Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2014,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 11. 6. 2014, 12.16

8 let

Za koga bodo na SP v Braziliji navijali Dragić, Kopitar, Lorbek, Flisar …?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji je tik pred vrati. V naslednjem mesecu se bo vse vrtelo okoli usnjene žoge. Igre najboljših bodo spremljali tudi slovenski športniki. Za koga bodo navijali?

Da je košarkar Goran Dragić nogometni pristaš, smo se lahko že večkrat prepričali, saj navija za Milan in Real Madrid, povrh vsega pa je bil v mladosti tudi zelo dober na nogometnem igrišču. Zato si bo z zanimanjem ogledal svetovno prvenstvo v Braziliji: "Navijam za dve reprezentanci. Želel bi si, da bi bil finale Brazilija in Argentina. In to zaradi enega razloga – veliko je rivalstva med državama. Če bi Argentina osvojila svetovno prvenstvo na brazilskih tleh, bi bilo za domače velik šok. Želim si pa predvsem veliko golov."

V košarkarskih krogih smo pobarali še dva košarkarja Barcelone, ali bosta spremljala nogometno prvenstvo. Sicer sta trenutno še aktivna v španskem prvenstvu, a si bosta zagotovo ogledala tekme, ko bosta imela čas. "Vedno sem bil pristaš Brazilije in tudi letos bo to tako. Povrh vsega igra še doma, zato bo zanimivo spremljati svetovno prvenstvo in njene predstave," je dejal Erazem Lorbek, njegov soigralec Boštjan Nachbar pa dodal: "Včasih sem imel rad Francoze, ko je bil v pogonu še Zidane, in Nizozemce z Van Bastnom na čelu, v zadnjem času pa so mi všeč Nemci. Navijal bom za kakšno od močnih evropskih reprezentanc."

Kopitar: Če mi bo čas dopuščal, si bom najzanimivejše tekme z veseljem ogledal v družbi prijateljev

Onstran luže pa je za razliko od nogometašev že aktiven slovenski hokejist Anže Kopitar, ki je z Los Angeles Kings streljaj od drugega Stanleyjevega pokala. "Če povem po pravici, o svetovnem prvenstvu v nogometu sploh še nisem razmišljal. Tudi sicer nogomet spremljam le toliko, kot je treba. S tem mislim na to, da si, če imam le čas, ogledam tiste najpomembnejše in najzanimivejše tekme v letu. Svetovno prvenstvo je vsekakor eden večjih športnih spektaklov, zato mi, upam, najboljše tekme ne bodo kar tako ušle. Že od nekdaj mi je sicer všeč nemški slog igre. To zaradi njihove discipline, a daleč od tega, da bi bil njihov goreč in zaprisežen navijač. Rad pogledam dober nogomet in tega se lahko nadejamo tudi v Braziliji. Če mi bo čas dopuščal, si bom najzanimivejše tekme z veseljem ogledal v družbi prijateljev," se je nogometa dotaknil Kopi.

Vsi večeri pred TV-zaslonom

Z usnjeno žogo se vsakodnevno spoprimejo prav tako rokometaši, tudi oni pa so zelo dobri poznavalci nogometa. Eden takšnih je tudi član Gorenja Mario Šoštaršič: "Bliža se čas, ko bomo vse večere preždeli pred TV-zaslonom. Konkurenca za naslov je zelo huda. Mislim, da imajo največ možnosti Španci. Seveda bom navijal tudi za državi nekdanje Jugoslavije. Ugajajo mi igralci Barcelone, a tudi na primer Diego Costa in Mario Mandžukić. Kdo bi lahko presenetil? Belgija ima mlado ekipo, od nogometašev pa bi bil lahko odkritje Hrvat Mateo Kovačić, ki je zadnjih nekaj tekem odigral zelo dobro."

Prvenstvo ne bo ušlo niti Mihi Žvižeju, mlajšemu izmed reprezentančnih bratov: "Moji favoriti so Španci in Brazilci. Ko bo svetovno prvenstvo, bomo že začeli klubske priprave, zato veliko časa ne bo. Če bi moral od ena do pet oceniti, koliko spremljam nogomet, je odgovor šest. (smeh) Ne, ne. Spremljam velika tekmovanja, nisem kakšen fanatik. Upam, da me ne bo kdo držal za besedo glede favoritov."

Flisar: Čeprav sem Mariborčan, pa nisem prav goreč nogometni navdušenec

Da bi ugotovili, kje je nogomet šport številka ena v Sloveniji, sploh ni treba preveč napeti možganov. Maribor je tisti kraj, kjer ljudje živijo za najbolj priljubljeno postransko stvar na svetu. Pa je tako tudi pri smučarju prostega sloga Filipu Flisarju?

"Čeprav sem Mariborčan, pa nisem prav goreč nogometni navdušenec. Da, navijam za naš klub in stiskam pesti za slovensko reprezentanco, ne bi pa se opredelil za strastnega navijača. Po drugi strani sem tudi eden tistih, ki ob svetovnih prvenstvih vendarle bolj pogosto sedejo pred mali ekran. Verjamem, da bo tako tudi na tokratnem prvenstvu v Braziliji. Posvetil se mu bom predvsem v sklepni fazi, ko bo šlo povsem zares. Takrat bom izbral tudi svojega favorita. Če pa me sprašujete, komu bi najbolj privoščil uspeh, je to reprezentanca Bosne in Hercegovine," odgovarja mož z najslavnejšimi brki.

Kristijan Koren ne spremlja nogometa

Najdemo pa tudi takšne, ki jih nogomet ne zanima. Čeprav je Kristijan Koren po duši Primorec in vrsto let tekmuje v ekipi, v kateri se govori praktično le italijansko (Cannondale – prej se je imenoval Liquigas), pa ga nogomet ne zanima. "Ne spremljam ga," pravi. Ga pa zato denimo kolesar Kristjan Fajt iz Adrie Mobila: "Povsem jasno je, da bom spremljal nogomet. Ni lepšega, kot v poletnih večerih gledati nogomet v dobri družbi. Navijal bom za domačine. Ole, Brazilija."

Naš zadnji sogovornik prihaja iz vrst borilnih športov. Trener juda Marjan Fabjan je zaprisežen deloholik in ima tudi v času svetovnega prvenstva veliko tekem, a: "Morda se bo čudno slišalo, ampak navijam samo za Slovence, in to res rad. To počnem s srcem. Nogometnega prvenstva v Braziliji najverjetneje ne bom spremljal, tudi zato, ker sem trenutno precej zaseden z judoističnimi tekmovanji. No, morda si bom vzel čas le za ogled vrhuncev. Če pa že moram nekoga izpostaviti, potem bi se odločil za domačine, za Brazilce."

Ne spreglejte