Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 4. 2014,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bojan Jokić Dalibor Stevanović Atletico Madrid Barcelona Real Madrid

Petek, 18. 4. 2014, 14.53

7 let, 12 mesecev

Slovenca o epskem troboju: eden je za Real, drugi privošči Atleticu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z Bojanom Jokićem in Daliborjem Stevanovićem, Slovencema z izkušnjami iz španskega nogometa, smo se pogovarjali o razburljivem koncu tamkajšnjega prvenstva.

V zadnjih pet krogov prvenstva z najboljšega štartnega položaja vstopa Atletico Madrid, ki ima tri točke prednosti pred Realom na drugem in štiri pred Barcelono na tretjem mestu. Scenarij, ki ga pred začetkom sezone ni pričakoval nihče. Velikana španskega in tudi evropskega nogometa v hrbet gledata ekipi, ki je bila prvak nazadnje pred skoraj 20 leti, leta 1996.

"Ne spomnim se, kdaj je bilo v španskem prvenstvu nazadnje tako dramatično, kot je zdaj. Najbolje trenutno kaže Atleticu, ki ne popušča niti za milimeter. Upam, da se bodo vsi trije za naslov tepli do zadnjega, na koncu pa bo prvak Real," pravi Dalibor Stevanović, ki ne skriva, da navija za ekipo, ki jo v tej sezoni vodi Carlo Ancelotti.

O Atleticu Madridu ...

Seveda pa to ne pomeni, da Atletica, ki ima številne navijače povsod po svetu, ne spoštuje. "To, kar uspeva Atleticu, je neverjetno. Delajo zelo pametno. Vsako leto pripeljejo enega, dva igralca. Enega, dva tudi izgubijo. Vse okrepitve delajo za ekipo. Pri Atleticu ni individualizma," pravi nogometaš, ki je v španski prvi ligi igral med letoma 2006 in 2008. Bil je član Real Sociedada.

O tem, kdo ima največ zaslug za vzpon Atletica, tudi Stevanović ne dvomi. "Ne glede na to, da so nogometaši tisti, ki igrajo, je Diego Simeone daleč nad vsemi. Od daleč se vidi, da je on tisti, ki je najbolj zaslužen za sijajne rezultate. Vidi se, da ekipa diha skupaj, kar je seveda zasluga trenerja. Atletico je zelo homogena ekipa, ki sicer ne igra najlepše, najprej gledajo na obrambo. Nogometaši Atletica so agresivni in igrajo bolj defenzivno, a so zelo učinkoviti. To jih krasi vso sezono. Tam, kjer so, so povsem zasluženo," je ekipo, ki se je prebila tudi v polfinale lige prvakov, pohvalil izkušeni slovenski nogometaš.

Drugi Slovenec, s katerim smo se pogovarjali, je Bojan Jokić. Nogometaš, ki si kruh služi pri Villarrealu in je v tej sezoni proti Atleticu tudi igral. Pred dvema tednoma je s soigralci v Madridu izgubil z 0:1. "Atletico nas je komaj premagal, zaslužili bi si vsaj točko. To je ekipa, ki doma zmaguje tudi takrat, ko igra slabše. Atleticu težko daš gol. Ima zelo dobro ekipo, trener ne menja veliko igralcev, predvsem v obrambi je odličen, a vprašanje je, ali bo zdržal do konca sezone. Bomo videli," se je razgovoril Kranjčan.

Tudi on je nekaj besed namenil trenerju madridskega čudeža. "Simeone je odličen trener, ki ve, kaj hoče. Vsi v ekipi vedno vedo, kaj delajo. Privoščil bi mu naslov, saj nanj Atletico čaka že dolgo časa. Morda Simeoneju uspe, saj je njegova ekipa celo v najboljšem položaju, česar pred meseci seveda ni pričakoval nihče," je pohvalil argentinskega stratega, ki je bil, ko je bil Atletico v Španiji najboljši nazadnje, na igrišču v vlogi enega izmed nosilcev igre.

O Realu Madridu ...

Real v zadnje boje za prvenstveno lovoriko vstopa s pokalom, ki ga je osvojil v sredo, in verjetno tudi najlažjim razporedom do konca prvenstva, pa tudi z oteževalno okoliščino, ki je sicer sladke narave, a vseeno. Misliti bo moral tudi na ligo prvakov, v kateri ga v polfinalu čakata tekmi proti münchenskemu Bayernu.

"Real je zame favorit, saj je pod vodstvom novega trenerja boljši, kot je bil, ko je bil v Madridu Jose Mourinho. Predvsem taktično so Madridčani veliko boljši," je Carla Ancelottija pohvalil Stevanović in nadaljeval: ''Zanj se ve, od kod prihaja. V Italiji so vsi veliki mojstri taktiki, on pa je eden izmed najboljših iz bogate italijanske trenerske šole."

