Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
31. 5. 2014,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jernej Javornik Kolumbija Radamel Falcao

Sobota, 31. 5. 2014, 13.49

8 let

Slovenec, ki je imel enako poškodbo kot Falcao: Bo igral, skrbi me njegova forma

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Kolumbija bi bila lahko lepo presenečenje tega SP," je bila prva misel trenerja Rudarja Jerneja Javornika, ki je prepričan, da se bodo Južnoameričani brez težav uvrstili v izločine boje.

"Kofetarji" so se po odhodu legendarnega kapetana Carlosa Valderrame dolgo pobirali, nazadnje, po 16 letih, pa le našli pot iz krize in se spet zapisali na svetovni nogometni zemljevid. "El Pibe" se je reprezentančno upokojil po svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1998, to pa ja bilo vse do letos zadnje svetovno prvenstvo, na katerem je sodelovala Kolumbija. Kolumbijci so v zadnjem času pokazali in dokazali, da so ekipa, ki ima izjemne posameznike, in v močni južnoameriški kvalifikacijski skupini zasedli drugo mesto.

"Kolumbija je pokazala, kako odlična reprezentanca je, že v kvalifikacijah, kjer je visoko premagala Urugvaj in Čile, veliko težav pa je povzročala tudi Argentincem. Imajo tudi zelo ugodno skupino, kjer so zagotovo prvi favoriti. Lahko se jim kaj zalomi, ponesreči, a nižje od drugega mesta jih ne vidim," meni trener velenjskega Rudarja.

Vprašanje je, v kakšni formi bo Falcao

Tudi Javornik se sprašuje, kakšna bo usoda prvega zvezdnika Južnoameričanov Radamela Falcaa, ki si je koleno huje poškodoval na začetku januarja. "Tudi sam sem že imel tako poškodbo, zato vem, kako poteka zdravljenje. Veliko vprašanje je, kako bo fant pripravljen. Tukaj bo pomembno vlogo odigral tudi trener, ki bo moral presoditi, kako ga obremeniti in kdaj."

"El Tigru" so napovedali, da bo rehabilitacija trajala okrog devet mesecev, do začetka SP pa bo preteklo tri mesece manj. Je sploh mogoče, da bi bil Falcao kolikor toliko pripravljen, ali je njegov nastop zgolj želja navijačev, ki se ne bo uresničila? "Seveda je mogoče. Če gre vse po načrtih, lahko po taki operaciji tečeš že po štirih mesecih. Slišal sem že za nogometaša, ki je po taki poškodbi zaigral že po štirih mesecih. Seveda je tukaj še veliko preostalih dejavnikov. Menim, da bo Radamel lahko zaigral, vprašanje pa je, v kakšni formi bo."

"Ko se enkrat pride iz skupine, je mogoče prav vse"

Če prvi zvezdnik kolumbijske reprezentance in tretji strelec vseh časov ne bi mogel zaigrati, bi bil to velik minus za Kolumbijo, tudi možnosti za presenečenje bi se s tem močno zmanjšale. "Zagotovo bi bila njegova nezmožnost igranja velika izguba. Falcao je izjemna dodana vrednost ne samo Kolumbije, svojo vrednost je pokazal tudi v klubih," dodaja Javornik. In njegova izjava še kako drži. Odlični nogometaš je v zadnjih letih eden najboljših napadalcev na svetu, kar dokazuje tudi statistika. Od leta 2009 je v dresu Porta, madridskega Atletica in Monaca dosegel kar 153 zadetkov, zato ne čudi, da si ga želijo vsi največji nogometni velikani.

Po besedah prvega trenerja "knapov" se bo Kolumbija zanesljivo uvrstil iz skupine, nato pa je mogoče prav vse. "Ko se enkrat pride iz skupine, je mogoče prav vse. V izločilnih bojih popravnega izpita ni. Tudi manj znane reprezentance lahko presenetijo večje. Veliko je odvisno od dnevne forme, zato tam malo možnosti nima niti Kolumbija. Svetovno prvenstvo je turnir in na turnirskih tekmovanjih se vedno dogajajo presenečenja, nič drugače ne bo niti v Braziliji."

Ne spreglejte