Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

NK Krško Martin Kramarič NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Sobotni krvnik Olimpije danes pridno guli šolske klopi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Nogometna Olimpija na nov naslov državnega prvaka čaka že 21 let. Kdo ve, morda ji je usoden udarec v boju zanj v soboto v Ljubljani zadal najstnik, ki danes v Novem mestu pridno guli šolske klopi.

"V šoli bo verjetno kar pestro," je v nedeljo zvečer, dan po tekmi 31. prvenstvenega kroga, ko je zadel za zmago Krškega v Stožicah z 1:0, povedal mladi napadalec Martin Kramarič, ki obiskuje zadnji letnik gimnazije v Novem mestu in se je, medtem ko so nogometaši Olimpije objokovali svojo usodo, po sobotni tekmi domov odpeljal kar s starši.

 

"S soigralci smo bili veseli, a časa za proslavo ni bilo, saj nas že v sredo čaka nova preizkušnja, ko bomo doma igrali z Rudarjem, zato sem raje odšel kar domov. Morda bomo nazdravili po tekmi z Rudarjem. Sploh če bomo spet uspešni," je povedal komaj 18-letni napadalec, ki je pred dvema letoma zablestel v dresu Krke in postal najmlajši strelec v zgodovini prve slovenske lige.

 

Veselje nogometašev Krškega v Ljubljani. | Foto: Veselje nogometašev Krškega v Ljubljani. Posnetek si je ogledal vsaj stokrat

Zdaj je član Maribora in od januarja letos posojen v Krško. "Zadeti za zmago na tekmi proti Olimpiji, na največjem štadionu v državi in za nameček s tem pomagati mojemu Mariboru v boju za naslov je nekaj, o čemer sem lahko le sanjal. Po tekmi so čestitke kar deževale, ogromno jih je bilo tudi iz Maribora. V soboto zvečer ni bilo lahko zaspati. Zaradi adrenalina sem bedel kar nekaj časa," je dejal in priznal, da si je kar nekajkrat ogledal videoposnetek res lepega zadetka. "Vsaj stokrat," se je zasmejal.

 

V zadnjem času je igral bolj malo. Nastop v Ljubljani je bil pravzaprav šele njegov tretji v dresu Krškega in prvi, na katerem je zaigral od prve minute. "Pred tem me nekaj časa ni bilo z ekipo, saj sem imel reprezentančne obveznosti, potem sem še zbolel, tako da je to povsem normalno. Upam pa, da bom ob koncu sezone igral veliko več," pravi reprezentant do 19. leta starosti, ki se v Krškem, kamor so ga posodili skupaj s še tremi mladimi člani Maribora Dinom Hotićem, Damjanom Vukliševićem in Robertom Pušaverjem, počuti odlično.

Kako je postal najmlajši v zgodovini?

Kramarič je v prvi slovenski nogometni ligi debitiral v 23. prvenstvenem krogu sezone 2013/14 na tekmi proti zdajšnjemu klubu Mariboru, ko je pri porazu z 1:3 igral v začetni enajsterici. Takrat je bil star vsega 16 let, štiri mesece in osem dni. Natanko tri tedne pozneje, ko je bil star 16 let, štiri mesece in 29 dni, je zabil prvoligaški prvenec pri remiju z velenjskim Rudarjem v Novem mestu in postal najmlajši strelec v zgodovini tekmovanja.

"Vse je tako, kot bi si lahko le želel. Vzdušje v ekipi je dobro, navijači nam stojijo ob strani in so neverjetni. Vsi smo kot eno in dihamo drug za drugega," je povedal. "Mislim, da sem ravnal prav, ko sem prišel sem. Treningi s člansko ekipo so nekaj povsem drugega kot igranje v B-ekipi ali mladinski ekipi," je dodal nogometaš, ki je v Maribor prišel poleti 2014, a pred selitvijo v Krško igral zgolj za mladince in B-ekipo slovenskega prvaka.

Tako je svetoval Zlatko Zahović

"Vedel sem, da bo tako, a sem morda vseeno pričakoval več priložnosti. Zaigral sem sicer na eni tekmi, priložnost s klopi sem dočakal prav na tekmi proti Krki, a seveda bi rad igral veliko več. Sem pa vseeno zadovoljen. Že trenirati s tako dobrimi nogometaši, kot so v Mariboru, je nekaj posebnega. Navdušili so me vsi, najbolj Marcos Tavares in Agim Ibraimi," se druženja z mariborskimi prvokategorniki rad spominja mladi napadalec. Že poleti ga bo morda spet doživel.

 | Foto:

V Krško je posojen do konca sezone, potem bo spet član Maribora, s katerim ima pogodbo do leta 2017. Da je selitev drugam najboljša zanj, ga je prepričal Zlatko Zahović. "Svetoval mi je, naj odidem nekam, kjer bom igral. V Mariboru pač ne bi mogel, saj se vseskozi bori za naslov, kar bi bil zame za zdaj še prevelik zalogaj. Rekel mi je, da se bom lahko drugje izkazal in se potem vrnil v Maribor. Naj tega ne vzamem kot nekaj slabega, ampak le kot motivacijo. Da je tudi on do 22. leta igral na posojah, pa vsi vemo, kakšna nogometna pot je za njim. Tudi zdaj se večkrat slišiva. Pomaga mi z nasveti in me spodbuja," je odnos s športnim direktorjem opisal mladi Belokranjec, ki prihoda v Maribor ne obžaluje.

Prepričan je, da njegov čas prihaja

"Ne, kje pa. Maribor je res velik klub, pri katerem nogometašu ne manjka prav nič. Imaš vse možnosti, da se izkažeš. Na tebi je, kako se boš obnesel. Zdaj sem veliko bolj zrel, kot sem bil. Ko sem se s 17 leti preselil v Maribor in prvič zaživel sam, sem izkusil nekaj novega. Vse to mi bo v življenju še kako koristilo. Sem še zelo mlad in mislim, da stopicam po pravi poti. Moj čas še prihaja," je prepričan Kramarič.

 

Ali bo priložnost v Mariboru dočakal že v prihodnji sezoni, ne ve. "Bomo videli. Seveda upam, da bom, a o tem bodo odločali drugi. Jaz se bom, tako kot vedno, trudil na vsakem treningu in tekmi, potem pa bomo videli, ali bo to dovolj," je za konec povedal nogometaš, ki je v soboto razžalostil številne navijače Olimpije in takrat še verjel, da je svoje delodajalce postavil na prvo mesto pet tekem pred koncem razburljivega prvenstva. V nedeljo, ko je Mariboru spodrsnilo proti Kopru, se je izkazalo, da ni, a vseeno je Ljubljančanom odščipnil pomembne točke. Kdo ve, morda bodo prav te usodne v lovu na prvenstveni naslov, na katerega Olimpija čaka že več kot dve desetletji.

Njegov rojstni datum je nekaj posebnega

Kramarič je rojen 14. novembra leta 1997. Na dan, ki je v življenju vsakega slovenskega nogometnega navdušenca še kako pomemben. Gre seveda za datum obletnic velikih uspehov slovenske izbrane vrste. Na ta dan se je leta 2001 pod vodstvom Srečka Katanca v Romuniji uvrstila na svetovno prvenstvo 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, osem let pozneje pa v Mariboru prek Rusije pod vodstvom Matjaža Keka še na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki.

Ne spreglejte