Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
28. 8. 2012,
6.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov Maribor Marko Simeunović

Torek, 28. 8. 2012, 6.18

8 let

Zdajšnji Maribor in tisti iz leta 1999 sta kot dan in noč

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maribor ima drevi izjemno priložnost, da ponovi uspeh iz leta 1999, ko se je prek Lyona prebil v ligo prvakov. Takrat je eno izmed glavnih vlog igral Marko Simeunović.

Takrat so Mariborčani, ki jih je vodil Bojan Prašnikar, najprej premagali belgijski Gent in nato v odločilnih tekmah presenetili bogati Lyon. Francoze so premagali kar v obeh tekmah.

Najprej v gosteh, ko je med vratnicama blestel naš tokratni sogovornik, tik pred koncem tekme pa je Maribor v režiji rezervistov Martina Preglja in Daliborja Filipovića prišel do zmagovitega zadetka. Prvi je streljal, njegov poizkus je Gregory Coupet odbil, a le do hrvaškega napadalca, ki mu ni bilo težko zadeti in poskrbel je za senzacionalno zmago slovenskega prvaka. ''Lyon je bil zelo močan, takrat so ravno kupili Brazilca Andersona, ki je bil vreden več kot celoten Maribor skupaj. Francozi so bili totalni favoriti, a hkrati tudi zelo arogantni. Podcenjevali so nas. Nihče si ni upal niti pomisliti na to, da bi že v Lyonu zmagali, nam pa je uspelo. Takrat se je začela slovenska nogometna pravljica, ki smo jo potem nadaljevali še v reprezentančnem dresu. Nogomet je v Sloveniji končno stopil iz sence,'' se je prve tekme spomnil Marko Simeunović in dodal: ''Imeli smo izkušeno moštvo, kemija v ekipi je bila prava, garali smo in prišli do pozitivnega rezultata.''

Kljub porazu na prvi tekmi pa so bili Francozi še vedno prepričani, da bodo napredovali. ''Da. Spomnim se, da so bili res arogantni. Dejali so, da nam bodo v Mariboru zabili vsaj tri gole, da je bil poraz v Lyonu zgolj slučajnost. Sploh se niso obremenjevali s tem, ker so izgubili,'' se dobro spominja naš sogovornik.

Potem pa povratna tekma in razprodan Ljudski vrt. Simeunović je imel že na začetku tekme veliko dela, a se spet izkazal. Nato je na sceno stopil Ante Šimundža, ki je prvo priložnost zapravil, v 23. minuti pa po podaji Dejana Djuranovića lepo preigral nasprotnikovega branilca in z natančnim strelom premagal vratarja. Tik pred koncem prvega dela igre še evrogol Stipeta Balajića in liga prvakov je bila vse bližje. Do konca tekme so se vijoličasti ubranili in prišli do doslej največjega uspeha v zgodovini slovenskega klubskega nogometa. ''V Mariboru nam je uspelo nekaj, o čemer si prej nismo upali niti sanjati. Igrali smo res dobro in povsem zasluženo še drugič zmagali. To, kar nam je uspelo, ni bil mačji kašelj. Bili smo še nekaj časa v šoku. Francozi so bili kaznovani za podcenjevalen odnos, mi pa smo s fanatično igro poskrbeli, da smo Maribor dvignili na noge. Takrat je celo mesto dihalo za Maribor. Ljudski vrt, ki je sicer majhen, a znajo navijači poskrbeti za res odlično vzdušje, nas je ponesel do velikega uspeha. V štajerskem kotlu se je skuhala že marsikatera ekipa. Skuhal se je tudi Lyon,'' je z zanimivo prispodobo postregel Simeunović. Po velikem uspehu so sledili dnevi slavja. ''Tisto noč smo spali bolj malo. Če bi vam razlagal, kaj vse smo doživeli, bi lahko govoril več ur. Ni bilo človeka v Mariboru, ki tisto noč ne bi slavil. Vso mesto je bilo na nogah. Pa ne samo dan po tekmi. Težo velikega uspeha smo igralci čutili še nekaj tednov po tem. To se lahko zgodi samo v Mariboru,'' je z navdušenjem v glasu razlagal nekdanji legendarni vratar.

Nadaljevanje zgodbe je bilo nekoliko manj optimistično. Prav po tej sezoni se je začel strm padec Maribora, ki ga je ustavila šele zdajšnja vodstvena garnitura na čelu z Zlatkom Zahovićem. ''Takrat, preden smo se uvrstili v ligo prvakov, stanje v klubu ni bilo ravno idilično. Maribor je bil v rdečih številkah, po velikem uspehu pa ljudje v klubu niso znali izkoristiti tega, kar so dobili. Potem smo naslednjo sezono nekoliko presenetljivo predčasno izpadli iz Evrope in začel se je padec,'' se je nekoliko manj lepe zgodbe spomnil Simeunović.

Ob koncu smo potegnili vzporednice z zdajšnjim Mariborom, ki ima drevi lepo priložnost, da ponovi velik uspeh izpred 13 let. ''Da smo si na jasnem. Zdajšnji Maribor in tisti iz leta 1999 sta kot dan in noč. Mi smo bili takrat mali mišek v evropskem nogometu, zdajšnji pa že nekaj pomeni. Nas ni resno jemal nihče, zdaj je povsem drugače. Takrat si nismo niti upali sanjati, da bi nam uspelo kaj takega, zdajšnjemu Mariboru so sanje dovoljene. Od tistega časa se je v mariborskem nogometu spremenilo marsikaj. Zdaj je to klub, ki zmaguje v Evropi, ki je že igral v ligi prvakov in ki je igral tudi v ligi Europa. Ta Maribor je stalnica. V tem Mariboru se že vrsto let dela sistematično,'' se je razgovoril dolgoletni vratar slovenske reprezentance in nadaljeval: ''Maribor ima zdaj odlično vodstvo in odlične nogometaše. Je v zelenih številkah, medtem ko smo bili mi takrat na dobri poti, da končamo tako, kot je pred leti končala Olimpija. Maribor je zdaj daleč pred vsemi v Sloveniji in je najbolj nogometno mesto v Sloveniji. Pa ne samo v Sloveniji. Upal bi si reči, da morda celo v celotni regiji. To sem dojel, ko sem na tekmi v Zagrebu videl, da je bil štadion na pol prazen, čeprav so bile vstopnice praktično zastonj. Kaj takega se na tako pomembni tekmi v Mariboru enostavno ne more zgoditi.'' Tudi Simeunović bo drevi seveda v Ljudskem vrtu, a tam bo službeno. Delal bo za komercialno športno televizijo, katere direktor je. Tako da v vzdušju pomembne tekme ne bo mogel povsem uživati. ''Med tekmo ne, po zadnjem sodnikovem žvižgu pa bomo vsi skupaj nazdravili in se poveselili,'' je povedal danes 44-letni nekdanji nogometaš, ki je torej prepričan – v ligo prvakov gre Maribor!

Ne spreglejte