Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
31. 5. 2015,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ante Šimundža

Nedelja, 31. 5. 2015, 18.01

8 let

V Mariboru so uspešni, ker stavijo na maraton

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ante Šimundža nadaljuje zbiranje uspehov na klopi Maribora. Čeprav je mlad, se jih je na njegovi trenerski poti nabralo že kar nekaj.

Odkar je septembra 2013 sedel na klop Maribora, je z njim osvojil tri lovorike. Lani je bil državni prvak in zmagal tudi v superpokalu, zdaj je v klubske vitrine pospravil še en državni naslov. A bolj kot to so 43-letnega trenerja zaznamovali evropski uspehi. V prejšnji sezoni je poskrbel, da je Maribor kot prvi slovenski klub v zgodovini v Evropi nastopal, ko se je sezona prevesila v drugi del – uvrstil se je v šestnajstino finala evropske lige –, v tej je pričaral enega izmed športnih vrhuncev v Sloveniji leta 2014. Z Mariborom se je uvrstil v ligo prvakov in tam pustil vse prej kot slab vtis.

"Sezona, ki je za nami, je bila izredno dolga in zahtevna. Turbulentna in nabita s čustvi. Dogajalo se je marsikaj, bilo je veliko odrekanja in trdega dela. Bilo je zelo zahtevno, ampak na koncu smo zasluženo osvojili naslov slovenskega prvaka in sklenili izredno sezono. Letvico za prihodnost smo postavili zelo visoko, a ker smo še vedno zagnani in ambiciozni, smo lahko v prihodnosti še boljši," je bil na sobotni proslavi 13. naslova slovenskega prvaka vesel Ante Šimundža.

Zelo so trpeli, a se ne pritožujejo

Čeprav prvič po dolgem času ni prezimil na vrhu prvenstvene razpredelnice, je Maribor ob koncu sezone dokazal, da je še vedno korak pred preostalimi.

"Med sezono smo zelo trpeli, ni nam bilo lahko, a se nad tem ne pritožujemo. To je privilegij, saj pomeni, da si dober in uspešen. Ko je tako in si enkrat na vrhu, te vsi skušajo spraviti z njega. Vsaka ekipa sledi svojim ciljem in ima svojo vizijo. Mi imamo svojo, na koncu smo si pred tekmeci nabrali veliko točk prednosti in zabili največ golov, ob tem pa poskrbeli tudi za evropske uspehe. Zagotovo smo ekipa, ki teče maraton, in ne tista, ki nastopa v šprintu," se je slikovito izrazil trener, ki je pred novinarje prišel povsem moker.

Malce pred tem so ga namreč njegovi varovanci zalili s šampanjcem, a se nad tem seveda ni pritoževal. Raje je pogled usmeril k prihodnji sezoni. Ta bo zagotovo še težja, kot je bila tokratna. "Da, saj vemo, da je priti na vrh zelo težko, a še veliko težje je na njem obstati," je bil kratek in jedrnat človek, ki je za nekaj podvigov poskrbel že kot nogometaš Maribora.

Počivali bodo le dva tedna, nekateri še manj

Počitka po sijajni sezoni ne bo veliko. Že 15. junija se bodo Mariborčani zbrali in začeli pripravljati na prihodnjo sezono. "Imeli bomo dva tedna počitka, reprezentanti še kakšen dan manj. Zavedamo se, kaj nas čaka. Tako kot vsako leto štirje tedni priprav. Vemo, česa si želimo, in tako se bomo tudi vedli," je napovedal Šimundža.

O ekipi, ki jo ima na voljo, ima zelo dobro mnenje. "Ekipa je odlična, za kar vseskozi skrbi športni direktor. Je dovolj ambiciozna in želi napredovati. Kot je na novinarski konferenci pred tekmo z Mariborom rekel Aleksander Rajčević, zmag in lovorik se ne moreš naveličati. Verjamem, da bomo tudi v prihodnji sezoni zelo uspešni," je za konec dejal eden izmed glavnih tvorcev mariborske sezone iz sanj.

Začeli so z 0:0 in končali z 0:0

Obdobje med 15. julijem lani, ko je Maribor odigral prvo tekmo – v kvalifikacijah za ligo prvakov je z 0:0 remiziral v gosteh pri Zrinjskem v Mostarju –, in 30. majem, ko je s prvenstveno tekmo proti Kopru – zanimivo, tudi tokrat gledalci niso videli zadetkov – sklenil sezono, bo šlo v klubsko zgodovino kot eno izmed najuspešnejših do zdaj.

Ne spreglejte