Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
22.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

4

Natisni članek

Benjamin Verbič Tim Matavž Bojan Jokić Valter Birsa Rene Krhin Josip Iličić Kevin Kampl Jasmin Kurtić Miha Mevlja Boštjan Cesar Jan Oblak Jan Oblak Matjaž Kek

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 22.40

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Velik podvig Tima Matavža in soigralcev na Nizozemskem

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

4

Tudi pretekli konec tedna ni manjkalo dogajanja v tujih evropskih nogometnih ligah. Kaj se je dogajalo s slovenskimi reprezentanti, preostalimi nogometaši in trenerji na delu v tujini?

Matjažu Keku ni uspelo priti do pete zaporedne prvenstvene zmage na klopi Rijeke. | Foto: Grega Valančič / Sportida Matjažu Keku ni uspelo priti do pete zaporedne prvenstvene zmage na klopi Rijeke. Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: s Pafosom je v prvi ciprski ligi v nedeljo remiziral v gosteh pri Olympiakosu (0:0). Po porazu v prvem krogu zdaj ni izgubil že tri tekme zapored. V štirih krogih je osvojil pet točk.

Matjaž Kek: z Rijeko je v soboto gostoval v Koprivnici, ki je bila za Rečane v zadnjih letih kar nekajkrat usodna, tudi tokrat se z gostovanja pri tamkajšnjem Slavenu nekdanji selektor Slovenije vrača brez zmage.

Sprijazniti se je moral z remijem 1:1. Kazalo je, da bo zmagal, saj je od 59. minute naprej vodil z 1:0, a nato so domači v 78. minuti prišli do izenačenja in poskrbeli, da se je zmagoviti niz Rečanov v hrvaškem prvenstvu končal po štirih tekmah.

Kljub temu je lahko Kek zadovoljen, saj so ga v nedeljo dočakale dobre novice iz Pulja, kjer je tamkajšnja Istra odščipnila točki vodilnemu Dinamu (0:0). Drugouvrščeni Rečani tako za Zagrebčani še vedno zaostajao za samo štiri točke.

Slaviša Stojanović: z Rigo je v prvi latvijski ligi nadaljeval z dobro formo. Tokrat je v nedeljo z 2:0 zmagal v gosteh pri Ventspilsu. Nekdanji selektor Slovenije je v zadnjih petih tekmah zbral štiri zmage in remi. Po 20 odigranih krogih je na drugem mestu prvenstvene lestvice.

Jan Oblak je z Atleticom prišel do zmage na derbiju 6. kroga prve španske lige. | Foto: Getty Images Jan Oblak je z Atleticom prišel do zmage na derbiju 6. kroga prve španske lige. Foto: Getty Images

Slovenski reprezentanti v tujini:

Vratarji:

Jan Oblak: v derbiju 6. kroga prve španske lige je na novem štadionu Atletica Wanda Metropolitano v Madridu gostil do tega kroga drugouvrščeno Sevillo. Po tej tekmi, ki je potekala v času sobotnega kosila, je Atletico preskočil Andaluzijce, saj je bil zelo suveren.

Zmagal je z 2:0, slovenski vratar, ki je branil vso tekmo, pa praktično ni imel dela. V njegova vrata nasprotniki niso merili niti enkrat. Atletico je prišel do tretje zaporedne prvenstvene zmage. V šestih tekmah je zbral 14 točk in je na drugem mestu lestvice.

Vid Belec: z novincem v prvi italijanski ligi Beneventom tudi po šesti tekmi ostaja brez samcate točke. Tokrat je v nedeljo z 0:2 izgubil v gosteh pri Crotoneju. Slovenski vratar je branil vso tekmo.

Jan Koprivec: pri nedeljskem remiju Pafosa z 0:0 proti Olympiakosu v prvi ciprski ligi je branil vso tekmo.

Bojan Jokić je Ufi v ruskem prvenstvu pomagal do prve zmage po šestih tekmah. | Foto: Getty Images Bojan Jokić je Ufi v ruskem prvenstvu pomagal do prve zmage po šestih tekmah. Foto: Getty Images

Branilci:

Matija Boben: Rostov je v nedeljo v elitni ruski ligi doma izgubil z moskovsko Lokomotivo z 0:1. Nekdanji nogometaš Gorice ni igral. Ni ga bilo niti na klopi domačih.

Boštjan Cesar: pri nedeljski zmagi Chieva z 2:0 v gosteh pri Cagliariju ni sodeloval. Sedel je na klopi za rezerve.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution je ta teden zamenjal trenerja. Pod taktirko novega strokovnjaka Toma Soehna  je nekdanji član Olimpije spet igral od prve do zadnje minute in v soboto odigral vso tekmo pri zmagi nad Torontom z 2:1.

Bojan Jokić: Kranjčan, ki je okreval po poškodbi, je z Ufo v elitni ruski ligi v nedeljo gostil Arsenal Tulo in zmagal z 1:0. Igral je od prve do zadnje minute. Ufa je prišla do prve zmage po šestih prvenstvenih tekmah brez polnega izkupička.

