan Stefanović: ''V preteklosti smo bili primorani v določenih trenutkih za dosego naših ciljev izkoriščati skrajna sredstva, zato sem še toliko bolj vesel, da smo danes tudi formalno sklenili začetek socialnega dialoga. Minimalne zahteve do delojemalcev postavlja Evropska nogometna zveza (UEFA), od 24. novembra naprej pa tudi FIFA. Pogodbe v Sloveniji se spoštujejo, in tudi če so nekateri členi, ki nasprotujejo nekim splošnim načelom civilnega prava, so nični. Mi pač menimo, da je v interesu klubov, da tisto, kar podpišejo, velja. To je tudi smisel enotne pogodbe, ki si jo po mojem želijo tako klubi kot igralci,'' je še dodal. Naslednja obravnava bo sklicana v času zimskega malonogometnega tekmovanja na odboj All Stars Zimska liga, kjer bodo v štajerski prestolnici v začetku januarja zbrani vsi najboljši prvoligaški igralci na slovenskem prostoru, slednji pa bodo lahko podali svoje mnenje ali pa predlog glede socialnega dialoga. ''Če bodo oni rekli, da si res to želijo, bo, verjamem, tudi pri nas prišlo do uvedbe enotne pogodbe. Vse skupaj bo obravnavano za dobrobit slovenskega nogometa, za ustanovitev garancijskega sklada, zavarovanja in nenazadnje tudi vprašanja skupne nogometne Gale, ki je bila že večkrat tema naših razgovorov,'' je sporočil predsednik sindikata SPINS in še enkrat poudaril, da je v tem trenutku zaradi skupnega interesa odstopil od določenih zahtev. Vseeno je bil sklenjen pomemben korak, ki bo predstavljal novo stalnico pri upoštevanju odnosov med predstavniki klubov in igralcev.

Ne spreglejte