Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
24. 7. 2014,
15.30

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gorica Luka Koper Azerbajdžan Norveška Molde Neftči Baku

Četrtek, 24. 7. 2014, 15.30

2 leti, 10 mesecev

Zakaj bi Gorica danes potrebovala Milivoja Novakovića?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska predstavnika v ligi Europa, oba, zanimivo, prihajata iz Primorske ter zaupata italijanskemu strategu, se bosta danes potegovala za napredovanje v tretji predkrog. Kaj pravi statistika?

Zadnja slovenska predstavnika v ligi Europa, oba, zanimivo, prihajata iz Primorske ter zaupata italijanskemu strategu, se bosta danes potegovala za napredovanje v tretji predkrog. Kaj pravi statistika?

Žreb je bil očitno na srečni strani Koprčanov, saj jim je dodelil tekmeca iz Azerbajdžana. To pa je država, ki slovi po naftnem bogastvu ter se predstavlja v vedno bolj nogometno ambiciozni vlogi, a je v zgodovini evropskih tekmovanj že štirikrat osrečila slovenska srca. Izjema ni niti Neftči iz Bakuja, ki se je v začetku stoletja dvakrat pomeril z Gorico (2000 in 2001) in obakrat ostal praznih rok.

Po njegovih stopinjah je šel tudi mestni tekmec Šafa Baku, ki je pred leti izpadel proti ljubljanski Olimpiji, še kako pa je tudi živ spomin na leto 2012, ko je srčna Mura 05 kljub ogromnim logističnim težavam izločila Baku. Slovenija tako vodi proti predstavnikom Azerbajdžana s 4:0, Koprčani pa imajo zvečer imenitno priložnost, da prednost povišajo na okroglih 5:0. Na Bonifiki bodo namreč proti Neftčiju branili prednost (2:1) iz Bakuja, hkrati pa lovili že četrto zaporedno evropsko zmago, ki bi poskrbela tudi za boljši koeficient uspešnosti slovenskih klubov v tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa).

Tromso izločil tako Olimpijo kot Celje

Če so bili klubi iz Azerbajdžana v preteklosti redne in zaželene slovenske stranke, pa ravno obratno velja z norveškimi. Led norveško-slovenskih srečanj sta prebila Tromso in Olimpija, klub iz severa Norveške pa je izločil zeleno-bele po hudem in izenačenem boju, ki se je na povratni tekmi v Skandinaviji prevesil v podaljšek.

Tromso je bil za slovenskega predstavnika usoden tudi lani, ko je bil boljši od Celjanov. Čeprav je prvo tekmo pred domačim občinstvom presenetljivo izgubil, je v knežjem mestu popravil napako in napredoval.

Kako neugodni so lahko norveški klubi za slovenske, je prejšnji teden dokazal tudi Molde. Nekdanji klub Mateja Mavriča je napolnil novogoriško mrežo, zmagal je s 4:1, kar je slab obet za vrtnice pred današnjim povratnim srečanjem v Športnem parku. Norvežani za razliko od klubov iz Azerbajdžana tako očitno ne ustrezajo slovenskim.

Gorica ima priložnost, da s čudežno visoko zmago prekine negativen niz. Potrebuje zmago s 3:0. Ravno takšno, s katero je Katančeva četa lani v Ljudskem vrtu odpravila reprezentanco Norveške in poskrbela za zgodovinski krstni skalp skandinavske izbrane vrste. Tudi Gorica bi zvečer potrebovala zelo razpoloženega Milivoja Novakovića, ki je norveško mrežo razparal trikrat ...

Ne spreglejte