Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
19. 7. 2013,
15.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Matjaž Kek

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2013, 15.31

8 let, 3 mesece

V Ljubljano (morda) prihaja najbolj priljubljen Rečan Matjaž Kek

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Če bodo nogometaši Olimpije v drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa preskočili slovaško Žilino, se bodo v tretjem pomerili proti vročemu hrvaškemu prvoligašu Rijeki.

Rijeka spada med najboljše hrvaške klube, bolj bogato zgodovino od Rečanov imata na Hrvaškem le nedotakljiva zagrebški Dinamo in splitski Hajduk. Zgodovina Rijeke ima tudi slovenski pridih. Na Reki je igralo kar nekaj slovenskih nogometašev, z naskokom največji pečat pa je pustil Adriano Fegic, ki je v reškem dresu odigral več kot 150 tekem. Tudi Sebastjan Cimerotić, Igor Benedejčič, Nastja Čeh, Vlado Milošević, Matjaž Florjančič in še nekateri se lahko pohvalijo, da so nosili dres Rijeke.

Rijeka spada med najboljše hrvaške klube, bolj bogato zgodovino od Rečanov imata na Hrvaškem le nedotakljiva zagrebški Dinamo in splitski Hajduk. Zgodovina Rijeke ima tudi slovenski pridih. Na Reki je igralo kar nekaj slovenskih nogometašev, z naskokom največji pečat pa je pustil Adriano Fegic, ki je v reškem dresu odigral več kot 150 tekem. Tudi Sebastjan Cimerotić, Igor Benedejčič, Nastja Čeh, Vlado Milošević, Matjaž Florjančič in še nekateri se lahko pohvalijo, da so nosili dres Rijeke.

Matjaž Kek najbolj priljubljen Rečan ta hip

Toda bolj kot vsi našteti je srca Rečanov osvojil zdajšnji trener Matjaž Kek. Nekdanji slovenski selektor je na Reko prišel ob koncu pretekle sezone in jo popeljal do tretjega mesta v državnem prvenstvu. Prvič po štirih letih je Rijeki prinesel Evropo. Z zanj značilnimi medijskimi nastopi in seveda tudi znanjem je poskrbel, da so ga Rečani hitro vzljubili. Zdaj, ko je že po prvih dveh tekmah nove sezone (v prvenstvu je premagal lokalnega tekmeca Istro s 3 : 0, v Evropi je ponižal valižanski Prestatyn Town s 5 : 0, briljiral pa je tudi na pripravljalnih tekmah) navdušil, je ljubezen še močnejša. Tudi mediji Mariborčanu zaupajo in ga podpirajo, kot že dolgo niso nikogar. Zato ne manjka takšnih, ki verjamejo celo to, da lahko Rijeka s hrvaškega prestola po osmih letih zrine Dinamo.

Največja kraja v zgodovini hrvaškega nogometa

Malce drzne napovedi, a če bi se uresničile, bi Rijeka osvojila prvi državni naslov v klubski zgodovini. Enemu je bila zelo blizu v sezoni 1998/99, ko je v zadnjem krogu potrebovala tri točke proti Osijeku, a je sodnik pri izenačenem izidu razveljavil regularen gol in naslov je odšel v Zagreb, veselili so se ga nogometaši Dinama s točko prednosti. To je bila največja kraja v zgodovini hrvaškega nogometa, so mnogi prepričani še dandanes. V pokalu so bili Rečani uspešnejši. Dvakrat so ga osvojili v času hrvaške samostojni, dvakrat tudi v nekdanji skupni državi. V letih 1978 in 1979 je generacija, ki so jo tvorili nepozabni Damir Desnica, Zvjezdan Radin, Miloš Hrstić in še nekateri, osvojila lovoriko v Jugoslaviji. To je bilo hkrati obdobje, v katerem je Rijeka blestela tudi v Evropi. Leta 1980 je prišla do četrtfinala takratnega pokala pokalnih zmagovalcev, v katerem je po trdem boju izgubila proti torinskemu Juventusu (0 : 0 in 2 : 0), zagotovo najbolj zgodovinski tekmi pa sta tisti, ki so ju Rečani v sezoni 1984/85 odigrali proti slovitemu Realu. Madridčane so doma najprej premagali s 3 : 1, potem pa na povratni tekmi na Santiagu Bernabeu izgubili z 0 : 3 tudi po zaslugi številnih sodniških napak in se poslovili od tekmovanja.

