Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
29. 7. 2014,
9.42

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Maccabi Tel Aviv Branko Ilić Eran Zahavi

Torek, 29. 7. 2014, 9.42

5 let, 1 mesec

Tudi v Beogradu občudujejo Zahovića in evropski Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski reprezentant Branko Ilić odlično pozna mariborskega tekmeca v kvalifikacijah za ligo prvakov. Iz Beograda nam je sporočil, da morajo vijolice najbolj paziti na Izraelca Erana Zahavija.

Ljubljančan je prejšnjo sezono prebil v Izraelu, v tej pa se je preselil v Beograd. Maccabi Tel Aviv, dvajsetkratni izraelski prvak, se mu je dobro vtisnil v spomin. "Maribor čaka izredno težko delo. Maccabi je v Izraelu daleč najboljši klub. Kako bi opisal njegovo moč? Najprej je on, nato ni dolgo nobenega, šele nato pridejo na vrsto preostali. Tako dober je v Izraelu. Finančno je izjemno močan. Njegov predsednik prihaja iz Kanade. Ogromno vlaga v klub, na koncu več zapravi, kot zasluži, a to dela z veseljem," je Branko Ilić razkril finančno stanje izraelskega kluba, s katerim se je v prejšnji sezoni zlahka okitil z naslovom. Ima moč, da v svoje vrste privabi vse najboljše Izraelce, kar spominja na privilegij, ki si ga lahko v Sloveniji privošči njegov sredin tekmec.

Nogometaši Maccabija se ne zavedajo, kaj jih čaka v Mariboru

Trener je Španec Oscar Garcia, nekdanji nogometaš Barcelone, tudi njegovi ožji sodelavci so tujci. "Od kondicijskega trenerja do zdravnika. V klubu so večinoma tujci, treningi Maccabija pa so na visoki ravni. Ekipa je dobra, zelo organizirana. Dobro se pripravi na vsakega tekmeca, kar mi je zatrdil tudi prijatelj Barak Yitzhaki. Je odličen napadalec, a je v tem trenutku poškodovan in verjetno ne bo igral v Mariboru," je slovenski reprezentant spregovoril o znancu, s katerim se je veliko družil na Cipru.

Med tujci izstopa tudi Katalonec Carlos Garcia, ki je pred leti z Ilićem igral za Betis. "Najnevarnejši posameznik je gotovo Eran Zahavi. On jih je prerodil in drži vse niti v ekipi. Če ga bo Maribor znal ustaviti, bo Maccabi veliko slabši. Nevaren je tudi švedski napadalec Rade Prica. Je dober in močan. Vseeno se mi zdi, da se nogometaši Maccabija ne zavedajo, kaj jih čaka v Mariboru. Ljudski vrt je lahko peklenski," sporoča Ilić, ki je mariborsko trdnjavo dobro spoznal v dresu izbrane vrste.

Kakšne pa so možnosti najboljšega slovenskega kluba? Ilić ga dobro pozna, ne nazadnje v slačilnici izbrane vrste pogosto srečuje nekatere izmed njegovih nogometašev. V Izraelu je branil barve Hapoela iz Tel Aviva. Ravno tistega kluba, kjer je polovico sezone pred njim prebil Marko Šuler, zdajšnji dirigent mariborske obrambne vrste. "Daleč od tega, da je Maribor brez možnosti. Rekel bi, da znašajo 50:50. Maribor je daleč najboljša ekipa v Sloveniji. Ima izvrstno organizacijo, kar je velika zasluga Zlatka Zahovića. O njem se veliko pogovarjajo tudi pri Partizanu, kar ne čudi, saj je bil njegov nekdanji igralec. Omenjajo predvsem to, kako je kot športni direktor odlično organiziral klub in ga povzdignil. Občudujejo, kako lahko vsako leto igra v skupinskem delu evropskega tekmovanja. Maribor ima vsekakor priložnost, ne bo pa prav nič preprosto," meni branilec beograjskega Partizana, ki se podobno kot vijolice poteguje za vstop v ligo prvakov. V tretjem krogu kvalifikacij se bo pomeril z bolgarskim prvakom Ludogorcem, tako da ga čaka slovenski obračun z reprezentančnim kolegom Romanom Bezjakom.

Dobro, da Maribor ne gostuje v Tel Avivu

Ilić je dodal, da je velika prednost za Maribor, da povratno srečanje ne bo potekalo v Tel Avivu. "Štadion Bloomfield sprejme okrog 14 tisoč navijačev. In to kakšnih. Norih, razigranih, temperamentnih. Maccabi ima veliko navijačev po vsem svetu. Ko so proslavljali naslov prvaka, se je na ulicah zbralo sto tisoč ljudi. Maribor bi izkusil takšno ozračje, kot ga je v Nikoziji, ko je gostoval pri Apoelu. Prihodnji torek bo na Cipru povsem drugače," poudarja izkušeni slovenski legionar.

Nogometni svet je tako majhen, da se bosta Maribor in Maccabi na povratni tekmi udarila v Larnaki, ravno na štadionu, kjer je v sezoni 2012/13 igral Branko. Tam bi se lahko spisalo novo prijetno poglavje v zgodovini mariborskega kluba. Ilić meni, da so možnosti polovične.

Ne spreglejte