Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
8. 11. 2015,
21.12

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Samir Handanović Ukrajina

Nedelja, 8. 11. 2015, 21.12

8 let, 2 meseca

Ukrajinski orjak pokazal s prstom na Handanovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ukrajinski reprezentanci pred dodatnimi kvalifikacijami za EP 2016, v katerih se bo dvakrat pomerila s Slovenijo, ne prizanašajo poškodbe. Mesto prvega vratarja se nepričakovano nasmiha Denisu Bojku.

Če bi 27-letni Denis Bojko v soboto stopil med ukrajinski vratnici in nastopil na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016, bi dočakal največji dvoboj. Državni dres je oblekel le petkrat in bil v veliki senci Andrija Pjatova. Ker je prvi vratar Šahtarja trenutno poškodovan – po skopih zdravstvenih informacijah iz ukrajinskega tabora obstaja velika verjetnost, da ne bo mogel braniti proti Sloveniji –, pa se je čez noč v prvega kandidata za vratarja Ukrajine prelevil Bojko.

Orjak iz Kijeva, ki je visok skoraj dva metra (natančneje 197 centimetrov), je pripravljen prevzeti odgovorno nalogo. "Lahko nadomestim Pjatova," sporoča prvi vratar Dnipra, s katerim bi v prejšnji sezoni skoraj osvojil evropsko lovoriko. V finalu lige Europa je priznal poraz Sevilli (2:3), na poti do finala pa se pomeril tudi z milanskim Interjem, kjer mu je padel v oči slovenski vratar.

"Slovenija ima odličnega vratarja. Samir Handanović v tem trenutku spada med najboljše vratarje na svetu. Igral sem proti njemu in se prepričal o njegovi kakovosti. Njegova reprezentanca se bo skušala na obeh tekmah z Ukrajino zanesti na njegove obrambe," je v pogovoru za ukrajinski portal Sport-express dejal Kijevčan in pokazal s prstom na igralca, ki bi lahko povzročal njegovim rojakom ogromne težave.

Slačilnico si je delil z Darijanom Matićem

Če bodo zdravstvene težave Pjatova, ki si je v zadnjih letih pod vodstvom selektorja Mihaila Fomenka utrdil položaj prvega vratarja v ukrajinski reprezentanci, prevelike, bo v soboto v Lvovu proti Sloveniji branil Bojko. Kdo je sploh prvi kandidat za nastop proti Sloveniji? Lepote nogometa je začel odkrivati s šestimi leti, nogometne čevlje pa je nosil že njegov oče Oleksandr. Je otrok kijevskega Dinama, a je pri ukrajinskem velikanu, ki v tej sezoni brani naslov, neuspešno trkal na vrata prve ekipe.

Devet sezon se je trudil, da bi pridobil zaupanje trenerjev, a ni bil preveč prepričljiv. Strategi so ga posojali drugim klubom, kar se je izkazalo za posrečeno potezo, saj je ujel tekmovalni ritem in postopno postal eden najbolj cenjenih ukrajinskih vratarjev.

Igral je za različne kijevske klube (CSKA in Obolon), pred štirimi leti si je pri Krivbasu delil slačilnico z nekdanjim slovenskim reprezentantom, zdaj pa stebrom zvezne vrste Olimpije Darijanom Matićem. V sezoni 2013/14 se je preselil k Dnipru in branil tako dobro, da ga je bogati klub iz Dnipropetrovska odkupil. V velemestu ob mogočni reki Dnipro doživlja drugo mladost in brani odlično. Lani je debitiral tudi za člansko reprezentanco. Krstni nastop je dočakal pred slabim letom proti Litvi.

Slovenca, ki ga je premagal v četrtek, ni na seznamu

Dnipro je bogat klub, ki se lahko pohvali z dvema naslovoma prvakov Sovjetske zveze, v samostojni Ukrajini pa še ni stopil na prestol. V zadnjih sezonah je bil dokaj blizu, a sta se Dinamo in Šahtar vedno izkazala za premočnega tekmeca.

Denis z Dniprom tako še ni postal prvak, z Ukrajino pa še ni nastopil na velikem tekmovanju. Ko je Ukrajina leta 2012 gostila evropsko prvenstvo, ga selektor Oleg Blohin ni uvrstil med kandidate. Zdaj se mu ponuja priložnost, da nastopi na velikem tekmovanju.

Če bi Ukrajina izločila Slovenijo, bi prihodnje leto nastopila v Franciji in bila del evropske elite. "Lahko premagamo Slovenijo. Naša največja moč se skriva v kolektivu. Če bomo zaigrali vsi za enega in imeli pravi pristop, se lahko uvrstimo na EP 2016. Najbolj nevarni smo v napadu. Konopljanka in Jarmolenko bosta naši vodji na tekmah s Slovenijo," je prepričan, da je Katančeva četa premagljiva. "Slovenija ima dobro in uravnoteženo ekipo, a jo lahko premagamo," verjame v srečen konec.

Ko je diplomant fakultete za šport prebiral seznam slovenskih kandidatov, si je zagotovo malce oddahnil, ko med napadalci ni zasledil Roberta Berića. Pred petimi dnevi ga je Krčan na tekmi lige Europa premagal in St. Etiennu pomagal do visoke zmage nad Dniprom, nato pa se je v nedeljo z njim grdo poigrala usoda, tako da bo zaradi resne poškodbe kolena na gostovanju v Lyonu primoran počivati vsaj šest mesecev.

Ne spreglejte