Miha Mevlja: Zenit je v 11. krogu elitne ruske lige v nedeljo gostoval pri Krasnodarju in zmagal z 2:0. Slovenski branilec je bil na igrišču od prve do zadnje minute.

Aljaž Struna: s Palermom je v drugi italijanski ligi v ponedeljek doma z 2:1 odpravil Pro Vercelli. Igral je vso tekmo.

Nejc Skubic: s Konyasporom je v prvi turški ligi v soboto doma z 2:0 premagal Akhisar Belediyespor. Zmaga bi bila lahko še višja, saj je prav Skubic v 90. minuti, ko je bil na semaforju že končni izid, zapravil enajstmetrovko.

Benjamin Verbič se je dvakrat veselil zadetka v dresu Köbenhavna. | Foto: Reuters Benjamin Verbič se je dvakrat veselil zadetka v dresu Köbenhavna. Foto: Reuters

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v prvi italijanski ligi v nedeljo z 2:0 zmagal v gosteh pri Cagliariju. Izkušeni slovenski reprezentant je igral 76 minut. Ko je odšel z igrišča, so Verončani vodili z 1:0.

Kevin Kampl: na sobotni tekmi RB Leipziga v prvi nemški ligi, pri domači zmagi proti Eintrachtu Frankfurtu z 2:1, ni igral. Ni ga bilo niti na klopi zaradi težav z gležnjem, ki jih ima.

Rene Krhin: za Nantes je nastopil prvič, odkar je poleti prišel v Francijo. V nedeljo je zaigral v zadnjih desetih minutah gostovanja pri Strasbourgu. S soigralci se je veselil zmage z 2:1. Ko je prišel na igrišče, je bil na semaforju že izpisan končni izid.

Jasmin Kurtić: z Atalanto je v nedeljo zvečer gostoval v Firencah, kjer je nekoč igral. Tekmo proti Fiorentini (1:1) je zapustil v 51. minuti. Ko je odšel na klop, je Fiorentina vodila z 1:0. Moštvo iz Bergama je do izenačenja prišlo v 95. minuti.

Nik Omladič: pri nedeljskem porazu Greuther Fürtha v drugi nemški ligi pred domačimi navijači z 1:3 Nürnbergu ni sodeloval. Ni ga bilo niti na klopi domače ekipe.

Jan Repas: mladi slovenski nogometaš se je pri Caenu očitno povsem ustalil, saj je v soboto v prvi francoski ligi zanj spet igral od prve do zadnje minute. Tokrat se je s soigralci veselil zmage z 1:0.

Rajko Rotman: Götzepe je v prvi turški ligi v nedeljo s 3:2 zmagal v gosteh pri Sivassporju. Slovenski vezist je bil na igrišču od prve do zadnje minute.

Zadetka Benjamina Verbiča (pri 1:08 in 1:35):

Benjamin Verbič: Köbenhavn je v prvi danski ligi v soboto doma s 4:0 premagal Silkeborg. Junak tekme je bil prav slovenski reprezentant, ki je zabil prva dva gola za domačine. Najprej v 22. minuti za vodstvo z 1:0 in potem še v 28. minuti za vodstvo z 2:0. Igral je od prve do zadnje minute. Zdaj je že pri petih golih v danskem prvenstvu na desetih tekmah v tej sezoni.

Tim Matavž je na Nizozemskem spet našel staro formo, s katero je pred leti navduševal. | Foto: vitesse.nl Tim Matavž je na Nizozemskem spet našel staro formo, s katero je pred leti navduševal. Foto: vitesse.nl

Napadalci:

Josip Iličić: z Atalanto je v nedeljo zvečer v prvi italijanski ligi gostoval pri Fiorentini. Klubu, iz katerega je letos poleti za 5,5 milijona evrov prišel v Bergamo. Tekmo je začel v prvi postavi in bil na igrišču do 71. minute. S soigralci je remiziral z 1:1. Ko je odšel na klop, je Fiorentina vodila z 1:0. Moštvo iz Bergama je do izenačenja prišlo v 95. minuti.

Tim Matavž: v nedeljo je z Vitessejem v 6. krogu prve nizozemske lige gostoval pri Ajaxu, slovitemu nizozemskemu klubu, ki se lahko pohvali s kar štirimi naslovi evropskega in 33 nizozemskega prvaka. V znameniti Amsterdam Areni je Primorec pred več kot 51 tisoč gledalci igral od prve do zadnje minute in s soigralci poskrbel za podvig.

Vitesse, ki ima po šestih krogih nove sezone 13 točk in je na tretjem mestu lestvice, je namreč zmagal z 2:1. Izkušeni slovenski napadalec, ki je v tej sezoni dosegel že pet prvenstvenih golov, se tokrat ni vpisal med strelce, je pa zato v zaključku prvega polčasa poskrbel za podajo za gol soigralca za vodstvo Vitesseja z 2:0.

