Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 10. 2023,
17.20

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

Bobby Charlton

Sobota, 21. 10. 2023, 17.20

6 mesecev, 1 teden

Bobby Charlton (11. 10. 1937–21. 10. 2023)

Za vedno se je poslovila angleška nogometna legenda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
Bobby Charlton | Umrl je Bobby Charlton. Z Anglijo je leta 1966 osvojil naslov svetovnih prvakov. | Foto Guliverimage

Umrl je Bobby Charlton. Z Anglijo je leta 1966 osvojil naslov svetovnih prvakov.

Foto: Guliverimage

V 87. letu starosti je umrl Bobby Chartlon, legendarni angleški nogometaš, ki je z reprezentanco leta 1966 osvojil naslov svetovnega prvaka, s svojim klubom Manchester United pa v 17 letih tri naslove angleških prvakov, en evropski pokal in en pokal FA.

Družina pokojne nogometne legende je sporočila, da "je umrl mirno v zgodnjih urah sobotnega jutra", poroča BBC. Leta 2020 je zbolel za demenco.

Charlton je za angleško reprezentanco v 106 nastopih dosegel 49 golov, na svetovnem prvenstvu v Angliji leta 1966 pa se je veselil naslova prvakov. Ta je bil za Anglijo prvi in edini.  

Charlton je bil odločilni mož polfinalne tekme s Portugalsko, na kateri je zabil oba gola za Anglijo in poskrbel za zmago z 2:1 ter preboj v veliki finale. V tem so se Angleži spopadli z Nemčijo in zmagali z 1:0.

Nogometaš, ki je leta 1976 prejel tudi viteški naslov, je bil tudi legenda kluba Manchester United. Za rdeče vrage je igral kar 17 let, v tem času odigral 758 tekem in zabil 240 golov v vseh tekmovanjih.   

Legendi se bodo z minuto molka danes poklonili nogometaši Manchester Uniteda, ki v premier ligi igrajo tekmo s Sheffieldom, na družbenih omrežjih pa so zapisali: "Manchester United žaluje zaradi smrti sira Bobbyja Chalrtona, enega od največjih, najbolj priljubljenih igralcev v zgodovini našega kluba. Sir Bobby je bil junak milijonov ljudi ne le v Manchestru ali v Veliki Britaniji, temveč povsod na svetu, kjer so igrali nogomet."

Preživel letalsko nesrečo

Charlton je bil vse od prihoda leta 1956 eden od ključnih igralcev Manchestra v generaciji znani pod vzdevkom Busby Babes, ki je osvojila vrsto lovorik, leta 1968 tudi takratni pokal državnih prvakov, predhodnika današnje lige prvakov. V finalu, kjer je United ugnal Benfico iz Lizbone s 4:1 po podaljšku, je Charlton za Manchester zadel v rednem delu in tudi v podaljšku.

Bil je tudi eden ključnih reprezentantov domačega svetovnega prvenstva 1966, kjer je Anglija na slovitem Wembleyju doslej edinkrat osvojila naslov svetovnih prvakov. V finalu so Angleži takrat ugnali Nemce s 4:2 v podaljšku. V istem letu je prejel zlato žogo za najboljšega nogometaša v Evropi. Za reprezentanco je na 106 tekmah dosegel 49 golov.

Ob nogometu mu je življenje zaznamovala tudi letalska nesreča leta 1958, ko se je Manchester vračal s tekme proti Crveni zvezdi v Beogradu. Po vmesnem postanku v Münchnu se je letalo ob vzletu zaletelo v hišo in druge ovire, umrlo pa je 23 ljudi, tudi osem njegovih soigralcev. Charlton je bil med 21 srečnimi, ki so preživeli. "Imel sem srečo in sedel na pravem sedežu," je pozneje to pokomentiral nogometaš.

Bobby Charlton, spomin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prehitel ga je le Wayne Rooney

Še vedno je Charlton (249 golov) na drugem mestu večne lestvice strelcev v Manchester Unitedu, kjer je pred njim le Wayne Rooney, po številu nastopov (758) je na drugem mestu za Ryanom Giggsom. Med letoma 1970 in 2015 je bil tudi rekorder po številu reprezentančnih zadetkov, nato je njegov dosežek izenačil in izboljšal Rooney, novi rekorder pa je Harry Kane (61).

Športno pot je sklenil leta 1973, nekajkrat se je preizkusil tudi v trenerski vlogi, vseskozi pa je bil pozneje član predsedstva pri Unitedu. "Najboljše pri vsem skupaj je, da si lahko vse tekme ogledam brezplačno," se je enkrat pošalil v zvezi s to funkcijo.

Njegov uspeh so prepoznali tudi v angleških visokih krogih in kraljica mu je leta 1994 podelila viteški naziv. Morda tudi, ker je presegel športno okolje in ustanovil sklad Find A Better Way, ki se je ostro boril proti uporabi min v vojnah, obenem pa je sklad finančno podpiral raziskave pri razvoju protez.

"Bil je čudovit nogometaš in človek," je na družbenem omrežju X zapisal legendarni angleški reprezentant Gary Lineker in dodal: "Ni ga več med nami, a nogometno bo ostal nesmrten."

Ne spreglejte