Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2015,
7.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Joseph Blatter Jeffrey Webb

Sreda, 27. 5. 2015, 7.43

6 let, 7 mesecev

Šokantno jutro za Fifo in svetovni nogomet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Policisti so danes zjutraj v Švici zaradi suma korupcije aretirali več visokih uradnikov Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki jim grozi izročitev ZDA. Fifa bo svoj pogled predstavila ob 11. uri.

Policija je akcijo izvedla zaradi številnih sumov korupcije, povezanih s Fifinim dodeljevanjem svetovnih prvenstev v nogometu, pravicami za televizijske prenose in marketinškimi posli v zadnjih dveh desetletjih, poroča ameriški časnik New York Times. Tožilstvo v New Yorku člane izvršnega odbora Fife, ki večino svojih poslov izvajajo v tajnosti, sumi goljufij, izsiljevanja in pranja denarja. Švicarsko ministrstvo za pravosodje je za aretacije zaprosilo oblasti iz ZDA, ker naj bi plačila potekala prek računov v ameriških bankah.

Sepp Blatter ni med pridržanimi

Funkcionarji Fife so se v Zürichu zbrali na vsakoletni skupščini, ko so jih v luksuznem hotelu Baur au Lac presenetili policisti. Aretacije so bile po besedah policije izvedene mirno. Pridržanih je najmanj šest uradnikov, po nekaterih informacijah celo 15. Med prijetimi sta tudi Jeffrey Webb s Kajmanskih otokov in Urugvajec Eugenio Figueredo, podpredsednika izvršnega odbora Fife. S švicarskega ministrstva za pravosodje so sporočili, da naj bi osumljeni funkcionarji v zameno prejeli medijske, marketinške in sponzorske pravice za nogometne dogodke v Južni Ameriki. Ameriška televizijska mreža CNN je sporočila, da so aretacije posledica večletnih preiskav dela vodilnih funkcionarjev Fife, ki jih je opravil ameriška preiskovalni urad FBI. Prostost so odvzeli tudi Jacku Warnerju iz Trinidada in Tobaga. Angleški časnik Telegraph je prejšnji mesec poročal o tem, da je Warnerjeva družina v zameno za glasovanje za to, da bo Katar leta 2022 gostil svetovno prvenstvo, od enega izmed katarskih podjetij prejela več kot milijon evrov podkupnine.

Preiskava predstavlja veliko grožnjo predsedniku organizacije Josephu Blatterju, ki sicer danes ni med pridržanimi, vendar je njegovo nadaljnje vodenje zveze zdaj pod vprašanjem. Ravno v petek se bo potegoval za nov, že peti mandat na čelu organizacije, ki upravlja milijarde evrov denarja in velja za najvplivnejšo v svetu športa.

Blatter je bil še pred kratkim samozavesten in prepričan o ponovni izvolitvi. Med njegovimi protikandidati za položaj na vrhu Fife je v igri ostal le jordanski princ Ali bin Al Hussein, po drugi strani pa sta se iz tekme prejšnji teden umaknila predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag in nekdanji portugalski nogometni zvezdnik Luis Figo. Ta je slog, s katerim 79-letni Blatter vodi Fifo, večkrat opisal kot diktatorski.

Fifa se je zavila v molk in še ni komentirala današnjih aretacij, ki so vrgel temno senco na njeno delovanje v vodilnih krogih. Svoj pogled bo na izredni novinarski konferenci predstavila ob 11. uri.

Katarci med člane izvršnega odbora razdelili več kot milijon evrov?

Mednarodna nogometna zveza je sicer tarča kritik tudi zaradi domnevno spornih dodelitev svetovnih prvenstev v letih 2018 in 2022 Rusiji in Katarju. Prvič so se na krovno nogometno zvezo kritike vsule novembra, znova pa so se pojavile pred volitvami predsednika Fife. Fifi očitajo, da je v primeru dodeljevanja prvenstev leta 2018 Rusiji in leta 2022 Katarju ravnala koruptivno. Med drugim govorijo o 1,5 milijona ameriških dolarjev, ki so jih Katarci domnevno razdelili med člane izvršnega odbora Fife. Poleg tega so nekateri člani izvršnega odbora tesno povezani s predstavniki ruskega Gazproma, ki je eden glavnih pokroviteljev nogometne zveze.

Lani je neodvisni preiskovalec Fife Michael Garcia protestno odstopil, ko je Fifa po opravljeni preiskavi objavila končno poročilo, etična komisije krovne nogometne organizacije pa je presodila, da v njem ni zaznati koruptivnih dejanj. Ameriški odvetnik je opozoril na pomanjkanje pravega vodstva pri Fifi, hkrati pa je bil zgrožen, ker javnosti niso bila prikazana prava dejstva. Takrat je predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini dejal, da je Fifa storila veliko napako.

Ne spreglejte