Andraž Šporar: Arminia Bielefeld je v drugi nemški ligi v soboto doma remizirala proti Heidenheimu z 1:1. Nekdanjega kapetana Olimpije, ki je v Nemčijo posojen iz švicarskega Basla, tudi tokrat, še drugo tekmo zapored, ni bilo niti na klopi moštva iz Bielefelda, čeprav ni poškodovan. Njegov trener Jeff Seibene je pojasnil, da so trenutno pred Ljubljančanom v prednosti drugi napadalci.

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Burnley : Huddersfield Town 0:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga LASK : Mattersburg 2:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Hartberg 0:0 Igral je vseh 90 minut.
Robert Berić (Anderlecht) Belgija, 1. liga Waasland-Beveren : Anderlecht 1:2 Igral je od 74. minute.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen : Sint-Truiden 2:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Nicolas Rajser (Oostende) Belgija, 1. liga Genk : Oostende 1:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Botev Plovdiv : Lokomotiv Plovdiv 3:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Ivica Guberac (Borac Banja Luka) BiH, 1. liga Krupa na Vrbasu : Borac Banja Luka 1:0  
Emir Velić (Mladost Kakanj) BiH, 1. liga Zrinjski : Mladost Kakanj 2:0  
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Olympiakos : Pafos 0:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Mitja Lotrič (Pafos) Ciper, 1. liga Olympiakos : Pafos 0:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Nea Salamis : AEK Larnaca 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Sparta Praga : Teplice 3:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Bohemians : Jablonec 0:1 Igral je vso tekmo.
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Köbenhavn : Silkeborg 4:0 Igral je vso tekmo.
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, pokal SJK : HJK Helsinki 0:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Lorient : Nancy 0:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Valenciennes : Auxerre 0:2 Igral je od 81. minute.
Matic Kotnik (Panionis) Grčija, 1. liga Panionios : Larissa 4:1 Igral je vso tekmo in prejel rumen karton.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Slaven Belupo : Rijeka 1:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Istra : Dinamo Zagreb 0:0 Igral je vso tekmo.
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Inter : Genoa 1:0 Branil je vso tekmo.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Crotone : Benevento 2:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Parma 0:1 Igral je 60 minut.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Virtus Entella : Carpi 0:0 Igral je vso tekmo.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Perugia : Frosinone 1:0 Igral je vso tekmo.
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Parma 0:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Parma 0:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Empoli : Cittadella 0:1 Igral je od 80. minute.
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Sambenedettese : Calcio Padova 0:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Urawa Reds : Sagan Tosu 2:2 Igral je od 69. minute.
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Okzhetpes : Atyrau 1:2 Igral je do 69. minute.
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Ferencvaroš : Diosgyor 2:0 Igral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Hannover : Köln 0:0 Igral je vso tekmo.
Roman Bezjak (Darmstadt) Nemčija, 2. liga Darmstadt : Dynamo Dresden 3:3 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Greuther Fürth : Nürnberg 1:3 Igral je od 87. minute.
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Groningen : Twente 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Willem II : Heerenveen 1:2 Igral je do 66. minute.
Dalibor Volaš (Sparta Rotterdam) Nizozemska, 1. liga ADO Den Haag : Sparta Rotterdam 1:0 Igral je od 79. minute.
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Groningen : Twente 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga RKC Waalwijk : Utrecht II 2:2 Ni igral. Sedel je na klopi za rezervne nogometaše.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Stromsgodset : Tromsö 2:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Pogon Szczecin : Gornik Zabrze 1:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Korona Kielce : Wisla Krakov 2:1 Igral je 63 minut in v 56. minuti dosegel zmagoviti gol za 2:1.
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Cracovia Krakov : Wisla Plock 1:3 Igral je vso tekmo.
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Slask Vroclav : Lech Poznan 2:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Arka Gydinia 0:1 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Jagiellonia Bialystok : Legia Varšava 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Arka Gydinia 0:1 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Ural : Tosno 3:1 Igral je vso tekmo.
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Rostov : Lokomotiva Moskva 0:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Miral Samardžić (Anži) Rusija, 1. liga Spartak Moskva : Anži 2:2 Igral je vso tekmo in v 74. minuti zadel za 1:1.
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Orenburg : Šinik 1:0 Igral je 80 minut in v 46. minuti dosegel edini gol na tekmi.
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Albacete : Oviedo 2:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lugano : Grasshopper 0:3 Ni igral. Sedel je na klopi.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 1. liga Basel : Zürich 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Nejc Mevlja (Schauffhausen) Švica, 2. liga Wil : Schauffhausen 2:3 Igral je od 55. minute.
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Servette : Wohlen 5:1 Igral je od prve do zadnje minute.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Antalyaspor : Osmanlispor 3:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Andraž Struna (New York City) ZDA, 1. liga New York City : Houston Dynamo 1:1 Odigral je 71 minut.
Ne spreglejte