Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
30. 12. 2017,
19.59

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini legionarji

Sobota, 30. 12. 2017, 19.59

6 let, 3 mesece

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Andraž Šporar odhaja na Slovaško?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Luka Elsner | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Velika večina slovenskih nogometašev in vsi slovenski trenerji na delu v tujini ta praznični konec tedna počivajo, le v prvi italijanski ligi, v kateri je kar nekaj reprezentantov, so na delu. Tam je Vid Belec z Beneventom prišel do zgodovinske prve zmage. Andraž Šporar naj bi se preselil na Slovaško.

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: potem ko je ob prihodu na klop svojega prvega kluba v tujini mladi slovenski trener dosegal dobre rezultate, sta bila zadnja dva meseca zanj kot iz najhujše nočne more. Zadnjo tekmo v letošnjem letu je v prvi ciprski ligi odigral 21. decembra, ko je z 0:3 izgubil v gosteh pri Omoniji Nikoziji.

Nekdanji trener Domžal in Olimpije je tako izgubil še četrtič na zadnjih petih prvenstvenih tekmah. Novembra in oktobra je na sedmih tekmah le enkrat zmagal, enkrat remiziral in petkrat izgubil. Verjeli ali ne, njegovo moštvo je na zadnjih devetih tekmah, ki jih je odigralo v letošnjem letu, doseglo le dva gola. Pafos je po prvem delu prvenstva na osmem mestu. Na 16 tekmah je zbral 20 točk.

Tolaži se lahko le s tem, da je z zmago s 3:0 prejšnji teden napredoval v ciprskem pokalu.

Naslednja tekma ga čaka prihodnje leto, v sredo bo ob 17. uri gostil Olympiakos.

Matjaž Kek: z Rijeko je po krizi, ki jo je preživljal oktobra in novembra, decembra nanizal štiri zmage in zdaj uživa na dopustu. Hrvaško prvenstvo se bo nadaljevalo februarja prihodnje leto. Rijeka, ki brani naslov, je po prvem delu četrta. Na 20 tekmah je osvojila 35 točk. Za vodilnim Dinamom iz Zagreba zaostaja 15 točk.

Slaviša Stojanović: letošnja prvenstvena sezona se je v Latviji končala v začetku novembra. Riga je osvojila tretje mesto in se uvrstila v Evropo, Ljubljančan pa je bil izbran za najboljšega trenerja meseca. Najverjetneje bo Rigo vodil tudi v prihodnji sezoni.

Slovenski reprezentanti v tujini:

Vid Belec v leto 2018 vstopa dobre volje, z Beneventom je prišel do zgodovinske zmage. | Foto: Getty Images Vid Belec v leto 2018 vstopa dobre volje, z Beneventom je prišel do zgodovinske zmage. Foto: Getty Images

Vratarji:

Vid Belec: v zadnjem času spet brani za Benevento. V soboto je temu novincu med italijanskimi prvoligaši pomagal do zgodovinske zmage med italijansko nogometno ligo, s soigralci je pred domačimi navijači z 1:0 premagal Chievo. Za njo so nogometaši Beneventa potrebovali kar 19 prvenstvenih krogov.

Jan Koprivec: s Pafosom bo v prvi ciprski ligi prvič na delu v novem letu že v sredo, ko bo ob 17. uri gostil Olympiakos.

Jan Oblak: z Atleticom je na dvotedenskem premoru. Španska prva liga se bo nadaljevala prihodnji konec tedna.

Boštjan Cesar v akciji na tekmi proti Beneventu. | Foto: Getty Images Boštjan Cesar v akciji na tekmi proti Beneventu. Foto: Getty Images

Branilci:

Boštjan Cesar: po štirih tekmah brez minute igre je v zadnji tekmi Chieva v letošnjem letu, v soboto je v italijanski prvi ligi z 0:1 izgubil v gosteh pri zadnjeuvrščenemu Beneventu, igral od prve do zadnje minute.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution se po rednem delu lige MLS, ki ga je bilo konec v drugi polovici oktobra, ni uvrstil v končnico. Prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS, je lahko s prvo sezono v ZDA vseeno zelo zadovoljen. Navijači njegovega kluba so ga izbrali za najboljšega posameznika sezone. Ta teden se je razveselil najlepšega darila, postal je očka.

Bojan Jokić: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Zenitom končal na šestem mestu. Zbral je 17 prvenstvenih nastopov in dosegel en gol. Elitna ruska liga se bo nadaljevala marca prihodnje leto.

Miha Mevlja: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Zenitom končal na drugem  mestu. Zbral je osem prvenstvenih nastopov. Elitna ruska liga se bo nadaljevala marca prihodnje leto.

Aljaž Struna: druga italijanska liga se bo nadaljevala 20. januarja. Palermo, za katerega je Pirančan redno igral, vodi na lestvici in je na dobri poti, da se vrne med italijansko nogometno elito.

Miral Samardžić: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Anžijem Mahačkalo končal na 15., predzadnjem mestu. Zbral je deset prvenstvenih nastopov in zabil en gol. Elitna ruska liga se bo nadaljevala marca prihodnje leto.

Nejc Skubic: prva turška liga se bo nadaljevala 21. januarja. Njegov Konyaspor je po prvem delu šele 16., nekdanji nogometaš Interblocka in Domžal pa je s štirimi prvenstvenimi goli celo njegov najboljši strelec.

