Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
5. 3. 2016,
22.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljudski vrt derbi NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Sobota, 5. 3. 2016, 22.27

8 let

Vijolice z Novo pregorele v želji, Olimpija korak bližje naslovu (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Večni derbi med Mariborom in Olimpijo se je v nabito polnem Ljudskem vrtu končal brez zadetkov. Najlepšo priložnost na tekmi je zapravil Milivoje Novaković, ki je debitiral v vijoličastem dresu.

Težko pričakovani spopad med Mariborom in Olimpijo je napolnil tribune Ljudskega vrta. Večni slovenski derbi je odločal o marsičem, večjemu pritisku pa so bili podvrženi gostitelji, ki so zaradi visokega zaostanka željo po zmagi izpostavili kot nujo.

Največji aplavz za Novakovića. A ne z vseh tribun …

Povratnik na domači trenerski stolček Darko Milanič je bil ob predstavitvi deležen aplavza, ki pa ni bil niti približno tako glasen kot v trenutku, ko je napovedovalec na štadionu prebral ime Milivoja Novakovića. Ljubljančan, ki se je pred tedni na začudenje navijačev Olimpije odločil, da bo okrepil mariborske vrste, je prejel bučen aplavz, na delu štadiona, kjer se je zbralo rekordno število ljubljanskih privržencev (okrog 1.100), pa so prevladovali jezni žvižgi.

Izkušeni reprezentančni napadalec se je znašel v začetni postavi, pri Ljubljančanih pa je od prve minute prvič v 1. SNL začel Miroslav Radović. Oba stratega sta tako v konico napada poslala izkušena bojevnika, gostje pa so pogrešali še enega znanega napadalca. Srb Danko Lazović se zaradi administrativnih težav pri pridobivanju registracije ni znašel med kandidati za nastop.

Poteka Misija 14

Nogometaše je na štadionu pričakala veličastna koreografija. V vijoličasto-beli kombinaciji se je bohotil napis Misija 14, vmes pa zvezdica, ki je simbolizirala državno krono. Maribor se trudi ubraniti lovoriko in v Ljudski vrt pripeljati že 14. državni naslov, Olimpija pa je na dobri poti, da mu prekriža načrte in prvič po 20 letih stopi na slovenski prestol.

Prijateljsko ozračje na večnem derbiju s skrajno velikim vložkom sta podkrepila Zlatko Zahović in trener Olimpije Marko Nikolić, ki sta se pred srečanjem objela. Oba povezujejo izkušnje, ki sta jih pridobila pri beograjskem Partizanu. Tam je igral tudi novi (stari) trener vijolic Milanič, ki je izbrancem ukazal napad od prve minute.

Sodnik Jug hitro delil kartone

Na hitri in spolzki travnati površini, ki so jo prireditelji tik pred začetkom srečanja še enkrat zmočili, se je v uvodnih minutah bolje znašel Maribor. Začetni nekajminutni pritisk ni obrodil sadov. Zrele priložnosti, ki bi zadišale po zadetku, so izostale. Prvi strel v okvir gola je v peti minuti sramežljivo usmeril Ricardo Alves Coelho da Silva. Portugalec ni namučil Jasmina Handanovića.

Dogajanje se je preselilo v zvezno vrsto, kjer se je vnel brezkompromisni boj za vsak centimeter igrišča. Prekrški so bili grobi, sodnik Matej Jug pa je hitro začel deliti rumene kartone. Do konca prvega dela jih je pokazal kar pet.

Novaković se je prijel za glavo

Navijači Olimpije, ki so izobesili transparent Za Ljubljano celo zeleno-belo, so si po dvajsetih minutah privoščili krajšo pirotehnično zabavo, veliko bakel in petard pa je končalo na igrišču. Zeleno-beli privrženci so prvo veliko priložnost svojih ljubljencev dočakali v 23. minuti. Miha Zajc je z leve strani podal oster predložek po tleh. Žoga je prišla do Blessinga Elekeja, a se je Nigerijec, ki je na dan tekme dopolnil okroglih 20 let, odzval nespretno. Žogo je usmeril visoko prek vrat. To je bila edina večja priložnost zeleno-belih.