Zvezdniki Reala so nogometašu Slaska iz Vroclava všeč. "Zelo, saj so nadvse konkretni. Tako v napadu kot tudi v obrambi. Zelo hitro prehajajo iz ene faze igre v drugo, kar je težko dosegljivo, a Realu uspeva. Ima tudi nekaj izjemnih posameznikov, ki lahko presenetijo v vsakem trenutku, delujejo zelo homogeno. Sem optimist, kar zadeva možnosti kraljevega kluba ob koncu sezone," je še povedal Stevanović.

Jokić govori podobno. "Real ima zelo močno ekipo. Cristiano Ronaldo Madridčanom pomeni ogromno. Tudi če ne doseže zadetka, čeprav ga vedno," se je pošalil izkušeni slovenski reprezentant. "Prisotnost Portugalca soigralcem poveča samozavest. Real je z njim in brez njega druga ekipa," je še dodal. Na obeh tekmah Villarreala proti Realu v tej sezoni sicer ni igral, a ju je spremljal.

"Ko smo igrali doma, smo bili celo boljši tekmec, imeli smo več priložnosti, a se je tekma končala z izidom 2:2. V Madridu je bil boljši Real, ki nam ni pustil priti do sape in je zmagal s 4:2. Zasluženo," je še povedal. "Realu bo v boju za naslov težko. Veliko stvari se bo moralo ujeti, če bodo želeli Madridčani postati prvaki, saj je Atletico v izjemni formi," se Jokić o prvem favoritu prvenstva ne strinja s Stevanovićem.

O Barceloni ...

Za konec smo se z obema pogovarjali še o Barceloni. Ta je v očitni krizi in tudi v daleč najslabšem položaju za osvojitev novega naslova. "Ko so Katalonci s Josepom Guardiolo osvajali naslove kot po tekočem traku, so vsi govorili, da ni težko biti trener Barcelone. Verjetno je resnica ravno nasprotna. Voditi kup takšnih zvezdnikov, ki vsak zase mislijo, da so najboljši, so egoisti in še bi lahko našteval, ni lahko," o branilcu naslova prvaka govori Stevanović.

O trenerju Gerardu Martinu, podobno kot številni, nima najboljšega mnenja. "Tudi če bo prvak, je njegova zgodba v Barceloni končana. Njegov čas se že nekaj časa izteka," je dejal in za konec namenil nekaj besed v bran Argentinca.

Biti trener Barcelone je zelo težko. Vsi pričakujejo, da bo zmagovala s 3:0, 4:0. Sploh po tem, kar so Lionel Messi in soigralci delali v zadnjih letih. To, kar je uspevalo Barceloni, bo težko kdo ponovil," je temo o ekipi, ki je v zadnjih petih letih osvojila dva naslova evropskega prvaka, sklenil Stevanović.

Da je biti del nogometnega ustroja Barcelone zelo zahtevna naloga, je prepričan tudi Jokić. "V zadnjih petih letih, ko je Barcelona vladala nogometnemu svetu, se je po vsakem njenem porazu ustvaril pritisk, kot da ni bilo v redu čisto nič. Nogometaši Barcelone so kljub vsemu ljudje in normalno je, da lahko izgubijo. So kot stroji. Igrajo na tri dni, hočejo se dokazovati, a tudi igrati in biti vodje. Zelo jih spoštujem. Je pa normalno, da njeni navijači po zadnjih rezultatih niso najbolj zadovoljni," se je o krizi Kataloncev razgovoril slovenski branilec.

Proti Barceloni je v tej sezoni igral, nastopil je na Camp Nouu pri porazu z 1:2. "Žal mi je, ker takrat ni igral Lionel Messi, saj je bil poškodovan. Kljub temu da mu ne gre najbolje in je bil dolgo časa poškodovan, je še vedno pri vrhu strelcev, kar je spoštovanja vredno," je argentinskega zvezdnika, ki je v zadnjem času na udaru kritikov, pohvalil Jokić.

Priložnosti, da se na igrišču iz oči v oči pomeri z enim izmed najboljših nogometašev vseh časov, bo imel v tej sezoni še dovolj. Najprej konec aprila, ko bo Villarreal Barcelono gostil v 35. prvenstvenem krogu. Potem še 1. junija. Takrat Slovenijo v Buenos Airesu čaka prijateljska tekma z Argentino. Vprašanje je le, kdo se bo takrat ponašal z naslovom najboljšega v Španiji. Atletico, Barcelona ali Real? Odgovor bomo dobili v prihodnjih tednih.

Ne spreglejte