In kakšna je sedanjost Rijeke? Še pred dobrim letom je bila obubožana in se tik pred koncem prvenstva po zaslugi Elvisa Scorie, Kekovega predhodnika na klopi Rijeke, komajda rešila pred prvim izpadom iz prve hrvaške lige v klubski zgodovini. Zdaj je reška zgodba povsem drugačna. Veliko boljša in meji že na evforijo. Po prihodu bogatega Italijana Gabrieleja Volpija, ki je postal lastnik kluba, predsedniško mesto pa je zavzel Damir Mišković, sta se na Reki začela cediti med in mleko. Piko na i je s prihodom postavil slovenski trener Kek in zdaj se Rijeka spogleduje z najvišjimi cilji. Letos je blestela že v pripravljalnem obdobju, potem pa navdušila tudi na začetku nove sezone. V prvenstvu je v prvem krogu zlahka vpisala tri točke, že po prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa pa odločno zakorakala v tretji krog. Ne gre verjeti, da bi v Walesu zapravila prednost petih zadetkov, ki si jo je priigrala na četrtkovi tekmi na Kantridi. Navijači so evforični, kar kaže tudi obisk tekem. Prvenstveno premiero sredi poletne sezone si je prišlo ogledat skorajda pet tisoč navijačev, na evropski jih je bilo še tri tisoč več.

Izgubljeni sin se je vrnil domov

Prvo ime Rijeke je nedvomno nekdanji čudežni deček hrvaškega nogometa Anas Sharbini. Virtuoz, ki pa blesti zgolj na Reki. Pred leti so danes 26-letnemu vezistu napovedovali bleščečo nogometno pot, a je njegov talent po treh letih kalvarije pri splitskem Hajduku in neuspešni epizodi pri Al-Ittihadu povsem poniknil. Zdaj se je vrnil na Reko, zadihal s polnimi pljuči in na pripravljalnih tekmah dokazal, da je še vedno mojster nogometne žoge. Na uradnih še ni igral, saj še čaka na ustrezne dokumente iz Savdske Arabije in nima pravice nastopa. Če jih ne bi dobil do tekem proti Olimpiji, bi bilo za Ljubljančane zagotovo dobro. Takoj ob njega gre postaviti izkušenega napadalca Leona Benka, ki je bil v pretekli sezoni najboljši strelec hrvaške lige, na prvih dveh tekmah v novi sezoni pa zabil kar pet golov. V obrambi ima glavno besedo nekdanji član torinskega Juventusa in hrvaški reprezentant Dario Knežević. Na položaju bočnega branilca je zelo standarden tudi Slovenec Matija Škarabot, v zvezni vrsti gre izpostaviti dolgoletnega nogometaša zagrebškega Dinama Ivana Tomečaka, še enega nekdanjega nogometaša Dinama Josipa Brezovca, občasnega reprezentanta BiH Mehmeda Alispahića in tudi nekdanjega nogometaša Monaca in hrvaškega reprezentanta Nikolo Pokrivača. Napadu se je pred dnevi pridružil še najboljši strelec hrvaške lige izpred dveh sezon, Ivan Krstanović. Tudi on je prišel iz Dinama, ki mu je lani z golom v zadnji minuti zadnje tekme skupinskega dela proti kijevskemu Dinamu prinesel edino točko in poskrbel, da Zagrebčani niso doživeli še dvanajstega zaporednega poraza v skupinskem delu elitnega evropskega klubskega tekmovanja.

Olimpijo so pred tedni ponižali s 4 : 0

Brez dvoma ima Rijeka za hrvaške razmere sanjsko ekipo in prav zanimivo bi bilo videti, kako bi se po robu postavila Olimpiji. Na nedavni prijateljski tekmi v Kranjski Gori jo je premagala s 4 : 0. Kako bi bilo tokrat?

Ne spreglejte