Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 8. 2017,
9.58

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Hertha Berlin Rostock huligani

Torek, 15. 8. 2017, 9.58

6 let, 8 mesecev

V Nemčiji odmevajo navijaški izgredi iz Rostocka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Rostock huligani | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav so v razvitih evropskih državah nogometne tekme razmeroma varni dogodki, kar velja predvsem za tiste na najvišji ravni, pa je sinoči v Nemčiji izbruhnil velik navijaški izgred na pokalni tekmi v Rostocku, po katerem so vrh nemške nogometne zveze pozvali k učinkovitejšemu nadzoru najbolj problematičnih huliganov.

Za izgrede so poskrbeli navijači tretjeligaša Rostocka, ki so na pokalni tekmi z berlinsko Hertho (zadnja je tudi zmagala z 2:0) poskrbeli za daljšo prekinitev zaradi pirotehničnih sredstev, ki so jih zmetali na igrišče in zažgali na tribuni. Sodnik je celo razmišljal, da bi v 76. minuti tekmo končal, a so jo vendarle izpeljali do konca. Zanimivo je, da je bil izid v trenutku, ko je del domačih navijačev podivjal, še 0:0, favorizirana Hertha si je zmago priigrala šele v zadnjih petih minutah.

"Naredili smo vse, kar je bilo mogoče. Na stadionu in v mestu je bilo 1.700 policistov in 300 varnostnikov, dogajanje smo nadzirali s kamerami, pa ni bilo dovolj. Kot tretjeligaš smo naredili vse, kar je mogoče, ukrepati moramo s skupnimi močmi," je po tekmi dejal predsednik domačega kluba Robert Marien in namignil, da se bodo morali v Nemčiji resno lotiti težave z navijači nižjeligaških ekip, še posebej tistih iz vzhodnega dela države, ki že leta povzročajo težave.

Neprijetna zgodba ima sicer še drugo plat, na katero je opozorila policija. Tamkajšnji policisti namreč preiskujejo možnosti, da so za to, da se pripravljajo izgredi, vedeli vsaj nekateri predstavniki domačega kluba. Skupina navijačev Hanse je namreč med drugim zažgala 30 metrov dolg transparent Herthe, ki so ga navijači iz Rostocka pred tremi leti ukradli Berlinčanom, sinoči pa skrili na stadionu in potem uničili.

Policijo so sicer opozorili, da je transparent na stadionu, a ga med iskalno akcijo pred tekmo niso našli. Z zažiganjem transparenta so domači navijači izzvali tudi goste iz Berlina, ki so nato še sami prispevali k pirotehnični prekinitvi.

Ne spreglejte