Jasmin Kurtić je pri Atalanti v tej sezoni izgubil status prvokategornika. | Foto: Getty Images Jasmin Kurtić je pri Atalanti v tej sezoni izgubil status prvokategornika. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: pri sobotnem porazu Chieva z 0:1 v gosteh pri Beneventu z 0:1 je sodeloval od prve do zadnje minute.

Rene Krhin: prvi del francoske prve lige je končan, z Nantesom ga je končal na visokem petem mestu. Tudi v tej sezoni je imel težave s poškodbami, zato je zbral le šest nastopov v prvenstvu, ki se bo nadaljevalo sredi prihodnjega meseca.

Jasmin Kurtić: Atalanta je v soboto v prvi italijanski ligi doma z 1:2 izgubila proti Cagliariju. Izkušeni slovenski vezist v zadnjem času ne igra pogosto, tudi tokrat ni dobil priložnosti za igro, zato zagotovo ni najbolj zadovoljen.

Jan Repas: prvi del francoske prve lige je končan, s Caenom ga je končal na 12. mestu. Zbral je enajst nastopov v prvenstvu, ki se bo nadaljevalo sredi prihodnjega meseca.

Rajko Rotman: prva turška liga se bo nadaljevala 21. januarja. Götzepe, za katerega je Mariborčan v prvem delu sezone redno igral, je trenutno šesti.

Benjamin Verbič: po sijajni prvi polovici sezone v dresu Köbenhavna se je zgodilo, kar smo napovedovali. Pred kratkim, 23. decembra, je postal novi član kijevskega Dinama, podpisal je petletno pogodbo.

Andraž Šporar naj bi svojo nogometno pot skušal obuditi na Slovaškem. | Foto: Vid Ponikvar Andraž Šporar naj bi svojo nogometno pot skušal obuditi na Slovaškem. Foto: Vid Ponikvar

Napadalci:

Roman Bezjak: po zanj katastrofalni prvi polovici sezone, v kateri je za Darmstadt dočakal priložnost le na štirih tekmah v nemški drugi ligi in v pokalu - zbral je vsega 144 minut igre -, je njegova prihodnost nedorečena. Novopečeni trener Darmstadta Dirk Schuster je sicer napovedal, da bo računal nanj, a vprašanje je, kaj se bo pozimi zgodilo z 28-letnim napadalcem, ki ima z Darmstadtom pogodbo do junija 2019. Druga nemška liga se bo nadaljevala v drugi polovici prihodnjega meseca.

Josip Iličić: pred tem je na zadnjih štirih prvenstvenih tekmah Atalante vselej zadel in dosegel pet golov, zato je upal, da proti skromnemu Cagliariju pred domačimi navijači nadaljuje strelski niz, a se zadnja tekma v letošnjem letu ni izšla po njegovem okusu. S soigralci je izgubil z 1:2, novega gola ni dočakal. Ko je v 86. minuti odšel z igrišča, je bil na semaforju še izid 0:2.

Tim Matavž: Vitesse bo nastope v prvi nizozemski ligi nadaljeval 16. januarja. Po prvem delu je šesti. Primorec je najboljši strelec svojega moštva. Dosegel je devet prvenstvenih golov in je tretji najboljši strelec lige.

Andraž Šporar: tudi za njim je katastrofalna prva polovica sezone v nemški drugi ligi, za Arminio Bielefeld, h kateri je posojen iz Basla, je na desetih tekmah v prvenstvu in pokalu zbral le 333 minut igre (dosegel je gol). Njegova zgodba v Bielefeldu je najverjetneje končana, pozimi se bo skoraj zagotovo selil.

Nekdanji golgeter Olimpije, ki se je ravno vrnil z dopusta na Maldivih in se na nadaljevanje sezone pripravlja v Ljubljani, naj bi bil po pisanju 24ur.com povsem blizu selitve v Slovan iz Bratislave. S trenutno tretjeuvrščenim slovaškim prvoligašem naj bi bil že dogovorjen, Slovaki pa naj bi slovenskega napadalca odkupili od Basla, s katerim ima pogodbo do leta 2020. Več naj bi bilo znanega kmalu.

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Huddersfield Town : Burnley 0:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Robert Berić (Anderlecht) Belgija, 1. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Nicolas Rajsel (Oostende) Belgija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.   
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.  
Rok Elsner (Željezničar Sarajevo) BiH, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.  
Ivica Guberac (Borac Banja Luka) BiH, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.  
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.  
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos - Olympiakos, sreda 17.00  
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga Prvenstva je konec.  
Denis Petrić (Guingamp) Francija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matic Kotnik (Panionios) Grčija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Inter : Lazio 0:0 Igral je vso tekmo.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Crotone : Napoli 0:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Erik Gliha (Avellino) Italija, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Ta konec tedna nima tekme. .
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.   
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Jovan Vidović (Meppen) Nemčija, 3. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Sezona je končana.  
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Miha Goropevšek (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matija Boben (Rostov) Rusija,1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Kenan Fatkić (Chiasso) Švica, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Ta konec tedna nima tekme.  
Andraž Struna (New York City) ZDA, 1. liga Sezone je konec.  
Ne spreglejte