Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Urugvaj Brazilija Edinson Cavani Luis Suarez

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

7 let, 12 mesecev

Urugvajci tako dobri, da sanjajo o ponovitvi tragedije

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Urugvaj je brez dvoma ena najboljših reprezentanc na svetu zadnjega obdobja, zato ne čudi, da Luis Suarez in druščina tudi v Braziliji merita visoko.

Urugvaj je bil polfinalist zadnjega svetovnega prvenstva, pohvali pa se lahko tudi z dvema naslovoma svetovnega prvaka. Najboljši je bil leta 1930, ko je šel pred domačimi navijači do konca na sploh prvem turnirju v zgodovini SP, in dve desetletji pozneje, ko je v finalu v Riu de Janeiru Braziliji prizadejal najbolj boleč poraz v zgodovini tamkajšnjega nogometa. Maracanazo, kot so ga poimenovali, je še dandanes nočna mora vsakega Brazilca.

V zadnjih desetletjih Urugvajci na SP niso več tako zelo uspešni, kot so bili pred tem. Če ne upoštevamo zadnjega prvenstva, so v dveh desetletjih pred tem na SP igrali le enkrat, leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, pa še takrat izpadli že v skupinskem delu tekmovanja.

Prekinili afriške sanje

Na zadnjem SP v Republiki Južni Afriki so v skupinskem delu nastopili zelo suvereno. V skupini skupaj s Francijo, domačinom in Mehiko so s sedmimi točkami zasedli prvo mesto. V osmini finala so bili z 2:1 boljši od Južne Koreje, v četrtfinalu so poskrbeli za dramo. Proti Gani so zmagali po enajstmetrovkah, potem ko so imeli Afričani v zadnji minuti tekme na voljo najstrožjo kazen, a je niso izkoristili.

V polfinalu so po hudem boju izgubili proti Nizozemski z 2:3, v tekmi za bron so proti Nemčiji vodili z 2:1 v drugem polčasu, a tudi takrat izgubili z 2:3. Kljub temu so Afriko zapustili zadovoljni. Po dolgem času so bili spet del svetovne nogometne elite.

Podobno kot pred štirimi leti je tudi tokrat selektor Urugvaja, ki ga mnogi uvrščajo celo med tihe favorite za končni naslov, Oscar Tabarez. Ta je na klop Urugvajcev sedel leta 2006 in jih takoj popeljal v višave. Leta 2007 je danes 67-letnemu trenerju na južnoameriškem pokalu spodrsnilo. Bil je četrti. Tri leta za tem je na SP navdušil, še korak dlje je šel leta 2011 na južnoameriškem pokalu v Argentini, kjer je Urugvaj osvojil naslov. V Brazilijo torej prihaja s statusom najboljše južnoameriške reprezentance. In tudi četrtouvrščenega z lanskega pokala konfederacij v generalki za SP.

Narod trepeta za usodo največjega zvezdnika

Ekipa, s katero razpolaga, je sijajna. Prvi zvezdnik je seveda najboljši strelec angleške premier lige v pretekli sezoni, odlični napadalec Liverpoola Luis Suarez. Za usodo superzvezdnika Urugvajci sicer trepetajo. Pred SP je moral na operacijo kolena, zato še ni pripravljen. Seveda verjamejo, da do takrat, ko bo šlo zares, bo, a kdo ve, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh.

Cavani in Forlan takoj za njim

Takoj za njim gre omeniti Edinsona Cavanija. Zvezdnika francoskega prvaka PSG, za katerega so Parižani pred letom dni odšteli kar 55 milijonov evrov. Tretje zvezdniško ime Urugvaja je Diego Forlan, ki je že v letih, star je 35 let, a še vedno zna. Najboljši igralec zadnjega SP bo nevarnost za nasprotnikove branilce prav gotovo tudi v Braziliji. Ne nazadnje je to dokazal tudi na prijateljski tekmi proti Sloveniji.

V obrambi steber junak madridskega Atletica

Ne moremo seveda niti mimo Diega Godina, ki je v dresu madridskega Atletica v tej sezoni glavni v debatah o najboljših branilcih ta hip. Pri 28 letih je bil eden najzaslužnejših za sanjsko sezono Atletica. Tudi dobesedno. Prav on je bil tisti, ki je v zadnjem krogu prvenstva zadel za remi proti Barceloni z 1:1, ki je Madridčanom po 18 letih čakanja prinesel španski naslov. V finalu lige prvakov je bil blizu še večjemu podvigu. Zadel je za vodstvo proti Realu z 1:0, če bi tako ostalo do konca, bi v očeh navijačev Atletica postal nesmrten, a potem sta prišla sodnikov podaljšek in Sergio Ramos …

Še nekaj zvenečih imen

V vratih je nezamenljiv izkušeni vratar turškega Galatasaraya Fernando Muslera, ne moremo niti mimo nogometaša milanskega Interja, ki je posojen v Sao Paulo, Alvara Pereire, še enega nogometaša madridskega Atletica Cristiana Rodrigueza, branilca torinskega Juventusa Martina Caceresa, branilca lizbonske Benfice Maxija Pereire in še bi lahko naštevali. Zato ne čudi, da marsikateri Urugvajec sanja celo o ponovitvi scenarija iz leta 1950. O ponovitvi največje tragedije v zgodovini brazilskega nogometa. O drugem delu Maracanaza.

Ne spreglejte