Vijolice so svojo najlepšo dočakale v 37. minuti. Le minuto pred tem je Izraelec Marwan Kabha z razdalje poslal prvi mariborski strel v okvir ljubljanskih vrat, a je bil Nejc Vidmar na mestu. Že v naslednji akciji pa je Željko Filipović z izvrstno globinsko podajo zaposlil Marcosa Tavaresa.

Kapetan je z leve strani zagledal prostega Novakovića, ki se je mojstrsko osvobodil Dejana Kelharja. Prejel je idealno podajo in se znašel v položaju, iz katerega je skoraj težje zgrešiti kot zadeti. Ljubljančan je na veliko žalost mariborskega občinstva potegnil krajšo. Zgrešil je cilj in se razočaran prijel za glavo.

Po vodi je splavala najlepša priložnost prvega dela, ki je po večini spominjal na uspavanko. Gledalci so upali, da bo predstavljala zatišje pred viharjem, ki bi lahko sledil v nadaljevanju derbija.

Eleke se je otresel Šulerja, a nato zgrešil cilj

Trenerja se med polčasom nista odločila za menjave. Ponovno so bolje začeli branilci naslova. V 49. minuti je Agim Ibraimi z desne strani po prostem strelu poslal oster predložek. Vidmar je zaplaval, tako da se je prvi pri žogi znašel Marko Šuler, a je Korošec z glavo zgrešil cilj. Ko so domači navijači pomislili, da prihaja "pet minut" vijolic, bi se skoraj zatresla njihova mreža. V 51. minuti je Rok Kronaveter, edini Mariborčan pri Olimpiji, našel Elekeja, ki je prodiral proti vratom gostiteljev. Spretno se je osvobodil Šulerja in poslal nevaren strel. Handanović je bil že premagan, a je strel v oddaljeni del vrat švignil nad prečko, tako da je ostalo pri 0:0.

Le nekaj minut pozneje je zapretil še Kronaveter in z neugodnim strelom z leve strani namučil Handanovića, dlani mariborskih navijačev pa je v 62. minuti ogrel Damjan Bohar. Prekmurec je ustrelil z razdalje, Vidmar pa se je odzval negotovo. Žogo je sprva odbil, nato pa se je le znašla varno v njegovem naročju.

Mojstrska poteza Zajca brez pike na i

V drugem polčasu, ki je ponudil bogatejši ritem, je v 63. minuti na svoj talent opozoril Zajc. Ko mu je Radović poslal podajo in se je znašel na robu kazenskega prostora, je mladi Primorec v slogu brazilskih virtuozov s peto poslal žogo prek Korošca in se znašel v imenitni priložnosti. Ustrelil je na vso moč, a zgrešil cilj. Tik pred veliko priložnostjo gostov je strateg Olimpije namesto slavljenca Elekeja v ogenj poslal Juliusa Wobaya, še enega v vrsti zimskih okrepitev. To je bila prva menjava na tekmi.

 

Novaković je v 69. minuti nevarno streljal z glavo, a je bil Vidmar, specialist za srečanja z nedotaknjeno mrežo, na mestu. Nato se je za prvo menjavo odločil še Milanič. Namesto Boharja je vstopil v igro Dare Vršič in se takoj naposlušal žaljivk gostujočih navijačev, ki jih je pred leti osrečeval v dresu zmajev.

Mreži ostali nedotaknjeni do konca

Vijolice so nadaljevale pritisk. Namesto Kabhe je vstopil Marko Janković, občinstvo pa je zahtevalo zmago. Olimpija je zaklenila dostop do vrat in kljubovala mariborskim napadom, občasno pa bila nevarna še v protinapadih. Časa za zadetek je zmanjkovalo, gostujoči navijači pa niso skrivali zadovoljstva.

Maribor se je trudil na vso moč, a ni zmogel prebiti obrambne linije gostov, ki so igrali v beli opremi. Zadnji, ki je ustrelil v okvir Vidmarjevih vrat, je bil Tavares. To se je zgodilo že globoko v sodnikovem podaljšku. Ostalo je pri začetnih 0:0, rezultat pa je osrečil tabor Olimpije, ki je ohranila prednost šestih točk pred najnevarnejšim zasledovalcem. Večni derbi se je tako končal brez zmagovalca, najlepši prizor pa sta ponudili obe navijaški skupini, ki sta po koncu srečanja ljubljence nagradili z bučnim aplavzom.

Ne spreglejte