Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
17.10

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

slovenska ženska nogometna reprezentanca Saša Kolman

Torek, 9. 4. 2024, 17.10

2 tedna, 6 dni

Kvalifikacije za žensko EP 2025

Slovenske nogometašice poskrbele za petardo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
slovenska ženska nogometna reprezentanca Špela Kolbl | Špela Kolbl | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Špela Kolbl

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v Skopju proti Severni Makedoniji zmagala s 5:0. Slovenke so po dveh tekmah in šestih točkah vodilne v skupini C2, Latvija je po zmagi nad Moldavijo zdaj druga s tremi točkami. Izbranke Saše Kolmana, ki so uvodno tekmo doma proti Moldaviji dobile z 2:0, bodo naslednjo tekmo v kvalifikacijah igrale 31. maja doma proti Latviji.

slovenska ženska nogometna reprezentanca
Sportal Slovenke kvalifikacije začele z zmago

Slovenke so v Skopju pričakovano vpisale še drugo zmago v teh kvalifikacijah. Domača vrsta, ki je na lestvici Mednarodne nogometne zveze na 135. mestu oziroma skoraj sto mest nižje od Slovenije, ni bila na ravni gostij, ki so že v prvem polčasu dosegle dva zadetka, v drugem še tri. Slovenke so tako na tretji medsebojni tekmi s Severno Makedonijo, ki je v uvodnem krogu v Latviji slavila s 4:3, še tretjič zmagale, zdaj imajo z njo razliko v danih in prejetih zadetkih kar 22:1.

Lara Prašnikar | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Lara Prašnikar Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Slovenke so odločneje začele, med drugim je v 12. minuti Dominika Čonč z roba kazenskega prostora zaposlila domačo vratarko, ta pa je dobro posredovala tudi v 23. minuti po strelu iz bližine Zale Kuštrin. Še v isti minuti pa so Slovenke povedle, Lara Prašnikar je žogo nastavila Kaji Korošec na približno 20 metrov, ta pa je z močnim strelom poskrbela za 1:0. Prašnikarjeva je malce zatem ob posredovanju domače vratarke oplazila prečko domačih vrat, po kotu Mateje Zver pa je nespretno posredovala prav čuvajka domače mreže Viktorija Pančurova, ki je žogo potisnila v lastno mrežo.

Gostiteljice so prvi nevarnejši strel sprožila na začetku drugega polčasa, vendar je bila Zakla Meršnik pripravljena, Prašnikarjeva pa je v 56. minuti dobila lepo podajo za hrbet makedonske obrambe, prišla do dvoboja ena na ena z vratarko in jo ugnala za 3:0. V 84. minuti so Slovenke še povečale prednost, ko je z desne strani podala Izabela Križaj, z glavo pa zadela Nina Kajzba. Štiri minute pozneje je za 5:0 po podaji Prašnikarjeve poskrbela Špela Kolbl s strelom z 12 metrov.

Kolman: Končno je tudi nam šla žoga v gol

Selektor Saša Kolman | Foto: www.alesfevzer.com Selektor Saša Kolman Foto: www.alesfevzer.com "Končno je tudi nam šla žoga v gol. Mislim, da smo si to tudi zaslužili. Dosti smo delali na tem, tudi na prejšnji tekmi smo si ustvarili kup priložnosti, danes pa se nam je odprlo. Vesel sem zaradi zmage in tudi zato, ker so punce dale več golov. S to zmago smo dokazali, da sem ne sodimo, ampak sodimo rang višje," je po zmagi povedal selektor Saša Kolman. Nina Kajzba je bila še posebej zadovoljna: "Občutki so neizmerno dobri. Hvaležna sem za priložnost. Vesela pa sem, ker sem izkoristila svojo priložnost. Naša zmaga je zaslužena, lahko bi bila še višja. Gremo naprej: od tekme do tekme."

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaškega in finalnega dela, play-offa. Ligaška faza je v enaki obliki kot liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A in liga B imata po 16, liga C pa 19. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za ženske. Kvalifikacije imajo dva cilja: uvrstitev na EP in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/26.

Ne spreglejte