Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
27. 12. 2014,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slaviša Stojanović Lierse

Sobota, 27. 12. 2014, 8.43

8 let

Slaviša Stojanović po novi sramoti sporočil, kaj želi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometno leto 2014 se je za Slavišo Stojanovića v Belgiji končalo klavrno. Drugi zaporedni poraz Liersa z 0:6 ga je navdal z velikim razočaranjem. Še vedno verjame v obstanek, a le z okrepitvami

Če bi si izposodili izraz pri teniških kolegih, bi lahko rekli, da so 45-letnemu Ljubljančanu v Belgiji ponovno zavezali kravato. Še drugič zapored je v belgijskem prvenstvu z Liersom izgubil 0:6, tokrat na domačem igrišču proti vodilnemu moštvi Club Brugge, ter poskrbel, da se je nad njegovim klubskim statusom pojavil vprašaj, saj se marsikdo v Belgiji sprašuje, ali bo prihodnje leto sploh še treniral rumeno-črne.

"Izjemno sem razočaran. V 17-letni trenerski karieri nisem še nikdar občutil česa podobnega. To je skoraj enaka sramota kot tista, ki smo jo doživeli proti Charleroiju (0:6 prejšnji konec tedna, op. p.). O tem smo dosti govorili, zdaj pa moramo nekaj spremeniti. Dejstvo je, da potrebujemo nove igralce," po poročanju belgijskega portala Sporza pri svojem vztraja Slaviša Stojanović.

Vrste Liersa želi okrepiti z nekaterimi novinci, med njimi je tudi nekaj slovenskih kandidatov, s katerimi je že pred časom stopil v stik, a bi se lahko zataknilo pri klubskem vodstvu. Za zdaj še ni prižgalo zelene luči za zimske nakupe, s katerimi želi nekdanji selektor slovenske reprezentance osvežiti slačilnico in pridobiti izkušnje. Te manjkajo pomlajeni ekipi, s katero se poteguje za obstanek v belgijskem prvenstvu, a mu za zdaj ne kaže najboljše.

Po 21 nastopih je krepko na zadnjem mestu, kar je za strokovnjaka, ki je z Domžalami in Crveno zvezdo osvajal državne naslove, nenavadna in vse prej kot prijetna realnost.

S športnim direktorjem ne razmišljata enako

Stojanović opozarja klubsko vodstvo, da bi moralo v kratkem zimskem premoru (sezona se bo nadaljevala 18. januarja, ko Lierse čaka zahtevno gostovanje pri Anderlechtu) osvežiti vrste. Težava je v tem, da športni direktor Tomasz Radzinski ne verjame, da bi se lahko novinci v tako kratkem obdobju prilagodili zahtevam novega okolja in prispevali dodano vrednost.

"Očitno je, da potrebujemo nove igralce. Prevzemam odgovornost za določene stvari, a zdaj bi se morali okrepiti," je prepričan Stojanović, ki se je med tednom mudil v Egiptu pri predsedniku Magedu Samyju. Z njim je izmenjal mnenje o klubski akademiji in delu z mlajšimi, ki jih uvaja v člansko ekipo, a zaradi takšnih in drugačnih okoliščin (pomanjkanje izkušenj, drugačne delovne navade …) ne dosega želenih rezultatov in izgublja priključek s tekmeci.

Če bo obtičal na zadnjem mestu, se lahko še vedno reši

Sreča v nesreči je, da ga tudi v primeru zadnjega mesta po rednem delu belgijskega prvenstva (odigral bo še devet srečanj) čaka popravni izpit, saj se bo v posebni končnici pomeril s predzadnjeuvrščenim tekmecem. Zmagovalca čakajo dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim drugoligašem, tako da še ni vse izgubljeno.

"Igralci se morajo psihično pripraviti na pritisk dodatnih kvalifikacij," sporoča Radzinski, njegove besede pa so zmedle slovenskega trenerja, ki se noče vnaprej predati, temveč napoveduje boj do zadnje sekunde.

Radzinski, nekdanji kanadski nogometni zvezdnik, bo med zimskim premorom zagotovo izmenjal mnenje s trenerjem Stojanovićem, ki zahteva spremembe. "Radzinski meni, da januarja ne moremo dobiti primernih novincev, sam menim drugače. Potrebujemo okrepitve na treh različnih igralnih položajih." Po zadnjih dveh porazih, obakrat je izgubil z 0:6, je jasno, da bi potreboval pomoč na večini igralnih položajev.

Klubsko vodstvo mu je do zdaj stalo ob strani in ga podpiralo kljub neuspešnim rezultatom, saj je njegovo vlogo dojemalo kot viteško. V belgijskem prvenstvu nastopa z najmlajšo ekipo in ustvarja temelje za prihodnost. Za zdaj so zelo majavi, da pa tudi med vodstvom in Stojanovićem ni vse v najlepšem redu, pričajo tudi drugačni pogledi o zimskem prestopnem roku in potrebnih posegih, ki bi po mnenju trenerja izboljšali podobo.

Do boljših rezultatov ni pomagal niti petkov sestanek s predstavniki navijaških skupin Liersa, ki so se na miren način pogovorili z nogometaši in strokovnim vodstvom. Z novo bolečo šestico jih zagotovo niso zadovoljili, pred januarskim nadaljevanjem sezone pa so si nakopali nove skrbi, tako da bo novoletni šampanjec stekel po grlu z zelo grenkim okusom.

Ne spreglejte