Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 3. 2013,
13.11

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Anton Usnik Islandija slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 22. 3. 2013, 13.11

1 leto, 12 mesecev

Usnik o deželi, kjer policisti ne nosijo pištol

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razgibana, a tudi s poškodbami prežeta kariera Antona Usnika, se je ustavila tudi na Islandiji. Ker je "ribiče" spoznaval službeno, kot pomočnik Slaviše Stojanovića, je več kot primeren sogovornik.

"Toni" Usnik. Nekdanji dribler, o katerem so včasih po Ljubljani krožile šale, da bi lahko tekmeca preigral tudi v telefonski govorilnici, je skušal kot najstnik talent unovčiti v Nemčiji, kjer pa mu zaradi poškodb in drugačnih razlogov nikoli ni uspelo prestopiti praga nadpovprečnega nogometaša. Pa čeprav je bil med najbolj nadarjenimi Jugoslovani svojega obdobja in je še danes o njem poln pohval takšen velemojster kot je denimo Srb Savo Milošević. Nekdanji soigralec v mladinski izbrani vrsti. Ko se je Anton vračal po še eni izmed poškodb, dopolnil pa že 29 let, se je po igranju v 1. SNL (nazadnje Era Šmartno) odločil, da se odpravi v oddaljeno deželo, ki je poprej ni dobro poznal. Za ponudbo je izvedel prek nekdanjega soigralca Ilije Kitića. Po treh mesecih in odigrani "pol-sezoni" je bil poln prijetnih vtisov. Kaj vse je v sezoni 2002/03 doživel na Islandiji? "Zanimiva država, druga mentaliteta, preprosti ljudje ... Zelo lepa izkušnja v ne preveč kakovostni ligi, ker najboljši islandski nogometaši hitro zapustijo državo. So veliki privrženci angleškega nogometa in sanjajo o premierligi. Imajo pa radi nogomet vsi. Tudi ženske in otroci. Glede na to, koliko jih je, imajo ogromno kakovostnih igralcev. Resda je rokomet bolj priljubljen, sem pa imel primer soigralca, ki je čez poletje igral nogomet, nato pa naprej rokomet v prvi ligi. Bil je islandski 'Nik Tominec','' se je pošalil Anton Usnik, ki je nedavno prejel v roke potrdilo o trenerski pro licenci. Živi na portugalskem otoku Madeira, kjer ga bo kmalu razveselil poročni zvon in čaka na delodajalca. Zdaj ima opravka s toplim in prijetnim podnebjem, na Islandiji pa je lahko bolj "sproščen" nogomet prišel v poštev le čez poletje. "Je pa res, da imajo na Islandiji tudi nekaj pokritih igrišč naravnih dimenzij, kjer se trenira," je dodal.

Golf na prostem igral ob treh zjutraj

Ljubljančan je bil v domovini ledenikov najbolj presenečen nad poštenostjo prebivalcev, kjer policaji hodijo naokrog brez pištol. "Niti enega pretepa nisem zasledil. Zaslužek je bil resda višji kot v Sloveniji, a je višji tudi standard življenja. Se še spominjam, da je tam stalo pivo takratnih 1800, v Sloveniji pa 350 tolarjev," je potegnil vzporednico. Ker je njegov klub Leiftur-Dalvik igral na severu otoka, je imel veliko opravka s potovanji čez barvito pokrajino. "Ker je večina klubov iz Reykjavika, smo ogromno potovali z majhnim letalom, naredili pa tudi veliko izletov v notranjost. Zanimivo je, da vsi radi igrajo golf. Z eno palico in žogico. V poletnem času je svetlo vseh 24 ur. Tako sem z madžarskim soigralcem, ker nisva mogla spati, igrala golf na urejenih igriščih ob treh zjutraj," je zaupal zanimivost.

Islandija hoče igrati nogomet, Slovenija ima boljšo ekipo

Jeseni je spremljal Islandijo. Tedanji selektor je verjel, da lahko njegov pomočnik z izkušnjami iz islandskega nogometa pomaga pri pripravi na tekmeca v kvalifikacijah za SP 2014, a te priložnosti ni dočakal. Zdaj vodi reprezentanco Srečko Katanec. Kaj pa meni nekdanji Stojanovićev pomočnik o igri Islandije? "Nekaj tekem sem si ogledal, sem pa bil takrat bolj osredotočen na Ciper. Lahko povem, da ima Islandija koncept in organizirano igro. Ima skandinavske značilnosti, tudi dolge mete iz avta, ki segajo 30 ali 40 metrov daleč in so skoraj tako nevarni kot predložki s kota. Hočejo igrati nogomet in ne preskakujejo igre. So daleč od tega, kar igrajo Norvežani. Imajo izkušenega selektorja (Šved Lars Lagerbäck, op. p.) in nekaj dobrih igralcev, na igrišču pa lahko naredi razliko Sigurdsson iz Tottenhama. Je prva islandska violina," je Usnik pohvalil Islandce, kar pa še ne pomeni, da jim v petek namenja resnejše možnosti za zmago. "Ne, ne. Kje pa. Imamo boljšo ekipo. Moramo vedeti, da je Slovenijo v tem kratkem obdobju samostojnosti naredila rezultate, ki so res zavidanja vredni. Moramo izhajati iz tega in samozavestno vstopiti v tekmo. Napovedujem našo zmago," je še sporočil Usnik in dodal, da se bo v času velikonočnih praznikov na Madeiri verjetno srečal z reprezentančnim vratarjam Janom Oblakom. Mu bo Škofjeločan poročal o vtisih po zmagi nad Islandijo?

Ne spreglejte