Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
5. 11. 2013,
8.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor Ante Šimundža Nejc Potokar

Torek, 5. 11. 2013, 8.25

7 let, 12 mesecev

Zahović sprašuje: Kakšna kazen? Zakaj pa!?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Maribora so pred novo, zelo pomembno evropsko tekmo doživeli boleč prvenstven poraz in zdrsnili z vrha. Razlog za skrbi? "Ne, razlog za optimizem," sporoča Zlatko Zahović.

"Kazni? Zakaj pa!?" nam je sprva kratko odgovoril Zlatko Zahović in se v nadaljevanju razgovoril: "Nobenih kazni ne bo, saj za kaj takšnega preprosto ni razloga. Če me sprašujete, ali sem zadovoljen z rezultatom z zadnje tekme, bom seveda pritrdil, da nisem. Če me vprašate, ali sem zadovoljen z odnosom in igro, ki so ju prikazali nogometaši, bom rekel, da sem zadovoljen. Bili smo boljši, se borili, a porazi v nogometu se dogajajo. Kranjčani, ki so – to moram priznati – igrali odlično, so se zaprli in prežali na svoje priložnosti. Kar se jim je ponudilo, so izkoristili in zmagali. Nobenega razloga za skrb ni. Ekipa je igrala odlično, le malce več zbranosti v zaključkih akcij bi morala imeti. Glede na to, kar sem videl na zadnji tekmi, sem pred novim evropskim izpitom upravičeno optimist." Ko je beseda nanesla na lestvico, je v svojem slogu odgovoril: "Maribor bo ob koncu zlahka prvak. Brez skrbi!"

Šimundža je prava in dolgoročna rešitev

Ante Šimundža, ki je na klopi Maribora nasledil Anteja Čačića, je po treh zaporednih zmagah, med katerimi je bila tudi tista na derbiju proti Olimpiji in izjemno pomembna evropska v Bruggeu, v zadnjih treh tekmah dvakrat izgubil. Kljub temu je športni direktor z delom trenerja zelo zadovoljen. "Seveda sem. Že zdaj lahko rečem, da je on dolgoročna rešitev. Zelo sem zadovoljen z odnosom do dela in znanjem, ki ga ima. Čeprav je na klopi šele kratek čas, lahko z veseljem že zdaj ugotovimo, da je bila odločitev o tem, da mu zaupamo zahtevno nalogo, pravilna," je odgovoril Zahović, ki se ob opazki, da je pred nekaj meseci govoril, da Šimundža še ni dovolj zrel za klop najbolj trofejnega slovenskega kluba, zaradi česar je prednost poleti dobil Čačić, ni pustil zmesti. "Kar je bilo, je bilo. Šimundža je pravi trener in je naš človek. Mariborčan, ki živi za ta klub. Življenje je posvetil Mariboru, 24 ur dnevno dela v interesu kluba. Je izjemno taktično podkovan in ve, kaj dela," je odgovoril.

Doma bo težje, kot je bilo v gosteh

Za nekaj mejnikov v zgodovini nogometnega ponosa iz Ljudskega vrta je Šimundža poskrbel še, ko je bil igralec. Zabil je prvi evropski gol Maribora in poskrbel za prvo in edino zmago v ligi prvakov, ko je zatresel mrežo kijevskega Dinama. V vlogi trenerja se je podpisal pod novega. Z zmago pri Zulte-Waregemu je poskrbel za prve gostujoče točke v ligi Europa. Zdaj ima lepo priložnost, da uspeh še nadgradi. Belgijci v četrtek prihajajo v Ljudski vrt. V primeru nove zmage, ki jo navijači seveda pričakujejo, bi se resno vmešal v boj za napredovanje v izločilni del tega zahtevnega evropskega tekmovanja. Če bi Mariboru uspelo, bi spisal zgodovino.

"Res je. Imamo priložnost, da naredimo nekaj velikega. Nekaj, kar ni uspelo še nikomur. Da osvojimo šest točk," je, kot smo od njega v zadnjem času že vajeni, pred novim evropskim izpitom evforijo miril Zahović, ki (še) ne želi govoriti o morebitnem napredovanju. "Ne slepimo se s tem, da bomo zato, ker smo zmagali v Bruggeu, doma zlahka dobili tri točke. Kje pa. Pred domačimi navijači nam bo veliko težje. Igrati bomo morali veliko bolje, če želimo zmagati, kar je seveda naš cilj. Če bomo igrali tako, kot smo proti Triglavu, a bomo nekoliko bolj mirni pred nasprotnikovim golom, smo lahko optimisti," je nadaljeval zelo previdno in brez odmevnih izjav. Zato ker se zaveda, da je vsaka tekma na tako visoki ravni še kako zahtevna in zmage še zdaleč niso samoumevne. Še v Sloveniji niso, kaj šele v Evropi.

Pozimi zagotovo ne bo odhodov

Za konec smo se dotaknili še kadrovanja. Maribor je poleti ostal brez dveh pomembnih členov, najprej Roberta Berića, potem še Agima Ibraimija. Od novincev sta se uveljavila Damjan Bohar in predvsem Jean-Philippe Mendy, čigar prihod je bil zadetek v polno. Prav francoski napadalec, ki je prišel praktično zastonj, je tisti, od katerega si Mariborčani v prihodnosti utegnejo obetati dober zaslužek. Ko ga bodo prodali, seveda. Morda že v naslednjem zimskem prestopnem roku, ki se nezadržno bliža?

"Ne. Pozimi zagotovo ne bo odšel. Kot tudi ne nihče drug. V januarskem prestopnem roku ne bo odhodov," trdi Zahović, ki pa se seveda dobro zaveda, da nič ni gotovega. Jasno je, da se lahko zgodi marsikaj. Januarja sicer nekoliko manj, a nogometna tržnica je vselej nepredvidljiva. Ko je beseda nanesla na morebitne prihode, se je malce bolj razgovoril. "Nekaj že delamo glede tega, utegne se kaj zgoditi. Ko ekipa trikrat zapored igra v ligi Europa, se lahko zasiči, zato jo je treba prevetriti. To bomo seveda skušali narediti," je za konec dejal športni direktor prvakov in potrdil, da se bo Maribor v prihodnosti vse bolj osredotočal na mlade, nadarjene nogometaše, kar je pod novim trenerjem že vidno. "To je za klub, kot je Maribor, edina prava pot. Resda zato včasih trpijo rezultati, a mi trdno verjamemo v to, kar imamo," je za veter v jadra barke, na kateri so mladeniči, kot so Ranko Moravac, Damjan Vuklišević, tudi Matic Črnic in še nekateri, poskrbel Zahović, ki ob našem tokratnem klicu sprva ni želel govoriti za javnost, potem pa popustil in bil presenetljivo zgovoren.

Ne spreglejte